Grammy ovládli Daft Punk a Macklemore & Ryan Lewis

27.01.2014 06:51 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Daft Punk, Pharrell Williams, Nile Rodgers
© nydailynews.com
Nejlepší album minulého roku natočili podle americké hudební akademie elektroničtí mágové Daft Punk. Francouzské duo si ze slavnostního udílení šestapadesátých Grammy v Los Angeles odneslo celkem čtyři trofeje, stejně jako rapové hvězdy Macklemore & Ryan Lewis. Kromě vítězství nahrávky "Random Access Memories" v nejprestižnější kategorii alb kralovali Daft Punk také v kláních o nahrávku roku, nejlepší popový výkon dua nebo skupiny (obojí za "Get Lucky") a nejlepší taneční nebo elektronickou desku roku. Ceny si pánové převzali v tradičních kostýmech robotů.

Macklemore & Ryan Lewis triumfovali v soutěži nováčků, další ceny pak posbírali v žánrových kategoriích - za nejlepší rapové album, skladbu a výkon. Zazářila i sedmnáctiletá hvězdička Lorde. Novozélandská zpěvačka a skladatelka nejprve získala s hitem "Royals" vítězství v kategorii nejlepší popový sólový výkon a následně se stejnou písní všechny soupeře předčila i v prestižním souboji o nejlepší skladbu roku.

Lídr nominací, rapper Jay-Z, který nasbíral celkem devět příležitostí, získal pouze dvě ceny. K překvapení došlo v kategorii country alb, favorizované Taylor Swift totiž ocenění vyfoukla kolegyně Kacey Musgraves s nahrávkou "Same Trailer, Different Park". Grammy jsou nadále nedobytnou metou pro Katy Perry, kalifornská popová hvězda ani letos nezískala svůj první gramofónek, když neproměnila žádnou ze dvou nominací hitu "Roar".

Letošní ročník Grammy byl také velkou oslavou půlstoletí od zrodu legendárních The Beatles. Dva zbývající brouci, Paul McCartney a Ringo Starr, se proto předvedli ve společném čísle se songem "Queenie Eye". McCartney navíc posbíral dva gramofónky – akademie mu přiřkla prvenství za nejlepší hudební film a nejlepší rockovou skladbu roku. Již den před vyhlášením byli The Beatles oceněni trofejí za celoživotní dílo.

Lorde
© nydailynews.com
Velkou část večera samozřejmě obstarala živá vystoupení. Celý program otevřela Beyoncé a její vášnivé provedení singlu "Drunk In Love" z prosincové nečekaně vydané eponymní desky. Během představení se ke zpěvačce připojil i její manžel Jay-Z, jenž v písni hostuje. Lorde předvedla skladbu roku "Royals", Katy Perry společně s rapperem Juicy J odzpívala aktuální singl "Dark Horse" z loňské desky "Prism". Taylor Swift tentokrát usedla za piano a nadchla diváky interpretací písně "All Too Well".

O velkou show se tradičně postarala Pink, která se čtyři roky po slavném vystoupení s "Glitter In The Air" opět vznášela ve vzduchu. Tentokrát létala nad hlavami hostů Staples Center areny při provedení srdceryvné balady "Try", aby následně na zemi dokončila choreografii z doprovodného klipu. Spolu s Natem Ruessem pak zpěvačka předvedla i hit "Just Give Me A Reason".

Organizátoři letos vsadili také na několik neobvyklých spojení, k vidění proto bylo společné číslo rockových veteránů Chicago a interpreta loňského velehitu "Blurred Lines" Robina Thicka (ten mimochodem odešel s prázdnou). Rock a rap se zase prolnuli ve vystoupení Imagine Dragons a Kendricka Lamara. Příznivce country potěšili v mezigeneračním představení Blake Shelton, Kris Kristofferson, Willie Nelson a Merle Haggard. Písničkářka Sara Bareilles zapěla svůj hit "Brave" za doprovodu legendární Carole King.

Madonna
© caller.com
Králové večera Daft Punk roztančili s Pharrellem Williamsem, Stevie Wonderem a Nilem Rodgersem publikum hitem "Get Lucky". Po mnoha letech vystoupila na Grammy skupina Metallica, k níž se připojil čínský klavírista Lang Lang. O jeden z vrcholů večera se písní "Same Love" na podporu lásky bez rozdílu sexuální orientace postarali Macklemore & Ryan Lewis, s nimiž tentokrát zazpívala nejen Mary Lambert, ale i popová superstar Madonna. Během vystoupení navíc přímo v prostorách Staples Center areny došlo k hromadné svatbě několika desítek párů, včetně těch stejnopohlavních. Úplné finále šestapadesátých Grammy pak obstarala rocková sestava Nine Inch Nails, Queens Of The Stone Age, Dave Grohl a Lindsey Buckingham.

Přehled vítězů vybraných kategorií naleznete níže, kompletní přehlídku dvaaosmdesáti držitelů letošních gramofónků si můžete prostudovat na webu Grammy.

Album roku: Daft Punk – Random Access Memories
Nahrávka roku: Daft Punk feat. Pharrell Williams – Get Lucky
Skladba roku: Lorde – Royals
Nováček roku: Macklemore & Ryan Lewis
Nejlepší sólový popový výkon: Lorde – Royals
Nejlepší popový výkon dua / skupiny: Daft Punk feat. Pharrell Williams – Get Lucky
Nejlepší rapová spolupráce: Jay-Z feat. Justin Timberlake - Holy Grail
Nejlepší rockový výkon: Imagine Dragons – Radioactive
Rocková skladba roku: Dave Grohl, Paul McCartney, Krist Novoselic & Pat Smear - Cut Me Some Slack
Nejlepší videoklip: Justin Timberlake feat. Jay-Z – Suit & Tie
Nejlepší popové zpívané album: Bruno Mars – Unorthodox Jukebox
Nejlepší country album: Kacey Musgraves – Same Trailer, Different Park
Nejlepší taneční / elektronické album: Daft Punk – Random Access Memories
Nejlepší rockové album: Led Zeppelin – Celebration Day
Nejlepší urban album: Rihanna – Unapologetic
Nejlepší tradiční popové album: Michael Bublé – To Be Loved
Nejlepší R&B album: Alicia Keys – Girl on Fire
Nejlepší alternativní album: Vampire Weekend – Modern Vampires Of The City
Nejlepší rapové album: Macklemore & Ryan Lewis – The Heist



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY