Nové desky pro 26. týden

22.06.2014 11:19 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Těsně před začátkem prázdnin se v prodejnách s hudbou nově dočkáte třeba druhé desky Eda Sheerana, pořádné nálože, co připravil Deadmou5, básní zhudebněných Hradišťanem a Jiřím Pavlicou nebo záznamu open-air koncertu Vídeňské filharmonie a Lang Langa.
Pokud se v pondělí 23. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Ed Sheeran - X (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / folk / hip hop soul

Ed Sheeran - X
Britský zpěvák Ed Sheeran se díky debutu "+" zařadil mezi Brity jako Adele, One Direction nebo Coldplay, kterým se povedlo prorazit v Americe. Vedle slušných prodejů desek byl nominovaný na tři ceny Grammy, včetně Nejlepšího nováčka roku, a s Taylor Swift odjel nejen její turné k desce "Red", ale také si na zmíněné nahrávce zahostoval. Nyní ale dozrál čas na jeho druhou desku, kterou opět nazval velmi značkovitě - "X". O jeho současném postavení na hudební scéně vypovídá i seznam těch, kteří se podíleli na dvanácti písničkách novinky, respektive na sedmnácti, pokud seženete deluxe edici. Bok po boku tu spolupracovali Benny Blanco, Jeff Bhasker, Peter Cobbin, Jake Gosling, Rick Rubin, Johnny McDaid ze Snow Patrol nebo Pharrell Williams. Vzhledem k tomu, že nás už od května Ed Sheeran zásobuje jednou ochutnávkou za druhou, mohli jste si už osm písniček poslechnout i u nás. Josef Martínek je shrnul při představení té zatím poslední, "Photograph".


Tip týdne

Down 'n' Outz - The Further Adventures Of ... (Bertus)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Down 'n' Outz - The Further Adventures Of ...
Pod názvem Down 'n' Outz se skrývá další velká rocková superskupina. Stojí za ní zpěvák Joe Elliott a její vznik se datuje až do roku 2009, kdy se dala opět dohromady i jiná formace, Mott The Hoople. Bylo to právě osazenstvo této kapely, které požádalo o spolupráci Joea Elliotta, jenž na to konto položil základy výše zmiňované superformace. Down 'n' Outz tvoří ještě Paul Guerin, Guy Griffin, Keith Weir a Phil Martin. Cílem všech pánů je znovu oživit songy Mott The Hoople, Iana Huntera a British Lions. Down 'n' Outz podpořili v roce 2009 Mott The Hoople i naživo. Úspěch byl tak velký, že na přání fanoušků se na pulty obchodů dostala deska "My Re-Generation". Novinka "The Further Adventures Of..." na živák navazuje a obsahuje navíc i pilotní singl "Rock And Roll Queen" nebo známý song "One Of The Boys". Produkci CD dostal na starost lídr Joe Elliott s drobnou asistencí Ronana McHugha. Ukázku z celého alba najdete tady.


Deadmau5 - while(1<2) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie folk / world music

Deadmau5 - while(1<2)
Kanadský house a electro house producent a DJ Deadmau5 vydává své nové album, které pojmenoval velmi netypicky "while (1<2)". Vedle skutečnosti, že je to akronym pro myš, má naznačit, že se jedná o 2 CD. Na nich příznivci taneční hudby najdou celkem pětadvacet skladeb, o kterých sám Deadmau5 říká: "Je to dobrý mix toho, co chci dělat já, a toho, co chtějí slyšet lidé, respektive toho, co by očekávali. Je to hezky vyvážené. Nebudu ničím šokovat." Mezi pětadvaceti tracky naleznete spolupráci s Colleen D'Agostino a dva remixy - "Survivalism" Nine Inch Nails a "Ice Age" How To Destroy Angels. První čtyři skladby sdílí na svém webu a zbytek si můžete poslechnout v ukázkách na Supraphonline.cz.


Nazareth - Rock 'N' Roll Telephone (Mystic Production) + deluxe
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Nazareth - Rock 'N' Roll Telephone
Už třiadvacátou studiovku připravili pro své fanoušky legendární Nazareth. Formace jí dala název "Rock 'N' Roll Telephone" a jedná se o její údajně poslední desku, na které se bude podílet původní zpěvák Dan McCafferty. Ten se už loni rozhodl z kapely odejít kvůli svému stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu. I když spolupráci se skupinou na dalších albech vyloženě nezavrhl, celkem jasně se vyjádřil, že na turné se necítí. Novým zpěvákem Nazaret se pak stal Linton Osbourne. "Je to člověk plný energie a entusiasmu, což naše kapela potřebuje," uvedli ostatní. "Je to jako doping - potom, co od nás odešel náš blízký přítel Dan." Na YouTube.com si můžete poslechnout jednu z novinek "God Of The Mountain".


Hradišťan & Jiří Pavlica - Vteřiny křehké (Indies Scope)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / folklór

Hradišťan - Vteřiny křehké
Pro nové autorské písňové album Hradišťanu "Vteřiny křehké" se Jiří Pavlica inspiroval u básníků. Základem pro jeho vlastní melodie totiž byly texty Jana Skácela, Michala Stránského, Františka Novotného, Dušana Vančury, Josefa Veselého, Evy Kociánové a Alžběty Šáchové. Výsledná podoba celkem patnácti zhudebněných básní vznikala na jaře roku 2014 ve studiu Michael a kromě Jiřího Pavlici a ##Hradišťanu#X# se na nich podíleli i různí hosté. Na anglický roh a hoboj hrál Vladislav Borovka (člen České filharmonie), na u nás ne příliš známou flétnu nai Michal Zpěvák, na kytary Jiří Kučerovský a Michael Vašíček, který také využil svou mandolínu. Kromě stálé členky a sólové zpěvačky Hradišťanu Alice Holubové se na nahrávce objeví také dva další ženské hlasy Venduly Pančochové a Kristýny Daňhelové. Vedle mužských sólistů Jiřího Pavlici a Davida Burdy se jako host představí také Kolib, kteří mají na svědomí anglické pokušení "A Second Of Temptation". Nejen tuto písničku uslyšíte při poslechu alba na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Nat King Cole - The Extraordinary (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: swing / jazz / tradiční pop

Nat King Cole - The Extraordinary
Americký zpěvák Nat King Cole patří bezesporu mezi největší legendy hudební scény, a to i přes to, že zemřel velmi mladý ve věku pětačtyřiceti let. Vzhledem k tomu, že už jako velmi mladý začínal, je jeho třicetiletá kariéra poměrně bohatá. To koneckonců dokládá i zbrusu nová kompilace "The Extraordinary", která nabídne dvaadvacet jeho nejslavnějších vystoupení včetně duetů s Deanem Martinem a dosud nevydané "You're Wrong All Wrong". Nicméně daleko přitažlivější bude deluxe edice s bonusovým diskem navíc, kde je mezi čtrnácti skladbami oněch dosud nevydaných nahrávek či jejich alternativních verzí daleko více a jsou doplněné navíc duety s dcerami Carol Cole a Natalie Cole. Ukázky skladeb právě této edice si můžete poslechnout na Supraphonline.cz.


Různí - Postman Pat (soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / filmová hudba

Různí - Postman Pat (soundtrack)
Již od roku 1981 běží v britské televizi animovaný pohádkový seriál "Postman Pat", který si následně našel cestu i do řady jiných zemí. Posledních několik let má jeho produkci na starosti studio DreamWorks, a tak bylo jen otázkou času, kdy na jeho motivy natočí celovečerní film. Ten čas nastal letos a na filmovém zpracování se svými hlasy podíleli Stephen Mangan, David Tennant, Rupert Grint a vzhledem k tomu, že "Pošťák Pat" i dost zpívá, tak i Ronan Keating. Není tedy divu, že právě jeho jméno se nejvíce objevuje i na soundtracku k tomuto filmu. Mimo jeho písniček pak uslyšíte i skladby The Saturdays, Pixie Lott, The Vamps, The Wanted, Rizzle Kicks, Petera Gabriela, člena Westlife Shanea Filana, Jessie J, ale i již zmíněného Ruperta Ginta. Ukázky všech si můžete poslechnout v internetovém obchodě Supraphonline.cz.


Wiener Philharmoniker - Sommernachtskonzert 2014 (DVD) (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: vážná hudba

Wiener Philharmoniker - Sommernachtskonzert 2014
Vídeňská filharmonie už několik let připravuje vedle novoročního koncertu pro své fanoušky také koncert letní noci. Ten letošní se odehrál 29. května pod širým nebem v palácových zahradách Schönbrunnu a navštívilo ho čtyřicet tisíc lidí, kteří si vychutnali nejen Vídeňskou filharmonii pod taktovkou Christopha Eschenbacha a kompozice Hectora Berlioze, Franze Liszta a Richarda Strausse, ale především umění speciálního hosta, kterým byl stále populárnější čínský klavírista Lang Lang. Alespoň zprostředkovaně si tento koncert můžete vychutnat i vy, protože aktuálně vychází jak na DVD, tak i na Blu-Ray.


V krátkosti

Ricka Wakemana si můžete pamatovat nejlépe jako klávesáka a skladatele z progresivní rockové formace Yes. V roce 1974 se ale představil také jako sólový umělec, když vydal své tehdy už druhé řadové album "Journey To The Cente Of The Earth". Několik let na to, přesněji v roce 1999, navázal na desku dalším koncepčním dílem "Return To The Centre Of Te Earth". Nyní, k příležitosti čtyřicetiletého výročí, míří na pulty obsáhlá reedice obou desek, potažmo celého setu. Jak jistě mnozí z vás již pochopili, nahrávky svým názvem odkazují na novelu Julese Vernea, která letos oslaví krásných sto padesát let. Rozšířená verze "Journey To The Centre Of The Earth" dostala nové balení a také ztvárnění přebalu, na kterém zapracoval slavný a vyhledávaný Roger Dean. Co vše vám reedice přináší, zjistíte ve videu na YouTube.com.


Dále vychází:

Monuments - The Amanuensis/Limited (Universal)
Různí - Hot Summer Hits 2014 (Universal)
Různí - Top DJ's 2014 (Universal)
Serpentine Path - Emanations (Mystic Production)
Tankard - R.I.B. (Mystic Production)
The Secret Sisters - National Treasure - The Ultimate Collection (Universal)
Tim Bowness - Abandoned Dancehall../Ltd (Universal)

Vychází na vinylu:
Duke Ellington, - Indigos (Bertus)
Gram Parsons - Early Years Volume 1 & 2 (Bertus)
Johnny Cash - Blood, Sweat & Tears (Bertus)
Kiss - Ace Frehley (Universal)
Kiss - Alive II (Universal)
Kiss - Gene Simmons (Universal)
Kiss - Paul Stanley (Universal)
Kiss - Peter Criss (Universal)
Mastodon - Once More 'Round The Sun (Warner Music)
Monuments - The Amanuensis (Universal)
Mr. Bungle - California (Bertus)
Nazareth - Rock 'N' Roll Telephone (Mystic Production)
Nico - Marble Index (Bertus)
Rick Wakeman - Journey To The Centre Of The Earth (Re-Recorded Extended Version) (Warner Music)
Rick Wakeman - Return To The Centre Of The Earth (Remastered & Re-Issued Version) (Warner Music)
Stereo MC's - Connected (Universal)
Tankard - R.I.B. (Mystic Production)
Thelonious Monk - Misterioso (Bertus)
Tim Bowness - Abandoned Dancehall Dreams (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY