Phil Collins se možná vrátí k muzice

02.12.2013 12:12 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Phil Collins
© facebook.com/philcollins
Jakkoli to může vypadat, že si Phil Collins užívá hudebního důchodu, z kuloárů prosakují zvěsti, že v něm opět ožívá duše muzikanta a rád by znovu po několika letech potěšil své fanoušky zajímavými hudebními aktivitami. Sám Collins se nechal slyšet, že přemýšlí o další spolupráci s Genesis i o restartu své sólové dráhy. Prý by například s Genesis mohl vyrazit na turné po Austrálii a Jižní Americe, kde ještě nikdy nebyli. Některá média zase spekulují o novém studiovém albu právě s touto skupinou.

Svůj několikátý konec oznámil v roce 2011 na svých webových stránkách. Jako hlavní důvod uvedl své dvě děti. Nyní jsou to právě jeho děti, kdo známého muzikanta přemlouvá k návratu na koncertní pódia. Collins jako by nevěděl, jak se dokázat rozloučit se svými hudebními fandy. Například již v roce 2005 jel své "The First Farewell Tour" (zastavil se i v Praze) a na otázku tehdejší redaktorky MF Dnes Martiny Kotrbové, jestli onen název má být ironií, nebo znamená otevřená zadní vrátka, zpěvák odpověděl:

"První možnost je správně. Je to takové přátelské šťouchnutí do kolegů, kteří každých pár let vyjíždějí na další turné na rozloučenou. Já se tak trapných opakovaných odchodů nedopustím. Toto je opravdu mé poslední turné. Důvodů je víc, ale dva jsou nejdůležitější: zaprvé mi lékaři před pár lety našli vážnou vadu sluchu, kterou živá vystoupení hodně zhoršují, a už tehdy mi důrazně doporučili, abych s koncertováním definitivně přestal. A zadruhé můj syn půjde příští rok do školy a já chci být u toho. Chci mu pomáhat s úkoly, řešit jeho problémy, být prostě dobrý táta."

Dále se objevily spekulace o problémech s páteří a nervy, které si poškodil dlouholetým hraním na bicí nástroje. Dokonce šly i zvěsti o ztrátě sluchu. Tyto informace však Collins označil za nepravdivé.

Dvaašedesátiletý hudebník s celým jménem Philip David Charles Collins odstartoval svoji kariéru v rockové kapele Flaming Youth. Skupině však pšenka vůbec nekvetla. Sice pánové vydali rok po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy album "Ark 2", to se však stalo komerčním propadákem, o singlech ani nemluvě. O to větší progres však pro Phila znamenala kapela Genesis. Nejprve zde pouze hlasově doprovázel Petera Gabriela, ten ale v polovině sedmdesátých let formaci opustil a jeho místo frontmana zaujal právě tento vzrůstem malý, avšak schopnostmi a charismatem veliký hudebník.

V kapele vydržel přes dvacet let, ale už od začátku osmdesátých let si začal budovat silné postavení jako sólový zpěvák a světové hitparády začaly být přímo zasypané jeho hity "Against All Odds", "Sussudio" či "One More Night". Právě coby sólový zpěvák dokázal prodat přes sto milionů kusů svých alb po celém světě a fotbalové stadiony při jeho koncertech praskaly ve švech.

V posledních letech koketoval s muzikálem na Broadwayi a jeho zatím závěrečným albem je motownovské "Going Back".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY