Jedenáct nu-metalových pecek

25.04.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Na trh přichází další kompilace, která má přimět české hudbymilovné kupující, aby si začali více všímat progresivní rockové scény, jež se jinde ve světě výborně prodává. Název dostala "Hardplace" a najdete na ní celkem jedenáct písniček od Creed, Cypres Hill či Drowning Pool.
6/10

Různí - Hardplace

Skladby: Creed - Bullets, Halo - Still Here, Drowning Pool - All Over Me, Lostprophets - Five Is A Four Letter Word, Pleymo - New Wave, Quarashi - Baseline, Cypress Hill - Trouble, Mudvayne - Dig (Everything & Nothing Remix), Kittie - What I Always Wanted (Live), System Of A Down - Chop Suey! (Video), Halo - Still Here (Video)
Celkový čas: 35:57 minut
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Vydavatelství Sony Music / Bonton přišlo s velice zajímavým nápadem, jak pozvednout prodej alternativních, povětšinou metalových skupin v České republice, kde se v tomto oboru komerčně daří jen několika málo vyvoleným. Vydalo kompilaci "Hardplace", na níž jsou soustředěni patřiční umělci ze stáje Sony Music. To samo o sobě nic převratného neznamená. Jenže v dubnu (tedy nyní) budou (jsou) alba kapel, které jsou na desce prezentované, k dispozici v obchodech za zvýhodněnou cenu. Tedy po stránce marketingové a ekonomické (z hlediska fanouška) rozhodně dobrý a výhodný plán. Ale co hudba a kvalita alba?

Co říct? Jedná se o standardní kompilaci, u níž však převažují pozitiva nad negativy. Když nedávno přišlo vydavatelství Warner Music s výběrem "New Generation", byl jsem k němu velice kritický. Album bylo totiž poskládáno z nesourodých hudebních interpretů, kdy vedle sebe např. stáli Linkin Park a Mary J. Blige, což jistě není ideální kombinace. Důvod byl několikerý, především však (domnívám se) vydavatelství nemělo na čem stavět. Nedisponovalo jednoduše tolika, řekněme, nu-metalovými skupinami pod svými křídly, aby si mohlo dovolit vydat reprezentativní výběr, za který by se nemuselo stydět. U Sony tento problém naštěstí nemají, a proto není utrpením tuto desku poslouchat. Jednotlivé kapely jsou navíc vcelku logicky a konstruktivně řazeny, takže se navzájem doplňují a album se tak posluchači neprotiví přílišnou stereotypností. "Hardplace" otvírají veleúspěšní Creed se skladbou "Bullets", což je jejich zřejmě nejtvrdší počin, pocházející z nové desky "Weathered", z dalších velkých kapel bych jmenoval jednoznačně Cypress Hill s rap-metalovou písní "Trouble", tvrďáky Mudvayne, jejichž tvorba je přiblížena prostřednictvím povedeného remixu vypalovačky "Dig" nebo Drowning Pool. Deska má však připoutat pozornost nejen na ve světě již osvědčené party, ale také na formace málo známé i mimo naše hranice, jakými jsou Halo či francoužští Pleymo. Za zmínku stojí i videoklipy dnes již hvězdých System Of A Down a výše zmíněných Halo.

Smyslem podobných výběrů je připoutat pozornost ke skupinám a deskám, které mají jakýsi komerční potenciál. O komerčním potenciálu nu-metalu a všech jeho obměn nemá cenu spekulovat, prodejní výsledky Linkin Park, Limp Bizkit a spol. hovoří za vše. Tato deska navíc přináší i pohled jednak na žánry zpřízněné (hip-hop), jednak umožňuje posluchači drobné seznámení s exotickými soubory - Quarashi z Islandu a Pleymo z Francie. Nejedná se sice o desku v pravém slova smyslu, ale jisté kvality (zvláště kompoziční) jí upřít nelze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY