Loreen v Praze: pět důvodů, proč se nechat okouzlit jejím severským šarmem

10.04.2014 08:00 - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

V neděli třináctého dubna přivítá pražské Roxy vzácnou návštěvu - švédskou zpěvačku Loreen, vítězku Eurovision Song Contest z roku 2012, a autorku masivního hitu "Euphoria". Proč stojí za to stavit se na koncert a nechat se strhnout její nezkrotnou energií, se dozvíte v následujícím článku.

Důvod první: Její hlasový arzenál


Loreen
© facebook interpreta
Před deseti lety byla Lorine Talhaoui ještě zoufale nenápadnou finalistkou švédské SuperStar, a podle toho se také dál ubírala její pěvecká kariéra. Ačkoli od dětství zpívala, v hudbě se jí nedařilo, a tak se raději věnovala režírování tamních reality show. Ve volných chvílích takřka deset let pilně cvičila, a svůj hlas vybrousila až k takové dokonalosti, že když nyní zpívá, není radno se vedle ní nacházet s čímkoli skleněným. Během živých vystoupení často ráda improvizuje, ale na rozdíl od kolegů jde vždycky poznat, o jakou písničku jde. A navíc každý koncert je unikátní - aranže zní pokaždé jinak.

Důvod druhý: "Euphoria" není od ní to nejlepší


Loreen
© facebook interpreta
Její debut "Heal" byl před svým vydáním očekáván i dopředu zatracován. Mnozí se obávali další bezpohlavní rychlokvašky ve stylu euro-dance, kde bude celý tracklist znít jako "Euphoria", a počin tak zapadne do hlubin vesměs podprůměrné tvorby eurovizních vítězů. Ale ejhle! Loreen přišla s atmosférickou, zajímavou nahrávkou, skvěle vyprodukovanou a místy velmi nápaditou. Už otvírák "In My Head" s překrásným klavírním intermezzem zařazuje zpěvačku k tomu nejlepšímu, co kdy ze Skandinávského poloostrova vzešlo. Setlist se neustále mírně pozměňuje, a tak se necháme překvapit, jestli nám Loreen předvede nové písně nebo remixy.

Malý háček je v tom, že jediná deska a tři nové songy moc dlouho času nezaberou - rozhodně tedy nečekejte, že se slečna Talhaoui vytasí s dvěma tucty skladeb.

Důvod třetí: Neobyčejná ve všech směrech


Loreen
© facebook interpreta
Marocké kořeny, exotický vzhled a slabost pro africké hudební dědictví - to není jediné, čím Loreen vybočuje z řad běžných švédských občanů. Věhlasným se stal hlavně její zvláštní smysl pro módu. Kromě toho, že jí nikdy neuvidíte v trepkách, máte také šanci na koncertě zahlédnout i zapovězené - Loreen totiž jen zřídkakdy nosí podprsenku. Může přijít do televize s obličejem vymáchaným v bílé barvě nebo oblečená jako poslední bezdomovec. Všechno je možné.

Kde se ostatní bojí vyslovit hlásku, ona jde dopředu a mluví - tak jako tomu bylo v případě porušování lidských práv v Azerbajdžánu.

A co myslíte, že bude Loreen dělat po koncertě? Pařit? Počítat dlaždice na Staromáku? Opíjet se do němoty, a mít tak šanci objevit se na titulce Blesku? Ani jedno. Mrskne sebou na zem a začne dělat jógu nebo si zpívat svoji oblíbenou "Somewhere Over The Rainbow".

Důvod čtvrtý: Prča


Loreen
© facebook interpreta
S Loreen se nikdy nebudete nudit. Notoricky známý předsudek sice praví, že severské národy jsou morousovské, ale mějte na paměti, že tato děva s bujarou hřívou má v sobě africký temperament. Kromě komických tanečků můžete očekávat klidně i švédskou hymnu uprostřed písně a chování, které byste u třicetileté paní asi těžko čekali. Navíc si sama ze sebe dokáže udělat legraci.

"Někdo nedávno napsal, že vypadám jako opice. Já mám opice ráda!" křikla jednou Loreen do obecenstva a začala po scéně chodit se svěšenýma rukama jako šimpanz.

A ještě něco: její švédská angličtina je prostě kjůt.

Důvod pátý: Vztah k fanouškům


Loreen
© facebook interpreta
Pokud se dostanete do blízkosti Loreen, asi nikdo nebude řešit jestli jste opravdový Warrior (tak říká Talhaoui svým přívržencům) nebo ne, každopádně pokud řeknete PROSÍM, tak se s vámi švédská popová princezna ráda vyfotí a podepíše cokoliv. Její vztah k fanouškům je tak vůbec výjimečný: už několikrát rozhádané fanynky usmiřovala, nikdy nepoužívá zadní východy, aby se dotěrným příznivcům vyhnula, a doma ji právě za to kritizují - Švédové už mají holt určitou rezervovanost v krvi a jejich vlastní hrdinka Eurovize jim přijde až moc otevřená.

Máte chuť Loreen něco po vystoupení darovat? Postupujte následovně:
a) pokud jste muž, kupte jí Mercedes; tahle dáma totiž miluje auta a jezdí jako ďas,
b) pokud jste žena, kupte jí kvalitní hřeben; potřebuje každý den nový,
c) pokud jste dítě do 150 cm, nakreslete jí obrázek.

Pokud kreslení není vaše silná stránka, nevadí. Jedno děcko dalo kdysi Loreen v Belgii obrázek, kde bylo kolečko s jakýmsi mastným flekem uprostřed a Loreen konstatovala, že je to jeden z jejích nejlepších portrétů. Diplomatičtí lidé to v životě dotáhnou daleko.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY