Nové desky pro 7. týden

09.02.2014 08:02 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Méně velkých hvězd, ovšem o to hudebně zajímavější nabídka. Druhou desku představí elektronická Katy B, skvělá Angélique Kidjo se vrací do Afriky, zbrusu nový materiál servíruje Suzanne Vega, v tandemu zpívají Toni Braxton a Babyface a představíme vám i debutanta Tom The Lion. Z metalového publika si nyní přijdou na své fanoušci Behemoth.
Pokud se v pondělí 10. února vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Toni Braxton & Babyface - Love, Marriage & Divorce (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rhytm and blues / soul

Toni Braxton & Babyface - Love, Marriage & Divorce
Ačkoli to ještě před časem vypadalo, že Toni Braxton dává hudbě vale, nakonec je vše jinak. Po nějakém čase se naplno vrátila k člověku, který ji na začátku devadesátých let přivedl na vrchol hudební slávy. Tím je producent Kenneth 'Babyface' Edmonds, jinak ale také dlouholetý zpěvák. Společnými silami natočili album o dnes již bohužel obvyklém vývoji vztahu - "Love, Marriage & Divorce". Čerpali tak oba z vlastních zkušeností, protože si oba manželstvím i rozvody prošli. Pro Toni Braxton je toto album návratem po třech letech, zatímco pro Babyface dokonce po sedmi. Prvním singlem se stala písnička "Hurt You", jejíž videoklip uvidíte na webu Babyface, zbytek písniček si pak můžete poslechnout prostřednictví ukázek v internetovém obchodu Amazon.com.


Suzanne Vega - Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk

Suzanne Vega - Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles
Ačkoli se to díky sérii "Close -Up" nezdá, čekají příznivci Suzanne Vegy na její album s jejími vlastními písničkami již dlouhých sedm let. Nyní se konečně dočkají, když jim slavná písničkářka servíruje desku s velmi dlouhým názvem "Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles". Deset nových skladeb vznikalo různě po světě a mezi Chicagem, New Yorkem, Londýnem a Los Angeles, figuruje i v Praha. Album produkoval Gerry Leonard proslavený především spoluprací s Davidem Bowiem a finální mix dostal na starosti Kevin Killen, který pracoval s Peterem Gabrielem a Kate Bush. Nečekaným překvapením alba je, že Suzanne Vega poprvé využila sampl a ke všemu ještě stylově hodně vzdálený. V "Don't Uncork What You Can't Contain" totiž uslyšíte fragmenty hitu "Candy Shop" od 50 Centa. První dvě písničky představila Suzanne Vega společně s hitem "Luka" v živém setu pro Absolute Radio.


Tip týdne

Angélique Kidjo - Eve (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: world music

Angélique Kidjo - Eve
Angélique Kidjo patří už léta k nejvýraznějším a nejoceňovanějším africkým interpretům, a není tedy divu, že každé album této zpěvačky z Beninu je očekáváno s velkým napětím. Po živáku "Spirit Rising" z roku 2012 se nyní opět vrací se studiovou nahrávkou, ačkoli v případě "Eve" to není možné brát tak doslova. Její základ totiž pořídila při cestování Keňou a svoji rodnou zemí. Na cestu si vzala šestistopý rekordér, na nějž nahrávala různé rytmiky a zpěvy ženských sborů. Není tedy překvapením, že je celé album věnované africkým ženám. Ve studiu se pak sešla s muzikanty světové extratřídy a společnými silami celou nahrávku dotvořili. Na "Eve" si tak zahrál například její krajan, kytarista Lionel Loueke, bubeník a člen John Mayer Trio Steve Jordan, Lucemburský filharmonický orchestr, Kronos Quartet i dvě legendy svých nástrojů - pianista Dr. John a basista Christian McBride. O tom, že nejen tato jména signalizují výjimečnou nahrávku, se můžete přesvědčit poslechem celého alba na stránkách npr.org.


Broken Bells - After The Disco (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / space-rock

Broken Bells - After The Disco
Američtí alternativci Broken Bells se po úspěšném eponymním debutu na tři roky odmlčeli a nyní vydávají vyšperkovanou "After The Disco". Tříletou pauzu ale musíme bez řečí kapele odpustit: Nahrávání novinky totiž trvalo téměř dva roky a Broken Bells si do studia přizvali také sedmnáctičlenný orchestr Angel City String Orchestra a čtyřčlenný sbor. Výsledkem spolupráce je jedenáct písní a čtyři z nich - "Perfect World", "After The Disco". "Holding On For Life" a "Leave It Alone" možná znáte již z rádií. ještě než tedy budete mít tolik vychvalované album v rukou, připomeňte si alespoň předposlední z uvedených písní.


Behemoth - The Satanist (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: death metal / black metal

Behemoth - The Satanist
S novinkou "The Satanist" si polští Behemoth připisují na pažbu své diskografie jubilejní desátý zářez. Polští blackmetalisté popisují svou novinku jako "nejlidštější desku, jakou jsme kdy vydali". Nahrávání nových písní začalo ž v polovině loňského roku a do finální podoby dovedli muzikanti celkem devět kousků, které dosavadní recenze odnotí velmi pozitivně. Je ale jasné,že i když se muzikanti chtěli co nejvíce přiblížit lidem, rozhodně tím nemysleli mainstream. Sami můžete posoudit a pustit si jeden ze čtyř klipů monitorující přípravy alba "Prologue I" nebo snímek k jedné z písní "Blow Your Trumpets Gabriel".


Kocáb/Proudfoot/Donati/Sheehan - Aftershock (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock / alternativní rock

Kocáb/Proudfoot/Donati/Sheehan - Aftershock
Pro ty z vás, kteří tento týden hledají v hudebních novinkách něco neobyčejného, je album "Aftershocks" jako stvořené. Za toto deskou stojí hned čtyři velké osobnosti: V čele Michael Kocáb, pohybující se na pomezí art rocku a hlavní iniciátor celého projektu, heavy metalu a ozvěn new wave, australský kytarista Glenn Proudfoot, bubeník Virgil Donati a americká baskytarová legenda Billy Sheehan. Sám Kocáb nahrávku hodnotí jako vrchol své hudební kariéry a spolupráce se všemi zahraničními hosty si nesmírně cení. Výsledek jejich práce můžete ostatně ohodnotit už i sami, stačí navštívit YouTube.com kanál vydavatelství Warner Music, kde najdete pracovní mixy.


Tom The Lion - Sleep (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: minimalismus / indie pop / pop folk

Tom The Lion - Sleep
Říká vám něco jméno Tom The Lion? Patrně ne a rozhodně nebudete sami. Ono o něm ani neseženete moc informací. Prakticky pouze to, že se jedná o mladého Londýňana, který si skládá všechny svoje písničky zcela sám a sám si je i nahrává, produkuje. Je považovaný za výborného skladatele, který kráčí ve šlépějích lidí jako Nick Drake, Mark Hollis, Thom Yorke. Album "Sleep" je pod dvou vinylových EP jeho debutem, který přinese celkem šestnáct skladeb pohybující se na hraní indie popu, folku, minimalismu a akustického popu. Jak to všechno zní a zda jsou pravdivé první nadšené kritiky, můžete zjišťovat prostřednictvím jeho webu.


Katy B - Little Red (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: dance pop / deep house / electro r'n'b

Katy B - Little Red
Necelé tři roky od debutu "On A Mission" se vrací britská zpěvačka Kathleen Brien alias Katy B s novým studiovým albem, které tentokrát nazvala "Little Red". Fanouškům elektronického r'n'b a tanečního popu jeho prostřednictvím naservíruje celkem dvanáct písniček, které napsala především ona sama. Trochu jí s tím navíc pomohli i lidé jako Fraser T. Smith, Guy Chambers, ale především Gordon Warren aka Geenus, s nímž si zopakovala spolupráci z debutu, a to nejen při psaní, ale především u produkce. Ke dvěma písničkám si pak přizvala i své dva kolegy. Tou první je zpěvačka Jessie Ware a tím druhým podobně stylově orientovaný Sampha. Ochutnávku celého alba už před časem Katy B odhalila prostřednictvím sampleru na YouTube.com.


Mary Chapin Carpenter - Songs From The Movie (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: filmová hudba / orchestrální folk

Mary Chapin Carpenter - Songs From The Movie
Dá se říct, že country mělo v první polovině devadesátých let jedinou královnu, a sice Mary Chapin Carpenter, která čtyřikrát po sobě vyhrála Grammy za Nejlepší ženský countryový výkon. Pak si dala ale nějaký čas pauzu a vrátila se až v novém tisíciletí se střídavými úspěchy. Nyní ovšem tato dáma vydává album, které je pro ni velmi netradiční. Ačkoli by název "Songs From The Movie" mohl být lehce zavádějící, jedná se o její klasické skladby, které ovšem tentokrát nehraje sama s kytarou. Před časem totiž odjela do londýnských Air Studios, kde je nahrála společně s orchestrem, v němž měl například místo i slavný bubeník Peter Erskine, ale především jej řídil další majitel mnoha Grammy, Vince Mendoza. Právě kvůli němu čekala Mary Chapin Carpenter poměrně dlouho, než tento projekt uskuteční a vtiskne svým písničkám filmovou podobu. Výsledek si můžete poslechnout prostřednictvím ukázek na Amazon.com.


Transatlantic - Kaleidoscope (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: prog metal

Transatlantic - Kaleidoscope
Progresivní rockeři ze supergrupy Transatlantic připravili pro své fanoušky po pětileté pauze novou studiovku. Nahrávka s názvem "Kaleidoscope" vychází po pětileté pauze a posluchačům přináší sice jen pět kousků, ale za to náležitě rozčleněných a o celkové stopáži dosahující pětasedmdesáti minut. Abyste měli zcela přesnou představu, jak deska zní, máte možnost poslechnout si jednu z nejdelších novinkových písní. Jedná se o titulní song, který vás dokáže zabavit na více jak půlhodinu a najdete ho na YouTube.com.


Dále vychází:

Argerich/Abbado/Bph - Mozart: Koncerty pro klavír 25 / 20 (Universal)
Bombay Bicycle Club - So Long, See You Tomorrow (Universal)
Genesis - Selling England By../Audio (BluRay) (Universal)
Iskald - Nedom Og Nord (Mystic Production)
Kacey Musgravec - Same Trailer Different.. (Universal)
Kampfar - Djevelmakt (Mystic Production)
Lenny Kravitz - Are You Gonna Go../Audio (BluRay) (Universal)
Lethe - When Dreams Become Nightmares (Mystic Production)
Manes - Teeth, Toes And Other Trinkets (Mystic Production)
Rolling Stones - Let It Bleed/Audio (BluRay) (Universal)
Různí - Cool Ice Hits 2014 (Universal)
Různí - Nej písně o lásce (Universal)
Sam Cooke - Portrait Of A Legend/Audio (BluRay) (Universal)
Různí - Vampire Academy (soundtrack) (Universal)
Supersuckers - Get The Hell (Mystic Production)
Supertramp - Crime Of The Century/Audio (BluRay) (Universal)
Svarttjern - Ultimatum Necrophilia (Mystic Production)
The Treatment - Running With The Dogs (Universal)
Unguided - Fragile Immortality (Digipack) (Mystic Production)
Van Canto - Dawn Of The Brave (Mystic Production)
Velvet Underground - White Light/White Heat/Aud (BluRay) (Universal)
Winterstorm - Cathyron (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Behemoth - The Satanist (Mystic Production)
Bombay Bicycle Club - So Long, See You Tomorrow (Universal)
Broken Bells - After The Disco (Sony Music)
Kampfar - Djevelmakt (Mystic Production)
Supersuckers - Get The Hell (Mystic Production)

Reedice:
Historie psaná šelakem - Král harmonikářů Franta Poupě vzpomínky z mládí (Supraphon)
Nelson Mandela - Mandela: Son Of Africa (DVD) (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY