shop.musicserver.cz
Brody Dalle - Diploid Love

Zkrocení zlé Brody Dalle na "Diploid Love"? Zapomeňte!

Vydáno: 06.06.2014 08:00 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: dsmacku.com

Ta blondýna na obalu s nerozmazaným make-upem, cudně skrývající sbírku kérek a tvrdící o sobě, že je Brody Dalle, je skutečně frontwoman odmlčených The Distillers. Po malé odbočce s projektem Spinnerette se nám poprvé konečně představuje jako sólová umělkyně. A jak tušíte z titulku - stojí to za to!

7/10

Brody Dalle - Diploid Love

Vydáno: 28.4.2014
Celkový čas: 41:00

Skladby: Rat Race, Underworld, Don't Mess With Me, Dressed In Dreams, Carry On, Meet The Foetus/Oh The Joy, I Don't Need Your Love, Blood In Gutters, Parties For Prostitutes

Vydavatel: Universal

Divokým pankáčem v zábavním průmyslu není možno být věčně. Náročná každodenní šichta skýtající večírkové přesčasy a neomezené příděly drog vás jednoho dne postaví před volbu buď, anebo. Buď budete po cestě do pekel pokračovat velkým stylem dál a jednoho dne skončíte publikováním třeba takové fotografie (a to dopadnete ještě nejlépe). Anebo se na to někdy ke třicítce, po mladistvém vybouření vykašlete, uznáte, že i když je no future, stejně byste se jí chtěli dožít a většinu tekuté a práškové stravy z jídelníčku vynecháte. A třeba se i usadíte a založíte rodinu. Fanoušci pro vaše přehodnocení životních hodnot ještě najdou pochopení (v jiném případě by na to ostatně doplatili také oni), ale už jim tolik nebude vonět proměna, ke které vlivem přímé úměry mnohdy dochází i u vaší hudby.

Stejně tak přijít s něčím novým do žánru, respektive do jeho hybridního pozůstatku, plně zrecyklovaného establišmentem a komercí, je těžké, takřka nemožné. Přesto Brody Dalle obě dvě zmiňované premisy s lehkým, pro ni typickým úšklebkem na svém debutu "Diploid Love" obchází. Čistá je už od roku 2005 a momentálně plní pilně fukci manželky Joshe Homma a matky dvou malých dětí. Ze svého rázného přístupu k hudební látce a poctivého kytarového muzicírování ovšem neslevuje ani náhodou. Vyčpělou škatulku, která prý ztratila ze svého významu už před sedmatřiceti lety, poté aspoň lehce tématicky ozvláštňuje přístupem, když nahrávku bere z pohledu sebe jako rodiče.

Taková upoutávka k "Diploid Love" možná nezní nijak lákavě, ale o osud bývalé divošky na první sólové desce se není třeba bát. Je to spíš vzkaz dětem, podle zpěvaččiných slov "všem, které jsou šikanovány za to, že jsou odlišné". Texty z pera Dády Patrasové v jejím případě nahrazují lyrické variace plné mytologických symbolů, hořících měst a revolty.

Silná trojice dobře načasovaných hitových bomb vás čeká hned na začátku. Punkrockový molotov "Rat Race" na rozjezd, skáčkem dirigovaná "Don't Mess With Me" a chilli přiostřená a v mexické zálivce plující "Underworld", která je vám servírována i s pokřikem "Uroboros!" a podobně jako v prvním zmiňovaném songu se zvuky trumpet. Přesně takové energicky odsýpající skladby jdou Brody nejlíp. Plnotučné vypalováky, kde může naplno uplatnit svůj hlasový arzenál. Proto taková "I Don't Need Your Love", do jejíž kompozice zařadila i smyčcové nástroje a milou navštívenku v podobě žvatlání a smíchu svých dětí, vcelku trpí zvolenou tóninou. V nastavené výšce se zpěvačka nepohybuje zrovna bezpečně a zážítek posluchače tím dostává malých trhlin.

Žádná mezírka či vada napříč celým tracklistem však není dostatečně významná, aby tomuhle naládovanému vlaku ucházela cestou šťáva. Pro jeho zdárné dojetí do cíle si zpěvačka do studia přizvala také zajímavá hudební jména. V produkci svůj um využil multi-instrumentalista Alain Johannes, v pozadí uslyšíte kytaru Nicka Valensiho z The Strokes nebo baskytaru člena Queens Of The Stone Age Michaela Shumana. Ryzí silou spolupráce se ale pyšní zejména úvodní singl "Meet The Foetus/Oh The Joy", dost možná nejstylovější písnička s věnováním od matky dítěti. V ní se pro pěvecký part sešly rovnou tři živelné elementy a autorce alba přispěchaly pomoci Shirley Manson a Emily Kokal z Warpaint.

Údery bubnu v dunivém souznění s kytarami v části "Meet The Foetus" spoluvytvářejí tíživou atmosféru, kdy se matka dozvídá, že v jejím lůně dřímá nenarozený plod. V klasických případech je taková zpráva považována za šťastnou. Dale byla svého času ale ta poslední, která by se pyšně zařadila - řečeno rétorikou českého obskurního webu - po bok všech snažilek a těhulek. Bez pervitinu zkoušela žít teprve pár měsíců a nebyla si jistá, zda zrovna do dnešního světa chce přivést nového člověka. Pocity nejistoty a strachu dobře dokumentuje animovaný videoklip. Po úvodním seznámení s plodem přichází v "Oh The Joy" ale konečné smíření se situací a Brody v sobě objevuje lásku, k jejímuž vyjádření stačí tři prostá slova z názvu.

The Distillers jsou možná momentálně mimo provoz, ale velká hudební osobnost v podobě Brody Dalle to zvládá táhnout na rockovém bojišti i bez nich. Na debutovém počinu "Diploid Love" zůstává věrná své pověsti nekompromisní a talentované hudebnice. A víte co? První větu recenze vlastně úplně vypusťte z hlavy. Brody Dalle totiž byla, je a bude pankáčem navždy.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Warpaint slaví 20 let existence novým singlem "Common Blue". V klipu nás nechají nakouknout do backstage (20.02.2024 17:09)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Sum 41 v klipu "Rise Up" absolvují šílený let. Pilotem je kytarista The Offspring (15.12.2023 10:12)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Deryck Whibley ze Sum 41 je opět v péči lékařů (16.09.2023 18:37)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Recenze: Z vnitřních běsů vykřesali Queens Of The Stone Age povedené rockové album "In Times Of New Roman..." (26.06.2023 00:00)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Naživo: Bring Me The Horizon ve druhém dni Rock im Parku nabídli spolupráce, jaké svět neviděl (20.06.2023 16:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu