Kamil Střihavka - Chci, aby se posluchač zastavil a poslouchal

13.07.2014 08:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Kamila Střihavku má většina hudebních fanoušků už navždy spojeného s rolí Ježíše v muzikálu "Jesus Christ Superstar". Rocker každým coulem ale nyní překvapuje novým pojetím svých písní v rámci akustického turné, které má díky svým úspěchům další a další pokračování.
Sedmého února jste zahájil akustické turné. Co bylo impulsem pro jeho vznik a jaké jsou odezvy po několika odehraných vystoupeních?

Ano, je to skutečně moje první akustické turné a jsem rád, že jsem se k tomuto kroku odhodlal. V minulých letech jsem si s myšlenkou akustického setu dost pohrával, ale nenacházel jsem ten správný klíč a důvod celou věc zrealizovat. Až do loňského léta... Volal jsem si s mým mladším kolegou, který je nejen aktivním muzikantem, ale i zvukovým inženýrem v nahrávacím studiu. Ptal jsem se, jak se daří a jestli točí u sebe ve studiu nějaké nové desky. Odpověděl mi, že desky se už moc netočí, spíš singly nebo EP. Pak se mě zeptal, jestli si dovedu představit, že by si v dnešní době někdo poslechl v kuse celou desku, což je podle jeho názoru snad ještě horší představa než si přečíst knížku. Dost jsem se vyděsil a nakonec se rozhodl, že akustické koncerty přeci jen zrealizuji. Jde o to, že návštěvník takového komorního koncertu má jedinečnou možnost poslechnout si v pohodlí polstrované sedačky víc než jednu desku, a to v mnohem nižší hlukové hladině, než jsou rockové koncerty na stojáka… A v dnešní neutěšené, uspěchané době se prostě zastavit a poslechnout si příběhy, které se společně s emocemi formou písní snažíme vyprávět.

Kamil Střihavka 1
© archiv zpěváka
Akustické pojetí skladeb zcela jistě znamená komornější prostředí. Jaké změny v tomto směru proběhly?

Akustické turné je samozřejmě odlišné od standardních rockových koncertů. Již původní záměr byl zahrát sedícímu publiku a také toto komornější prostředí směrovat do vhodných prostor. Ve spolupráci s pořadateli koncertů jsme vystoupení uspořádali v divadelních či menších koncertních sálech, kde samozřejmě více vyniká unikátnost představení.

Nové pojetí skladeb představuje i výměnu nástrojů - jak jste si s tím poradil ve své kapele?

Stávající nástrojové obsazení mé doprovodné kapely Leaders! jsem obohatil o další nástroje, jako jsou saxofony, flétna, perkuse či steel kytara. Díky tomu se rozšířily možnosti pro aranžování nových písní a práce na celkovém sound designu. Aktuální sestava Leaders! - podotýkám, že pouze na akustických koncertech - je Štěpán Eliáš (klávesy, Fender piano), Petr Henych (akustické kytary), Martin Ivan (kontrabas), Lukáš Pavlík (bicí nástroje), Markéta Podhajská (perkuse), Ondřej Klímek (saxofony, flétny aj.) a David Babka (steel kytara).

Na jaké písně se mohou ti, kteří se na akustický koncert teprve chystají, těšit?

Převážnou část playlistu tvoří skladby, které jsou různě postrkané na mých deskách z uplynulých let a které jsem pro jejich subtilnost, aranž či náladu nikdy naživo nehrál, protože se nehodily na playlist rockového koncertu. Rozhodl jsem se, že využiji komornost akustického hraní a tyto písně koncertně odpremiéruji v rámci mého jarního "Unplugged Tour". Vedle těchto nikdy naživo nehraných písní zazní i songy, bez kterých si koncert nedovedou představit mí fanoušci, ale ani já. Jde o hity jako "Země vzdálená", "Kovboj z Teplic", "Černá růže", "Když se snáší déšť", "Woo-Doo" atd. Repertoár jsme s kapelou obohatili také o coververze mých oblíbených světových skladeb. Všechny tyto pro mě důvěrně známé songy jsem oblékl do zajímavých a mnohdy i překvapivých aranží a už se těším, jak si v těchto zcela nových kabátcích povedou.

Kamil Střihavka

Kamil Střihavka
Devětačtyřicetiletý rodák z Teplic vystudoval Vysokou školu elektrotechnickou ve Varnsdorfu a profesionální kariéru zpěváka započal v tehdy metalovém Motorbandu, kde se sešel i s dalšími zajímavými muzikanty - bubeníkem Danem Hafsteinem nebo kytaristou Tomášem Krulichem z Kabátu. V první polovině devadesátých let bylo jeho jméno spjato s projektem BSP, ze jehož působení vznikl i nejznámější hit "Země vzdálená". Další část své kariéry spojil za asistence Zdeňka Mazače s projektem No guitars! a také natočil sólové album "Woo-Doo!". Nyní se Kamil Střihavka na koncertech nechá doprovázet formací Leaders!, která je podepsána i pod zatím posledním povedeným řadovým albem "365". Celou Střihavkovou kariérou se však jako červená nit táhnou muzikály od toho nejznámějšího "Jesus Christ Superstar" přes "Johanku z Arku" či "Excalibur". V letošním roce se věnuje z velké části akustickým koncertům, jejichž termíny mohou zájemci najít na www.strihavka.cz.

Když se na chvíli odpoutáme od právě probíhajícího akustického turné, mnoho lidí vás má zafixovaného jako Ježíše z muzikálu "Jesus Christ Superstar". Nevadí vám hrát tuto roli tak dlouho?

V minulém roce jsem byl po tisícáté ukřižován, díky obnovené premiéře této legendární rockové opery v Hudebním divadle Karlín. Jde o výjimečné představení, které na české muzikálové scéně nemá obdoby, a tuto nadčasovou hudbu, spojenou se silným příběhem, objevuje již pátá generace mladých lidí, kteří převažují i v hledišti karlínského divadla. Jsem rád a poctěn, že mohu být součástí této legendy.

V jakých dalších muzikálech aktuálně zpíváte a hrajete? Připravujete se na nějaký další?

Hudební divadlo, kam patří i česká muzikálová scéna, dělám již dvacet let a za tu dobu jsem nikdy nepřestal hrát, produkovat i natáčet hudbu. Přesto, že je to energeticky náročné, jsem nikdy nedělal hudební divadlo na úkor mé rockové kariéry. Koncerty jsou hlavním důvodem, proč jsem se před lety vydal na dráhu hudebníka, a dodnes je živé hraní mým hnacím motorem. V příštích letech bych se proto rád věnoval více hudbě a koncertnímu vystupování. Řekněme, že si chci od muzikálové scény tak trochu odpočinout a hledat další výzvy v podobě nových hudebních projektů, jako je třeba ten letošní - "Unplugged tour".

Kamil Střihavka 3
© archiv zpěváka
Co byste vzkázal těm, kteří váhají, zda na váš akustický koncert vyrazit?

Za prvé budou mít jedinečnou možnost vidět a hlavně slyšet mou maličkost v polohách, které pro mě nejsou zcela typické, a za druhé: pokud dokážou vyměnit pro jeden večer blikající obrazovky za živou produkci, dostanou nemalou dávku emocí, které hudba dokáže spolehlivě přenášet na nás všechny. S celou kapelou se samozřejmě moc těšíme na atmosféru akustického koncertu pod širým nebem v krásných prostorách zámeckého nádvoří a spolu s našimi fanoušky si tento koncert pořádně užijeme.

Máte nějaké plány na další album?

Ke svým padesátinám bych si chtěl v příštím roce nadělit desku, kterou bych začal natáčet na podzim. Po turné s Leaders! nedám nohy na stůl, ale začnu opět skládat. Tu desku si zřejmě vydám sám, ale třeba nynější nelehkou dobu nějaké vydavatelství přece jen přežije...

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY