Americkým žebříčkům vévodí Brit Ed Sheeran a Australanka Iggy Azalea

03.07.2014 14:57 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Spojené státy americké se připravují na 4. července, tedy Den nezávislosti, jejich žebříčky však zrovna patrioticky nevypadají. Singlům nadále vládne Iggy Azalea z Austrálie před Kanaďany MAGIC! a alba jsou doménou Britů, Eda Sheerana a Sama Smitha. Sheeran prodal 210 tisíc druhé nahrávky "X".
Iggy Azalea - Fancy ft. Charli XCX
© facebook interpreta
SINGLY - S šesti vítěznými týdny se Iggy Azalea osamostatnila v historickém pořadí nejlepších rapperek. Dosud "Fancy" remízovalo s "Lady Marmalade" Lil Kim, nyní je však skladba nejúspěšnějším počinem ženského hip hopu vůbec. Všechna čísla však už šla lehce dolů, i když v rádiích a streamech zůstává skladba s Charli XCX neporažena.

Na stříbru ale už nemáme Iggy číslo dva, "Problem" Ariany Grande totiž přeskočili MAGIC!. "Rude" se stabilními růsty ve všech měřítkách míří dále k titulu. "Problem" už na něj nedosáhne, příští týden však aspoň může ovládnout Radio Songs. Pokud se to dříve nepodaří Nico & Vinz s "Am I Wrong", kteří zůstávají na čtyřce.

Sam Smith se také z pětky nepohnul, singl "Stay With Me" ale byl v uplynulém týdnu Airplay Gainer a také vůbec nejstahovanější se 211 tisíci downloady. Mohlo se mu to podařit už minulý týden, ze sumy downloadů ale byly odečteny ty, které lidi "vrátili" na iTunes kompletaci desky. Downloady desky se tak v Digital Songs počítají negativně pro již zakoupený singl, celkový Billboard vzorec to ale ignoruje, proto také minule nespadl níže.

I zbytek první desítky zůstal neměnný. Do druhé desítky se nově dostaly Miranda Lambert a Carrie Underwood se "Somethin' Bad" a Sia s "Chandelier". Překvapivou novinku týdne má teprve patnáctiletý Kadaďan Shawn Mendes, který se proslavil covery na sociálních videosítích. S debutovou popovou baladou "Life Of The Party" odstartoval na dvacet čtyřce se 148 tisíci downloady. Tak mladému interpretovi se s první skladbou tak vysoko ještě nikdy nepovedlo debutovat. Za zmínku stojí ještě Robin Thicke s "Get Her Back " na 82. příčce.

    Top 10 - singly:
  1. Iggy Azalea feat. Charli XCX - Fancy
  2. MAGIC! - Rude
  3. Ariana Grande feat. Iggy Azalea - Problem
  4. ▬ Nico & Vinz - Am I Wrong
  5. Sam Smith - Stay With Me
  6. Jason Derülo feat. Snoop Dogg - Wiggle
  7. John Legend - All Of Me
  8. Calvin Harris - Summer
  9. DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What
  10. Pharrell Williams - Happy

Nejúspěšnější nahrávky první poloviny roku 2014

Máme za sebou první polovinu roku, a tak si můžeme zrekapitulovat, jaké počiny byly nejúspěšnější. Vítěz mezi vítězi je jasný: soundtrack z "Frozen". Ten si jen letos pořídily téměř 3 miliony Američanů. V singlech dominovalo také loňské "Happy" Pharrella Williamse. Špatnou zprávou je, že za stejnou dobu se oproti roku 2013 prodalo o 15 % méně desek a o 13 % méně downloadů. Na druhou stranu, streamy a prodej vinylů vzrostly o 40 %.

Pharrell Williams - Happy
Singly
1. Pharrell Williams- Happy (5,6 milionu)
2. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse (4,0)
3. John Legend -All Of Me (3,9)
4. Jason Derulo feat. 2 Chainz - Talk Dirty (3,7)
5. Idina Menzel - Let It Go (2,9)

Desky
Frozen Soundtrack

1. Frozen Soundtrack (2,7 milionu)
2. Beyoncé - Beyoncé (700 tisíc)
3. Eric Church - The Outsiders (642)
4. Lorde - Pure Heroine (641)
5. Coldplay - Ghost Stories (589)

Ed Sheeran - X
© facebook interpreta
DESKY - 210 tisíc prodaných kusů "X" Eda Sheerana je nejlepší číslo pro britského zpěváka za posledních deset let. Letos to je čtvrtý nejlepší start a oproti debutovému "+" si přesně pětinásobně polepšil. Premiérové vítězství se tak Edovi opravdu povedlo. A když si jeho kolega Sam Smith udržel stříbro, je to poprvé po dvaceti letech, co americké hitparádě dominují dva britští sólisté. Naposledy to bylo v roce 1993 s Ericem Claptonem a Stingem.

Na bronzu je pro mě těžko pochopitelně G-Eazy. Údajně rapper. Promiňte, jsem jediný, který o něm nikdy neslyšel? Scénu sice nesleduji tolik, když už nevychází Měsíc v hip hopu, ale stejně, že bych si nevšiml, že nějaké nové jméno má na to prodat 47 tisíc kusů první týden? Každopádně "These Things Happen" je jeho třetí studiovka.

Za něj se propadla Lana Del Rey, úbytek prodejů v druhém týdnu tak byl výraznější než u Smithe. Dále tu máme "Frozen Soundtrack" s 28. týdnem v řadě v první pětce a dvě rockové novinky. Šestka "Once More 'Round The Sun" Mastodon je jejich nejlepší umístění kariéry a Phish sedmičkou "Fuego" nejlepší dosavadní pozici vyrovnávají. Za Mirandou Lambert skončili Linkin Park, už se slaboučkým druhým týdnem, a první desítku uzavřelo "Now! 50". Top 10 těsně uteklo rapperovi Ab-Soulovi, s "These Days..." byl jedenáctý.

Další vydání bude ve znamení Treye Songze, r'n'b zpěvák s "Trigga" míří na zlato se sto tisíci.

    Top 10 - alba:
  1.  N Ed Sheeran - X (210 tisíc)
  2. Sam Smith - In The Lonely Hour (67, -60 %)
  3.  N G-Eazy - These Things Happen (47)
  4. Lana Del Rey - Ultraviolence (44, -76 %)
  5. ▼ Různí - Frozen Soundtrack (38, -11 %)
  6.  N Mastodon - Once More 'Round The Sun (34)
  7.  N Phish - Fuego (32)
  8. Miranda Lambert - Platinum (29, -15 %)
  9. Linkin Park - The Hunting Party (29, -74 %)
  10. ▲ Různí - Now That's What I Call Music! 50 (22, -15 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady. Spotify playlisty se automaticky updatují, takže budou odpovídat vždy jen aktuální týden vydání článku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY