Within Temptation získali svou první českou hitparádovou jedničku

14.02.2014 09:52 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Nizozemští metalisté si na své šesté studiové album pozvali (mimo jiné) Tarju Turunen a úspěšně se probojovali na první místo prodejního žebříčku. V sedmnáctileté historii kapely je to vůbec poprvé, co se v Česku setkala s takovým úspěchem. V rádiích byl opět nejhranější švédský DJ Avicii.
Avicii - Hey Brother
© facebook interpreta
RÁDIA - I když už pár týdnů předvídám, že první místo rádiového žebříčku obsadí hit Pharella Williamse "Happy", zatím se tak nestalo a nejvyšší příčka i nadále patří singlu "Hey Brother" úspěšného švédského DJe Aviciiho. Pharrell ale opět poskočil a nyní ho najdeme již na čtvrté pozici. Před ním se pak ještě stále drží Pitbull s Ke$hou (nyní bojující se svými poruchami s příjmem potravy) a německé duo Milky Chance, nejspíše jeden z řady one hit wonder objevů.

Na novinky byl minulý týden kupodivu chudý. Zatímco předchozí týdny přinášely zástupy novinek, v tom uplynulém se objevila pouze jedna jediná. Se skladbou "Dark Horse" je nám už potřetí připomenuto loňské album "Prism" americké popové zpěvačky Katy Perry. To sice nesklidilo zrovna oslavnou kritiku, spíše naopak, ale z hlediska úspěšnosti si Katy rozhodně stěžovat nemůže - koneckonců jenom ve své domovině už získala dvě singlové jedničky. U nás jí zatím první místo uniklo, neboť pilot "Roar" se zastavil těsně pod vrcholem, ale třeba se jí ho podaří vybojovat s právě nasazenou novinkou.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Avicii - Hey Brother
  2. Pitbull & Ke$ha - Timber
  3. Milky Chance - Stolen Dance
  4. Pharrella Williamse - Happy
  5. OneRepublic - Counting Stars
  6. James Blunt - Bonfire Heart
  7. Kryštof & Tomáš Klus - Cesta
  8. John Newman - Love Me Again
  9. Eminem feat. Rihanna - The Monster
  10. Calvin Harris & Alesso feat. Hurts - Under Control

Top 100 RÁDIO 6/2014 - novinky:
76. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse

Within Temptation - Hydra
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Že se u nás symfonický metal těší značné popularitě, považujme prosím za fakt. Ne náhodou je u nás bývalá zpěvačka finských Nightwish Tarja Turunen skoro jako doma. Přesto příliš často nevidíme, že by se desky tohoto žánru objevovaly na předních místech prodejního žebříčku. O jednu z výjimek se svým umístěním postarali nizozemští Within Temptation, kteří se ocitli až na vrcholu hitparády. Jako zajímavost uveďme, že jedním z hostů alba je i zmíněná Tarja Turunen. V pořadí šesté studiové album metalové formace, které dostalo název "Hydra", sesadilo výběr Evy Olmerové "Já hledám štěstí (Zlatá kolekce)" na třetí příčku, zatímco příčku druhou i nadále okupuje nahrávka "High Hopes" Bruce Springsteena. Zajímavý je dramatický propad "Českého kalendáře" Michala Horáčka, který jsme ještě v minulém komentáři mohli zaznamenat na třetí pozici. Nyní se album neprobojovalo ani do nejprodávanější padesátky.

Novinkám tentokrát dominovaly nejrůznější kompilace, včetně těch plných tanečních hitů (další pokračování nekonečné "Taneční ligy"), největších hitů Ennio Morricone (v souvislosti s jeho nedávným vystoupením) a boxsetu amerických alb The Beatles. Mimo to se do padesátky poprvé probojoval debut novozélandského, cenami Grammy ověnčeného objevu Lorde "Pure Heroine" nebo nové album britské zpěvačky Lisy Stansfield "Seven", její první od deset let starého "The Moment".

Top 10 - prodejnost:
  1. new Within Temptation - Hydra
  2. Bruce Springsteen - High Hopes
  3. Eva Olmerová - Já hledám štěstí (Zlatá kolekce)
  4. Kryštof - Inzerát
  5. Jaromír Nohavica - Babylon
  6. Jana Kirschner - Moruša biela
  7. Kontrafakt - Navždy
  8. Krausberry : Živě v Malostranské besedě
  9. Beyoncé - Beyoncé
  10. ▲ Různí - Nejlepší písničky pro děti všech dob

TOP 50 Prodejní 6/2014 - novinky:
1. Within Temptation - Hydra
11. Různí - Taneční liga 156
13. Různí - Cool Ice Hits 2014
17. Ennio Morricone - Very Best Of Ennio Morricone
25. Různí - The Secret Life of Walter Mitty O.S.T.
29. Lorde - Pure Heroine
32. Lisa Stansfield - Seven
37. John Newman - Tribute
41. The Beatles - U.S. Albums (BOX)

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 6. týden najdete na stránkách IFPI zde



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY