Kanye West vyrazil na nejrozsáhlejší a nejvýpravnější turné. Pomůže mu při něm i Yemi A.D.

14.12.2013 18:02 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Yemi A.D.
© Stanislav Merhaut
"Yeezus je ten nejtemnější a nejsyrovější hudební koktejl, jaký kdy Kanye namíchal. Jde o extravagantně drsnou desku plnou tvrdého elektra, tepajícího minimalistického hip hopu, podivných zvuků a industriálního gear-grindu," napsal magazín Rolling Stone.

V tomto duchu se nese také Yeezus Tour, které probíhá až do konce prosince v USA v celkem devětadvaceti městech. Pro něj oslovil ke spolupráci jen ty nejschopnější kreativce z celého světa, se kterými se v minulosti setkal. Yemi A.D. byl požádán, aby se stal režisérem a choreografem této doposud produkčně nejrozsáhlejší tour v kariéře Kanyeho Westa.

Zmiňme alespoň několik osobností z Westova současného týmu: Vanessa Beecroft (design and art supervision) - kontroverzní umělkyně žijící v L.A. Ve svých dílech ztvárnňuje témata narcismu, voyerismu či feminismu, kterými oslovila Miuccia Pradu či Toma Forda. Jeff Bhasker (music, creative) - dlouholetý Westův producent a trojnásobný držitel Grammy ("Run This Town" - Jay Z & Rihanna & Kanye West; "All Of The Lights" - Kanye West; "We Are Young" - Janelle Monáe). Virgil Abloh (art supervision) - zakladatel společnosti Pyrex Vision - streetwearové kousky z jeho dílny jsou oblíbené právě u Westa či Wize Khalify. Dan Kamihira (illusionist) - tvůrce motivů show pro Davida Copperfielda.

V kreativním týmu nechybí ani dlouholetá spolupracovnice Westa - zvuková inženýrka Laura Escudé. Ta se také podílela na debutovém EP Yemiho A.D. a jeho projektu Equals. To Yemi pokřtil v září tohoto roku. Výčet kreativců není ani zdaleka kompletní.Pódiová show využívá ty nejmodernější přístupy, které může současná koncertní produkce nabídnout - zmiňme například dosud největší LED kruhovou plochu (šedesát stop) využitou pro ztvárnění oblohy nad pódiem. Ta umocňuje další elementární artikly, kterými jsou například motivy skal, útesů a ostrovů.

Před nedávnem došlo při transportu na další zastávku turné k nehodě jednoho z kamiónů, při které byla LED scéna poškozena. Ta je pro celé turné zásadní a její oprava způsobila dvoutýdenní nucenou přestávku. Stejně jako při předchozí spolupráci s Westem i nyní Yemi rozhodoval a vybíral, které z předvybraných sto padesáti tanečnic vytvoří finální skupinu. Po náročném čtrnácti denním tréninku implementoval Yemi A.D. konkrétní role dvanácti tanečnic, postava Ježíše, chlupatá bestie, či dvanáct ženských mnichů, do celé scény, ve spolupráci s ostatními kreativci vyprodukovali dvouhodinovou show pro Yeezus Tour. Jedinou českou tanečnicí účastnící se turné je Lucie Drábková, ta je současně kapitánkou týmu tanečnic.

Součástí pódiové show je také křeslo z ženských těl, které pro Westa Yemi připravil, jak sám říká, jedná se o jednu nejkontroverznějších částí choreografie. Yemi A.D. se coby člen české umělecké scény podílí na tomto ambiciózním projektu, který byl pro něj rozhodně velkou výzvou. "Společně s Westem a kreativním týmem z celého světa jsme připravili show, ve které vyprávíme životní příběh Yeezuse (Kanye Westa). Na epické scéně složené z hory, ostrova a obří kruhové obrazovky performuje také dvanáct tanečnic, chlupatá bestie a Ježíš, který jediný dostane Westa do kolen. Tohle je zatím největší projekt, který mám tu čest režírovat. Je to poprvé, co mě Kanye oslovil na tuto funkci a já si stále zvykám a snažím se nezklamat jeho maximální očekávání." Doufejme, že turné v rámci evropských zastávek zavítá příští rok také k nám, abychom mohli jejich precizní spolupráci zažít a ocenit přímo na vlastní oči.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY