Šílenci Chase & Status rozpoutali na Rock for People d'n'b bouři

07.07.2014 15:08 - Jan Trávníček | foto: David Karas / musicserver.cz

Dvojice Saul Milton a Will Kennard, kterou celý svět zná pod projektem Chase & Status, patří ve svém žánru k nejlepším a i když bývá novinka "Brand New Machine" považována za lehké zklamání, s podobnými pocity z jejich koncertů odcházet nebudete. Naopak. Plní euforie budete rádi, že ještě stojíte na nohou.

Live: Chase & Status

místo: Rock for People, Hradec Králové
datum: 5. červenec 2014
setlist: Gun Metal Grey, International, No Problem, Hypest Hype, Flashing Lights, End Credits, Count On Me, Eastern Jam, Time, Smash TV, Let You Go, Alive, Blind Faith, Fool Yourself

Chase and Status, Rock for People, Hradec Králové, 5.7.2014
© David Karas / musicserver.cz
Tak nakonec ani Manu Chao, ani Madness a dokonce ani Biffy Clyro. Suverénně největší a nejšílenější kotel se pod pódiem strhnul na Chase & Status.

Drum'n'bassové špičky žánru, které spolu s Camo & Krooked a Wilkinsonem pomalu vytlačují dosluhující The Prodigy a už zase existující Pendulum, potvrdily svou dobrou pověst a spolu s živou kapelou, které vévodily monstrózní bicí Andyho Gangageeena a hecující performer MC Rage rozjely párty, která patřila k těm nejdivočejším v celé historii festivalu.

Pod divoce nasvětleným pódiem, na kterém se vedle bicích skvěly elektronické mašinky ústředního dua, jenž k rozlišení "kdo je kdo" používá velká blikající písmena "C" a "S", to vypadalo jako když se v pravěku lidé rvali o kus žvance. Nekompromisní peklo, jaké se při prezentaci ikonických drum'n'bassových hitů jako "No Problem", "End Credits" nebo "Let You Go" na dřevěné podlaze odehrávalo, bylo názornou ukázkou toho, na koho se mladá generace do Hradce Králové doopravdy sjela a kdo měl být na plakátu uvedený spolu s podobně vřele přijatými The Naked & Famous mnohem výše.

Chase and Status, Rock for People, Hradec Králové, 5.7.2014
© David Karas / musicserver.cz
Přitomní fanoušci byli výkonem kapely tak nabuzení, že v obrovském kotli připomínali nezkrotné šelmy lačnící po mase a nekonečné párty, po které "vám slezou všechny nehty"Michal Malátný). Kdo se do kotle v touze po silném zážitku probil, musel v sobě probudit nespoutané zvíře a zvládat od sebe odrážet nárazy zpocených, vysportovaných mladíků bez trička a stále se rozšiřující circle-pity, jinak jej zběsile pařící masa lidí zase vyplivla zpátky do méně narvaných částí obecenstva. I v nich se ale tancovalo o sto sedm.

Co víc, jakmile se mezi přechody od jednoho hitu ke druhému kapela uklidnila, po okraj zaplněný stan okamžitě začal nadskakovat pod rytmickým vydupáváním fanoušků dožadujících se další dávky.

Chase and Status, Rock for People, Hradec Králové, 5.7.2014
© David Karas / musicserver.cz
Letošní pomalejší, a snad i proto vlažněji přijatá novinka "Brand New Machine" naštěstí neplnila výplňovou, oddychovější část vystoupení a tak se po zásluze živé prezentace dočkaly jen ty skladby, které se singlům z éry "No More Idols" vyrovnají. To doložila jak gradující "Alive", tak rozjetá "Count On Me", ve které se místo videozáznamu na projekci, kde se střídaly hlavy hostujících vokalistů přidala ke kapele skutečná Moko. Doplnila tak podobně nadšeně přijatého Tempu T, který s MC Ragem řádil po pódiu během "Hypest Hype". Po závěrečné "Fool Yourself" a naneštěstí nevyslyšenému volání po přídavku nezbývalo než ždímat trička.

Chase & Status na Rock for People ukázali, jak má vypadat opravdový headliner středně velkého festivalu. Spousta hitů, skvělá show, sehraná kapela a nadšené publikum plné starých i nových fanoušků zapřičínilo maximální spokojenost na všech stranách a touhu po zopakování. Pozvat je příště do čehokoliv menšího než Incheba arény by byla promotérská pošetilost. A až se tak stane, doražte. Zase to bude událost.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY