Nu Pop? Nu Divas!

17.04.2002 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Konečně někoho napadlo seřadit na jednu desku písničky od té spousty popových a r'n'b zpěvaček, které se v poslední době vyrojily. Kompilace "Nu Divas" sice má své mouchy, ale kromě toho i spoustu výborných písniček a krásných žen, včetně Pink, Dido či Nelly Furtado.
7/10

Různí - Nu Divas

Celkový čas: 76:59
Vydavatel: BMG
Během posledních několika měsíců jsem došel k trpkému a velmi subjektivnímu poznání, že BMG asi neumí udělat slušnou kompilaci. Po podivném výběru "Made In Czechoslovakia 1/2002" se ke mně dostala ještě horší s titulem "Maxi Super Dance 1/2002", což jsem rozhodně nekvitoval s povděkem. Ale pak jako rána z čistého nebe přišly "Nu Divas". Díky, díky, díky! Konečně zase jednou kompilace, která má jasnou myšlenku, výborné písničky a vůbec je hodně dobrá.

Už její název nasvědčuje, o co se na desce jedná. Povětšinou totiž představuje aktuální či trošku starší hity různých (povětšinou mladých) sólových zpěvaček či alespoň kapel s ženskou za mikrofonem. Zcela jednoznačně však bylo loveno v popových či r'n'b vodách, takže žádné "holky s kytarou" tady nenajdete, což ale beru jako plus, protože takto si výběrovka zachovává tvář jak po pohlavní stránce, tak i po stylové. Rocková vypalovačka Alanis Morissette by tady skutečně působila poněkud nepatřičně. Co se týká velkých hitů, které zasáhly i Česko, najdete tu Pink s "Get The Party Started", Jennifer Lopez s "Ain't It Funny", Dido s "Here With Me" nebo Nelly Furtado s "I'm Like A Bird" a samozřejmě i další. Jinou kategorii představují více či méně úspěšné zpěvačky, které si hrabou na poněkud jednotvárném r'n'b písečku, ale vzhledem k oblibě této hudby za oceánem a částečně i v Evropě, jsou písničky Mary J. Blige, Destiny's Child nebo Alicie Keys (ne že by zrovna ona byla až tak moc r'n'b) logicky zastoupeny. Tím jsme ovšem náplň Nu Divas zdaleka nevyčerpali. Stále na nás čekají menší hitovky od Natalie Imbruglie, Macy Gray, či největší úlet Britney Spears v podobě "I'm A Slave 4 U". Z desky ovšem poněkud ční dvě poslední skladby, ovšem jejich zařazení je pochopitelné (obě jsou ze stáje BMG...), a sice "8-3-1" Lisy Stansfield a poněkud prošlý hit Whitney Houston. Ale co, chybičky se vyskytnou všude.

"Nu Divas" je zase jednou kompilace, která má jasně stanovenou a až na výjimky dodrženou koncepci, která se navíc v dnešní době, kdy se stále více prosazují nové samostatné zpěvačky, určitě hodí. Možná se vám, jako třeba mně, nemusí líbit všechny obsažené písničky, ale i ty zde mají své místo. Pro kluky nu metal, pro holky "Nu Divas"!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY