Fešák Robert podruhé vyleštil swingové botky

26.11.2013 08:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Album "Take The Crown" přineslo výborný hit "Candy" a pak... Pak už nic moc. Ano, bylo veleúspěšné turné, ale hned napřesrok Robbie Williams sází na jistotu a podruhé brousí do vod swingu s deskou "Swings Both Ways". A k tomu mu dopomáhá velice silná sestava.
7/10

Robbie Williams - Swings Both Ways

Skladby: Shine My Shoes, Go Gentle, I Wan'na Be Like You (featuring Olly Murs), Swing Supreme, Swings Both Ways (featuring Rufus Wainwright), Dream a Little Dream (featuring Lily Allen), Soda Pop (featuring Michael Bublé), Snowblind, Puttin' On The Ritz, Little Green Apples (featuring Kelly Clarkson), Minnie The Moocher, If I Only Had a Brain, No One Likes a Fat Pop Star
Vydáno: 15.11.2013
Celkový čas: 46:20
Vydavatel: Universal
Williamsova novinka je kromě návratu ke stylu, který má hodně v lásce, také návratem ztraceného pracovního partnera. Guy Chambers stojí za největšími zpěvákovými hity a škarohlídi poukazovali na klesající úroveň Robovy tvorby poté, co se s Chambersem v roce 2002 rozkmotřil. Nyní, zdá se, je válečná sekyrka zakopána, tak hej hola, pojďme spolu vydělat nějaké ty prachy.

A když už kutat zlato, tak stylově: ve sněhobílé košili s blyštivými manžetovými knoflíky, v obleku na míru a s perfektně vyleštěnými botami. Ostatně ty jsou hned v názvu úvodní písně druhé Robbieho swingové desky "Swings Both Ways". Na rozdíl od výborné dvanáct let staré "Swing When You’re Winning" (kde se kromě úvodní "I Will Talk And Hollywood Will Listen" jednalo čistě o covery klasik) na novince těsně převládají původní písně opětovně spolupracující autorské dvojice Williams/Chambers (with a little help from their friends).

A aby byly šance na úspěch zdvojnásobeny, přizval si Rob na pomoc ekipu slavných hostů - zajímavé je, jak duety se svými mužskými spoluinterprety (Murs, Wainwright, Bublé) rozparádil a s ženskými hlasy (Allen, Clarkson) se hezky rozněžnil. Z nahrávek je patrné, jak spolupráce kvalitně fungovala a zúčastněné evidentně velmi bavila.

Robbie je ve swingu jako doma. I kdyby nebyl tak dokonalým swingovým borcem jako Michael Bublé, všechno přepere svým nenuceným stylem a neodolatelným rošťáctvím - i když už bývalému tlustému tanečníkovi z Take That táhne na čtyřicet. Navíc hudební podkres, to zde není žádná krabičková dieta, ale poctivý big band, v jehož zvuku se posluchač sladce koupe.

Najdeme zde skladby důvěrně známé českému posluchači (Jiří Korn navíc "Puttin' On The Ritz" podruhé oprášil i ve 4Tetu), ale zajímavější než sázka na desítky let ověřené klasiky jsou původní novinky: po poslechu úvodních dvou výtečných nahrávek alba ("Shine My Shoes", "Go Gentle") a krásné balady "Snowblind" si dokonce začínám myslet, že by si Robbie tu ztracenou královskou korunu mohl s pomocí Chamberse opravdu znovu získat pro sebe. Teď, se "Swings Both Ways", ještě ne, ale třeba za rok či dva...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY