Pan profesor Gabriel vyučoval v Ostravě

14.05.2014 11:58 - Pavel Parikrupa | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Tak dlouho se v moravskoslezské metropoli šeptalo o vystoupení Petera Gabriela na festivale Colours of Ostrava, až ten přijel na samostatný koncert do bašty vítkovických hokejistů. Čekala na něj asi ze dvou třetin zaplněná ČEZ Aréna.

Live: Peter Gabriel

místo: ČEZ Aréna, Ostrava
datum: 13. května 2014
Fotogalerie z pražského koncertu

Peter Gabriel, O2 arena, Praha, 10.10.2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
Koncert Petera Gabriela v Ostravě se uskutečnil necelých sedm měsíců po vystoupení v Praze. Byl součástí stejného turné "Back To Front", se stejným programem, jenž připomínal zejména čtvrt století staré album "So" a hodnocení by mohlo být téměř stejné jako v naší reportáži z pražské zastávky. Se stejnými vrcholy a malými výtkami.

Nepochybně to byl kvalitní večer, profesionální práce špičkových hudebníků, s velmi dobrým zvukem a jasnou vizí. Ale pořád se nemohu zbavit pocitu jistého chladu - ten báječně sehraný tým muzikantů a početného technického ansámblu jede tohle turné druhým rokem s nacvičeným programem, kde není místo na příliš spontánnosti. Opravdového fanouška asi nic výrazně nepřekvapilo.

Ovšem, znovu je třeba zdůraznit: publikum bylo spokojené. Muselo být. Dostalo krásnou dvacetiminutovku s talentovanou dvojicí předskokanek ze Stockholmu (a pak báječných Peterových sboristek), povedenou akustickou verzi "Shock The Monkey", skvělá světla v "Digging In The Dirt" (pro mnohé opravdový koncert začal až ve chvíli, kdy se konečně v hale zhaslo a svůj part začal hrát světelný park), zakřepčilo při "Solsburry Hill" a dojalo se při nádherných "Don’t Give Up" a "Mercy Street".

Peter Gabriel, O2 arena, Praha, 10.10.2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
Gabriel měl trochu problém s hlasem v "Red Rain", ale jinak spíše velmi mile překvapil, podal obdivuhodný výkon. Výbornou součástí show byla mobilní světelná ramena, která měla svou roli i v choreografii některých skladeb, kde působila jako obludná chapadla, z nichž šel strach. Na jedničku byl i zvuk v hale. Obří projekční plátno zase bylo využito pohříchu méně, než mohlo.

Jsou koncerty, po kterých nemůžete nadšením a vzrušením usnout. Vystoupení Petera Gabriela nebylo jedním z nich. To ale nic nemění na tom, že to byla profesionální a vkusná zábava pro pokročilé posluchače, co dovedou ocenit kvalitní hudbu. A na Colours bych Gabriela bral pořád všemi deseti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY