Podívejte se: Ewa Farna, Ben Cristovao a Paulie Garand o legálním stahování a streamování v hudebním dokumentu

05.03.2014 17:00 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Ewa Farna
© showbiz.cz
"Buď toho součástí. Podporuj muziku!" Tak se jmenuje nový hudební projekt, který na začátku března spustila Česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) ve spolupráci s Ochranným svazem autorským (OSA). Jeho cílem je upozornit mládež na problémy týkající se autorských práv a vnímání hodnoty hudby.

Součástí projektu je také stejnojmenný dokument, který se natáčel na sklonku loňského roku pod režijním vedením Jonáše Červinky alias rappera Lipa. Účinkují v něm přední čeští interpreti jako Ewa Farna, Ben Cristovao nebo Paulie Garand. Už zúčastněná jména napovídají, že iniciativa je primárně zaměřena na mladé posluchače. Snímek by měl sloužit žákům a pedagogům jako pomůcka v hodinách Občanské nauky či Hudební výchovy, tvůrci plánují také besedy se žáky druhého stupně základní školy, a to ve vybraných školách, které projeví zájem.

S libereckým rapperem Pauliem Garandem zavítal štáb do nahrávacího studia, kde vznikala jeho nová deska "Molo", která před pár dny vyšla. S Benem Cristovaem se zase můžete podívat například do posilovny, ale také na jeho koncerty. K vidění jsou i záběry z fotografování a vystoupení Ewy Farne. Všichni muzikanti, včetně dalších hostů, ve videu mluví mimo jiné o svém zázemí i finančních možnostech tuzemských interpretů.

Lipo
© Universal
Například Cristovao zmiňuje, že většina jeho zisků plyne ze živého vystupování, zatímco prodeje jeho hudby přinášejí jen velmi malý příjem. "V dnešní době je vydání desky vlastně investice. Uděláte si desku pro radost, pro reklamu a pro to, abyste měli co hrát na koncertech," svěřuje se zase Farna.

A v čem se iniciativa liší od ostatních podobně zaměřených projektů? Podle Lukáše Rychtaříka z vydavatelství Championship Music tkví její výhoda především v méně striktním pojetí. "Nikomu nenakazuje, jak se má chovat a co má dělat. Dokument naopak poodkrývá tajemství hudby tak, že ukazuje dobrodružství jejího vzniku a skladatele, kteří ji produkují. V druhé linii poukazuje na dostupné servisy legálního stahování a sdílení hudby," uvedl pro ČTK.

Projekt má mimo jiné podpořit digitální a streamovací služby jako Supraphonline, Spotify, Deezer nebo Google Play Music. "Chtěl jsem pojmenovat problémy, ne někoho strašit případnými postihy za nelegální stahování," vysvětluje režisér dokumentu Lipo. Třiadvacetiminutové video si můžete přehrát hned pod článkem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY