Sam Bailey na ostrovech i tři měsíce po skončení X Factoru táhne, má nejprodávanější album

30.03.2014 22:41 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Už tři měsíce po finále loňského ročníku britského X Factoru uvedla vítězka Sam Bailey na trh svůj debut a první příčka tamní albové hitparády ji neminula. Zato Shakira nebo Foster The People prodejním výsledkem svých novinek neoslnili. V singlech se na nejvyšší pozici ocitli Australané 5 Seconds Of Summer.
5 Seconds Of Summer - She Locks So Perfect
© facebook interpreta
SINGLY - Taneční hity a boybandy. Právě z těchto hudebních sfér se často rekrutují okupanti nejvyšších pozic britské singlové hitparády a platí to i v posledních týdnech. Zatímco minule triumfovali DJ Duke Dumont a Jax Jones s hitem "I Got U" (aktuálně číslo dva), tentokrát na vrchol vystoupala australská chlapecká čtveřice 5 Seconds Of Summer. Poprockové skupině k popularitě na britských ostrovech pomohlo i loňské turné s One Direction, a tak není divu, že novinka "She Looks So Perfect" ovládla po australském nebo irském žebříčku také Singles Charts ve Velké Británii.

Za zmiňovanou stříbrnou dvojicí Dumont a Jones následuje další nový kousek, který nás opět zavede do světa elektroniky. Franouzské producentské duo Faul & Wad Ad se totiž na bronzový stupínek prosadilo zásluhou spolupráce s australskými Pnau. U protinožců tedy mohou slavit, hned dva jejich zástupci se totiž v aktuálním kole podíleli na medailových hitech.

Za první trojicí následují další z minulých vítězů, Route 94 a Jess Glynne s "My Love". Top 5 uzavírá John Legend s klavírní baladou "All Of Me", která tak neudržela minulý bronz. Pravidelným účastníkem dění na nejvyšších příčkách je už od prosince Pharrell Williams, jenž ani tentokrát s "Happy" v první desítce nechybí, v tomto kole na něj zbyla šestka.

Na sedmé místo se prodral Holanďan Martin Garrix, kterému s novinkou "Wizard" pomohl jeho krajan Jay Hardway. Po loňském triumfu "Animals" se tak Garrix může v pouhých sedmnácti letech pyšnit už dvěma Top 10 hity. Zbytek elitní desítky obstaraly stálice: osmičku si připisuje "Rather Be" Clean Bandit a Jess Glynne, devítka připadla Katy Perry s "Dark Horse" a na desítce si ustlali DVBBS & Borgeous a Tinie Tempah s nedávným šampionem "Tsunami (Jump)".

O obrovský skok se postarali Chris Brown a Lil Wayne, jejich spolupráce "Loyal" vyletěla ze 111. místa až na číslo patnáct. Naopak nevýrazný start na jedenašedesátce má za sebou kolumbijská popová hvězda Shakira s baladou "Empire". V první stovce poprvé registrujeme také loňský zámořský hit "Brave" Sary Bareilles, který se v USA těší z platinového ocenění, v Evropě však zatím příliš neprorazil. Uvidíme, zda se ze současného sedmdesátého šestého místa bude písnička nadále prokousávat nahoru.

    Top 10 - singly:
  1. N 5 Seconds Of Summer - She Looks So Perfect
  2. Duke Dumont feat. Jax Jones - I Got U
  3. N Faul & Wad Ad vs. Pnau - Changes
  4. Route 94 feat. Jess Glynne - My Love
  5. John Legend - All Of Me
  6. Pharell Williams - Happy
  7. N Martin Garrix & Jay Hardway - Wizard
  8. Clean Bandit feat. Jess Glynne - Rather Be
  9. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
  10. DVBBS & Borgeous feat. Tinie Tempah - Tsunami (Jump)

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Sam Bailey - The Power Of Love
© facebook interpreta
DESKY - Britský X Factor stále dokáže plodit hvězdy, jejichž jména jdou na dračku. Z poslední doby je toho jasným důkazem třeba James Arthur, vítěz této show z roku 2012. Královna loňského desátého ročníku Sam Bailey rovněž nezůstává pozadu a poté, co v prosinci s coververzí "Skyscraper" od Demi Lovato opanovala singlové pořadí, si jedničku připisuje i mezi alby.

Vzhledem ke skutečnosti, že debutová deska "The Power Of Love" vyšla pouhé tři měsíce po finále, logicky na ní posluchači nenajdou nové skladby, ale předělávky. I tak se šestatřicetiletá zpěvačka může na ostrovech těšit ze statusu dosud nejrychleji prodávaného alba roku 2014, s třiasedmdesáti tisíci kusy za první týden prodeje totiž o čtyři tisíce pokořila dosavadní maximum Pharrella Williamse s "G I R L".

Na dvojku klesl minulý vítěz George Michael s nahrávkou "Symphonica", třetí příčku dobyla novinka "Going Back Home" od dvojice Wilko Johnson a Roger Daltrey. Pharrell, o jehož druhé studiovce "G I R L" již byla řeč výše, zakotvil na bramborovém postu a pátým místem si své dosud nejlepší umístění připisuje loňský počin Johna Legenda "Love In The Future". Jedná se jen o další důkaz, že hity opravdu prodávají. Bez úspěchu "All Of Me" by se totiž deska jen stěží těšila tak vysoké popularitě.

Paloma Faith a Elbow ztrácí shodně po dvou místech a najdeme je na šesté a sedmé příčce. Z dvojky až na osmičku se propadla Kylie Minogue, "Kiss Me Once" tedy zatím na zásadní nahrávku ve zpěvaččině kariéře skutečně nekandiduje. Top 10 doplňují Dr. Hook s "Timeless" a Gary Barlow zásluhou "Since I Saw You Last".

Do nejvyšší společnosti se nevešla Shakira, její eponymní deska se musí spokojit až se čtrnáctkou, což je o deset příček horší start, než jaký zpěvačka zažila s předchozím anglicky zpívaným nosičem "She Wolf". Z šestadvacítky nejspíše nebudou jásat ani Foster The People, jejichž "Supermodel" vedle kupujících zatím neoslovil ani kritiku.

    Top 10 - alba:
  1. N Sam Bailey - The Power Of Love
  2. George Michael - Symphonica
  3. N Wilko Johnson / Roger Daltrey - Going Back Home
  4. Pharrell Williams - G I R L
  5. John Legend - Love In The Future
  6. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
  7. Elbow - The Take Off And Landing Of Everything
  8. Kylie Minogue - Kiss Me Once
  9. Dr. Hook - Timeless
  10. Gary Barlow - Since I Saw You Last

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY