DVA chystají nové album. Propagují ho novým singlem a videoklipem

17.12.2013 09:29 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Dva
© 2dva.cz
Novým singlem a videoklipem "Mulatu" naznačují Dva, že nové album je už na spadnutí. A opravdu. Bude se jmenovat "Nipomo" a vydání je v plánu na 25. února. Singl je i zdarma ke stažení.

Na tvorbě videa "Mulatu" se podílel Jaromír Plachý ze studia Amanita Design, autor počítačové hry Botanicula, ke které Dva vytvořili mezinárodně oceňovaný soundtrack. Píseň náladou reprezentuje celé album. "'Nipomo' bude veselá a letní deska. Dali jsme jí proto podtitulek 'Hœw Te Survik Winter (Jak přežít zimu)'," prozrazují Dva, kteří po vydání alba připravují březnové turné po Spojených státech, dubnové koncertování v Česku a Slovensku a další koncerty po celé Evropě.

K názvu alba ještě Dva prozradili: "V říjnu 2012 jsme jeli z LA do Big Sur podél pobřeží Tichýho oceánu a míjeli jsme městecko Nipomo a ten název se nám hned zalíbil. Má v sobě uložený zážitky z roadmovie LA, Big Sur, San Francisco Texas a taky v něm zní i něco indiánského. To všechno ve zvuku i textech alba také problikává."

Album je stejně jako minulé desky otextováno ve vymyšleném jazyce, ke každé písni však existují překlady do češtiny a angličtiny. A o čem pilotní singl je? "Mulatu má vlastně sociální téma, což nemíváme často. Je o nezaměstnanosti a nutkání to v životě vzdát," říkají Dva a autor klipu Jaroslav Plachý doplňuje: "Možná nejsem ten pravý, kdo by měl interpretovat konflikty a katastrofy kolem nás. Na co jsem si ale troufl, je sdělit tu nejistotu, lhostejnost a apatii, kterou v nás nejrůznější hrůzné události způsobují. Je to moje výpověď o štěstí, kterým se jednou zalkneme."

"Na albu je použita spousta zvuků z terénních nahrávek - Tichý a Atlantský oceán, ping pong, deset druhů chůze ve sněhu nebo pět druhů chůze v trávě. Nahrávání bylo prokládané obří úrodou hub, jejich každodenním sběrem a zavařováním, a taky kácením, řezáním a sekáním dřeva na topení," dodávají Dva ke vzniku alba.

S premiérou klipu bude spuštěn i předprodej alba a dále kapela svým fanouškům před Vánoci nadělí nástěnné kalendáře ve vlastním jazyce a sešity s autorskými kresbami Báry Kratochvílové ve spolupráci s papírnictvím Papelote. Na přelomu roku Dva plánují rozjet také crowdfundingovou kampaň na podporu amerického turné.

Dva od roku 2006 odehráli na šest set vystoupení, z toho velkou část v zahraničí (celá Evropa, USA, Reunion). Za alba "Fonók" (2008) a "Hu" (2010) dostali ceny Anděl. Za následující album "Botanicula soundtrack" (2012) dostali IGF Award 2012 v San Franciscu za nejlepší soundtrack k počítačové hře a také byli nominováni na UK Music & Sound Awards.

V současnosti Dva (Bára a Jan Kratochvílovi) živě hrají také k představením taneční skupiny VerTeDance - "Simulante Bande a Boxteska", k filmu Charlie Chaplina "Moderní doba" a krátkým filmům Georgese Méliése. Od svého vzniku vydali alba "Fonók" (2008), "Kollektt8" (2009), "Hu" (2010) a "Botanicula" (2012).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY