Když se lepí smůla na paty...

17.12.2013 08:09 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Camouflage rozjíždí oslavy svých třicetin, jedním z předvojů byl i pražský koncert. Ten přinesl nejenom hity, ale i ochutnávky z chystané novinky "Greyscale". Praha pro Marcuse Meyna opět nachystala zádrhel, ale vypořádal se s tím se ctí. Publikum ukázalo několik tváří a Lakeside X coby předskokan nezklamali.

Live: Camouflage

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 15. prosince 2013
support: Lakeside X
setlist: Camouflage Overture, We Are Lovers, Dreaming, Heaven (I Want You), Perfect, I'll Follow Behind, That Smiling Face, Motif Sky, You Turn, Neighbours, I Can't Feel You, Misery, Suspicious Love, Confusion, They Catch Secrets, Love Is A Shield
Přídavky: Shine, The Great Commandment, Back To Nature (Fad Gadget cover), Me And You

Camouflage, Lucerna Music Bar, Praha, 15.12.2013
© Michaela Neumannová
Jinak si nelze vysvětlit peripetie, které zpěváka Marcuse Meyna jaksi už s železnou pravidelností u nás vždy čekají. Minule absolvoval show se zlomeninou dolní končetiny (a upoután na přistavenou židli), tentokráte osud byl ještě krutější - připravil jej o hlas. I tentokráte se to tedy neobešlo bez návštěvy zdravotního zařízení, včetně odvyprávěné humorné storky u pana doktora (nadhled je prostě třeba). Stejně tak platilo, že jej podrželo publikum, které jej hecovalo kupředu, tedy ona převážná část. Nemalá menšina mu situaci komplikovala tím, že kouřila jako o závod, že nebylo třeba ani příliš využívat umělé mlhy. A někteří jedinci ovlivněni nemalým množstvím alkoholu v závěru často pokřikovali nejapné poznámky, to vygradovalo v scenérii, kdy před posledním přídavkem ("Me And You") se leader Camouflage proti tomu ohradil, aby toho nechali, byla to smutná vizitka jinak skvělého publika.

Večer však patřil zejména muzice a pochvalu si zasloužil i zvukař, který dokázal z prostoru, jaký je v Lucerna Music Baru, vytěžit možné maximum, bez zmatků a pouhé hlukové koule. Nejprve to byla spíše párty s videi Depeche Mode, což většina osazenstva kvitovala s nadšením, i samotní Camouflage přiznávají, že jsou jejich velcí fanoušci. Do této rozpoutané bouře pak vstoupili Lakeside X, kteří se pro tento večer probrali z hibernace, aby vzkřísili zatím poslední desku "City Of Red Lights" a odehráli kratší set. Z něj bylo znát, že netratili nic ze své zaběhlé hudební tváře (dle zpětných reakcí) a snad je to rozhoupe k nějaké dlouhodobější aktivitě (třeba zakončenou i novým albem).

Camouflage, Lucerna Music Bar, Praha, 15.12.2013
© Michaela Neumannová
Jak již bylo zmíněno v úvodu, Camouflage rozjíždějí velké oslavy svého kulatého výročí a tomu odpovídala i sestava skladeb, zaměřené na hity a na lety oblíbené písně. Sice byla opět zcela vynechána tématicky a hudebně celistvá "Spice Crackers" a například z "Methods Of Silence" byla vytáhnuta jen hitovka "Love Is A Shield" (zde jen malá výtka, že by příště konečně mohla zaznít jiná úprava, než jakou v posledních letech hrají). Při minulém koncertu Marcus sliboval, že při následné pražské show zcela vynahradí své pohybové kreace. Ty mu ale musely ubírat nemálo sil a v rámci zdravotní indispozice taktéž nebyly zcela v souladu, ale evidentně chtěl toho večera předvést ze sebe vše, co bylo možné. Při melodramatické "Heaven (I Want You)" bylo bohužel zjevně slyšet, jaké limity má jeho hlas a jak se snaží bojovat s omezeními. Při následné "Perfect" však přišel nečekaný zlom, určité rozjetí do provozní teploty a od tohoto momentu vesměs nebylo znát, že by jej v tomto směru snad i něco trápilo.

Camouflage, Lucerna Music Bar, Praha, 15.12.2013
© Michaela Neumannová
Mezi zavedené stálice se vtěsnaly i dvě novinky z chystané desky "Greyscale", jmenovitě "Misery" a "Shine" - obě reflektovaly současné vlivy v electropopu a držely se výrazného tempa, v danou chvíli lépe zafungovala právě "Misery". Došlo i na nečekaný cover v přídavcích, kdy si Marcus, Oliver a Heiko vybrali singlovku "Back To Nature" projektu Fad Gadget (za ním byl v osmdesátých letech ukrytý Frank Tovey). Do nové zvukové mašinérie byly přetaveny stařičké "They Catch Secrets" a "Neighbours", zde zejména všemu ráz udával výrazný beat. Nemálo prostoru zabral debut "Voices & Images" nebo revize depešáckého "Ultra" na tehdy comebackové sešlosti "Sensor". Dalším důležitým elementem vystoupení byla patrná radost z živého hraní a souhra mezi celým teamem, který tuto kapelu doprovází, plus si přičtěte téměř heroický výkon Marcuse Meyna.

Camouflage jsou jedni z mála, kteří svým způsobem stále fungují, zůstali věrni své tezi vlastní tvorby a nestali se pouhým stínem jakési pouťové atrakce, která těží z dřívější slávy. Nestojí na jednom místě a i když se jim časové prodlevy mezi alby protahují, mají i po letech stále co říci a předvést cosi nového. Jejich koncerty jsou plné energie a nadhledu nad prožitou historií a na takové se totiž oplatí chodit, kdykoliv se naskytne příležitost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY