shop.musicserver.cz
Michal Horáček - Český kalendář

Žijeme v nádherné době

Vydáno: 18.11.2013 08:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Michal Horáček už léta proměňuje své ambice v zajímavé a často ojedinělé projekty. Ten aktuální, "Český kalendář", je zatím zřejmě tím nejkomplexnějším. Rodil se postupně, dlouho a jeho výsledkem je mimo básnické sbírky také dvojalbum, na němž se sešla různorodá skladba autorů a interpretů.

7/10

Michal Horáček - Český kalendář

Vydáno: 29.10.2013
Celkový čas: 115:30

Skladby: CD1: Intro, Posvítím ti do tmy básní, Zem ze dna světa čerpá síly, Prohořívá, Za diktatury pliskanic, S pleťovou maskou na tváři, Bůh sněhuláků, Nepolykejte andělíčky, Co se s námi stane, Maturitní ples, Staré rány, Povstání mlh a krásných žen, Přes most bez punčoch, Kdo neskáče, není Čech, Vyplout k Bradáčovi, Na druhém konci aleje, Svatojánská noc / CD2: Nepřeberná pokušení, Musíte mi to vyprávět, Spát ve dne, zpívat po nocíc, Léta tučná a hubená, Do stráně srdce usedá, Druhé slunce světa, Pražské Jezulátko, Babí léto, V nedohledné dálce cíl, Co říjen schová, nenajde sex, Dizzy and Stranded in Prague, S díky Karlu Škrétovi, Čas chladných rán a jasných vod, Finále bude v televizi, Štědrý večer, Žijeme v nádherné době

Vydavatel: Kudykam s.r.o.

Sbírka Horáčkových Villonských balad "Český kalendář" vyšla před rokem. A kdo si tuto knihu překrásných básní pořídil, jistě si je nějak předobrazil. Našel si k nim vztah, ve své imaginaci doplnil náladu, prostředí, vůni i dynamiku. Pokud pak necháte básně zhudebnit, je to, jako když dojde k filmové adaptaci knihy. Leccos si jako čtenář představujete jinak než tvůrce výsledného snímku. I já jsem s poezií Michala Horáčka rok žil, i já jsem si ledacos představoval jinak, než jak to teď slyším z dvojcédéčka.

Ale ono to zas tolik nevadí. I když - pokud jste básně před poslechem alba nečetli - bude se vám k němu přistupovat snadněji. Já osobně se neumím sžít jen s podobou "Maturitního plesu" s geniálním textem ("Škola mě dala na řetěz, jebala kvůli bliznám blum, cosinům, Mnatům, Vojenům. Copak jsem přes ně neprolez do čtvrtý Bé? Proč další stres v šatech, co zdraví nenosí? Co je to za hru, Ámosi? Začíná maturitní ples!"), který je zde adaptován v takové jakoby Kabátovsko / Brychtovské odrhovačce.

"Český kalendář" vznikal postupně a dlouho. Michal Horáček zveřejňoval básně na svém webu a široká veřejnost je zhudebňovala. Těch různých verzí písní nakonec vzniklo více než tisícovka, v pestré paletě autorů, od známých skladatelů po naprosté začátečníky. A i interpreti těchto písní byli vybíráni pestře (na mnoha deskách se nepotká Wabi Daněk, Lenka Dusilová, Jarda Svoboda či Zdeněk Svěrák). I přes to ale tato dvojdeska drží pohromadě. Až nečekaně.

Jedním důvodem je skutečnost, že interpreti se tu stávají fakt hlavně interprety. Právě třeba Zdeněk Svěrák se díky Hynkovi Koloničnému dostává do úplně jiných míst, než známe od Jaroslava Uhlíře. A dokonce i u takto pevně zakotveného nezpěváka se otvírají nové dveře a podobné je to i u ostatních pěvců. Každý vnese kus své osobnosti, ale oděné tak, jak jsme nebyli zvyklí, třeba jako Lenka Dusilová v "S díky Karlu Škrétovi" od Lucie Šoralové (jeden z vrcholů alba). Je fakt, že díky tomuto přístupu jsou zpěváci lehce sterilizováni, ale ono určitě nebylo jednoduché vyvážit míru pestrosti a míru soudržnosti. Já bych toho, jistě nesmírně pracně nastoleného řádu snesl o něco méně.

"Český kalendář" není jen písničkovou deskou. Už ze své podstaty je koncepčním albem a blíží se spíše divadelnímu, muzikálovému celku. A to ne charakterem hudby (i když ty šansony samy o sobě divadelní prkna evokují a míra ironie a přehrávání také), ale svou koncepcí, tím, jak je vše propojeno. A proto album nejlépe funguje dohromady. Celý rok pěkně v celku, s jeho pěknými i stinnými stránkami. Aneb těžko vytrhovat jednotlivé písně z kontextu, protože jejich síla je právě v celkové kompozici (což je vzhledem k zmiňované pestrosti obdivuhodné).

Fyzická a digitální verze alba

"Český kalendář" si vydal Michal Horáček sám se svou společností Kudykam s.r.o. Vyšel na dvojCD, pokud si jej ale koupíte jako download na ClickMusic.cz, obdržíte jako dárek navíc i bonusovou skladbu "Staré rány nebolí", titulní píseň z filmu "Vrásky z lásky".

Nejvíce zajímavé je, kam se Horáčkovy básně s hudbou posunuly. Hudba tu často texty demýtizuje, bulvarizuje a z původního umění - poezie - jež nebylo pro každého, dělá zábavní artikl pro mnohem početnější konzumenty. A to občas až zbytečně návodně a prvoplánově. Příliš polopaticky (zejména v Landovsko - vlastenecké "Kdo neskáče, tak není Čech" Wendela Dreiseitla zpívané Jiřím Zonygou). Vedle toho je pevně konzervuje do právě jednoho výkladu. Už na věky.

Pokud "Český kalendář" posloucháte v jeho komplexním celku, postupně procházíte ročními obdobími a přes podzim života se dostanete až k jeho vyvrcholení. Písni, která celý koncept uzavírá. Písni, jež by mohla být i mottem projektu jako takového - "Žijeme v nádherné době". Hezké tečce za několikaletým úsilím i dalším zdařilým dílem básníka a vizionáře Horáčka.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Rozhovory: Daniel Landa - Nejsem pánem múzy. Neumím vytlačit píseň na sílu (31.08.2023 18:00)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Miley Cyrus díky "Flowers" vyrovnala letitý rekord Nelly Furtado, Daniel Landa startuje v albech na druhém místě (08.06.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu