Osobnosti českého a slovenského rapu obdivují Mos Defa

24.03.2014 19:28 - Tisková zpráva | foto: musicbar.cz

Co pro tebe znamená Mos Def? Přesně takhle jednoduše jsme se zeptali lidí okolo nás. Yasiin Bey aka Mos Def je zásadní, je revoluční, je to klasik. Umělec tohle a támhleto. Artist, you know? A i když polemizovat se dá o lecčem, o ghetto generálských prýmkách Mighty Mose určitě ne. Abychom se v tom utvrdili, oslovili jsme tedy, jak už bylo řečeno, pár osobností ze scény. Vzali jsme to zeširoka, ať to má záběr jak muzika, filmy a význam Danteho z Brooklynu, co přijede už ve čtvrtek 27. března do Prahy na Mighty Boombox do Lucerna Music Baru. A takhle to dopadlo.

Majk Spirit (H16)
Mos Def je pro mě jedna z největších osobností conscious hip hopu a jeden z mých prvních rapových hrdinů. Nevím, co bych k tomu víc dodal - Hip-Hop is the last true folk art - přesně, jak řekl.

Tomáš Konůpka (Android Asteroid)
Mos Def je pro mě svobodnej umělec, kterej neustále balancuje na hraně mezi géniem a bláznem. Hrozně mě baví i jeho mimorapový aktivity, jako herec mě dostal ve "Stopařově průvodci" a jako komik v "Block Party". V "Black Star" společně s Talibem Kwelim posunuli hranice hip hopu, baví mě i jeho feat na Talibově desce "Quality", track se jmenuje "Joy". Doporučuju.

Mary C (Kruton, Rádio Wave)
Yasiin Bey, dříve Mos Def, je všestranný umělec, pozoruhodná osobnost. Jeden z mála rapperů, kteří dost důrazně vyjadřují své názory, ať jde o náboženství nebo politiku. Jeho vystoupení na Hip Hop Kempu pro mě bylo jedním z nejvíce inspirujících hudebních zážitků. Působí velmi zásadově a přitom tvoří možná svobodněji než většina mladších rapperů.

Orion (PSH)
Mos Defa registruju od desky "Black Star" s Talibem Kweli. To bylo skvělý spojení. Jeho věci se dobře poslouchaj, má svůj osobitej nezaměnitelnej styl. Věc, která se mi od něj snad nejvíc líbí, je "Travelling Man" z alba DJe Hondy.

Radimo (Champion Sound / Prago Union)
Jeho starý věci s "Black Star" jsou pro mě dodnes naprostou klasikou, ale co mě fascinuje mnohem víc, je jeho vůle experimentovat a dělat věci jinak a po svým. Zní to jako klišé, ale stačí se podívat, jak vypadá jeho koncert dnes. Jeho show od image, přes hudbu nebo samotný formát jeho performance je všechno, jenom ne hiphopový klišé. Ačkoliv klasickej obrázek hip hopu, tak jak ho vidí většina lidí, totálně boří, je to právě jeho láska k hudbě a hip hopu obvzlášť, která formuje jeho tvorbu do toho unikátního tvaru, kterej mám tak moc rád. Nemůžu se dočkat, až ho uvidím pěkně zblízka v komorní atmosféře Lucerna Music Baru.

Vec
Vynikající lyrik, dobrák od kosti. Týpek, co nemá klapky na očích a hlavně na uších a navíc sympatický herec. Umím si představit, že by byl můj soused a chodili bychom spolu na pivo (nebo spíš na čaj).

Efko (PIO Squad)
Mos Def, to je svěží vítr hudebního provozu už hezkou řadu let. V devadesátých letech mě přitáhnul jako MC, v poslední době jako neotřelej hudební experimentátor. Disponuje vším, co je potřeba - jedinečným hlasem, skvělou technikou projevu i lyrickým talentem. Za pozornost stojí i jeho společensko-politické aktivity, které jsou elegantní polemikou umělce se stávajícím systémem. Jsem jeho fanoušek už od dob "Black Star" a doporučuju nenechat si jeho klubovou show ujít.

A co znamená Mos Def pro tebe? Přijď to zjistit ve čtvrtek 27. března do Lucerna Music Baru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY