Eurovizi vyhrála fousatá zpěvačka Conchita Wurst

11.05.2014 01:42 - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Vítězka loňského ročníku Eurovize Emmelie de Forest zapříčinila, že se letos tato v mnoha směrech kontroverzní soutěž konala v Kodani, dánském hlavním městě. Už odhad sázkových kanceláří některé mírně šokoval: jako vítězka byla totiž vytipována představitelka Rakouska, travesti diva Conchita Wurst. Nikdo ale tyto odhady až do finálového večera nebral vážně.

Soutěž jako obvykle provázel určitý politický nádech. Například během vystoupení dvojčat Tolmačevých z Ruska se z hlediště ozývalo bučení, při nástupu Ukrajiny a Marii Jaremčuk naopak divoký povyk a sousedské hlasy se rozdávaly i během závěrečného vyhodnocení.
Nicméně i tak jde v Eurovizi hlavně o show, dobrou písničku a osobnost. Rakousko, jehož dosud jediná výhra se datovala do roku 1966, se rozhodlo pro lehce riskantní krok a vyslalo do boje takového interpreta, který buď celou Evropu pobouří, nebo nadchne.

Nyní pětadvacetiletý mladík Thomas Neuwirth původně vzešel z rakouské talentové soutěže, kde to dotáhl až na druhé místo, což mu pomohlo dostat se do vyšší vrstvy hudebního byznysu jen na pár týdnů. Zjistil, že k tomu správnému rozjetí kariéry mu něco chybí, a tak zatímco pracoval jako designér výloh, přišel na nápad vytvořit si ženské pěvecké alter-ego. Image ve stylu Kim Kardashian s vousy pojmenoval "Conchita Wurst". A jeho kariéra najednou začala nabírat na obrátkách.

Pomineme-li skutečně neobvyklý zjev, "Rise Like A Phoenix" a celkové vystoupení splňují veškerá kritéria potřebná k vítězství: zapamatovatelná melodie, grandióznost, působivá scéna a v neposlední řadě i skvělý hlasový projev Conchity. Otázkou je, zda se zpěvačce podaří udržet potřebnou úroveň i v budoucnu, jako se to podařilo některým dřívějším vítězům v čele s Abbou nebo Celine Dion.

Na prvenství stačilo 290 bodů, druhé Nizozemsko jich získalo o dvaapadesát méně, třetí pozici obsadilo rovněž favorizované Švédsko. Česká republika se již několik let mezinárodního souboje písní neúčastní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY