Tereza Kerndlová a Mafia Corner - Být či nebýt

22.11.2013 14:08 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Producentské duo Mafia Corner si v Čechách a hlavně na Slovensku vytvořilo docela slušné jméno díky předělávce dávného hitu F. K. Veselého "Zuzulienka", nyní ovšem hraje na daleko vážnější notu. K písničce "Být či nebýt" si pozvalo zpěvačku Terezu Kerndlovou. V dnešní době řeší společnost spoustu problémů a známí zpěváci a interpreti před nimi nezavírají oči. Po písni "Odraz v očích" formace Gipsy.cz, která poukazovala na pošlapávaný význam a smysl rodiny, je tu song řešící další sociální problém - týrání žen.

Proč si Mafia Corner vybrali zrovna tento problém, vysvětlil člen dua Toy Boy následovně: "Jedna z věcí, která třeba v Anglii funguje jako běžná součást života skoro každého člověka, je charitativní činnost a a pomoc druhým v nouzi. Mnoho žen si myslí, že problémem jsou ony a od svého partnera si násilnické chování zaslouží. Tím, že o tom nemluví nahlas, upadají do ještě větší propasti. Nejvíc mě však zaráží, že ve většině případů si agresor, který by měl být trestně stíhaný, chodí s úsměvem po světě a holedbá se tím, jak je nedotknutelný."

Tereza Kerndlová brala tuto nabídku hned všemi deseti. "Věřím, že tato píseň přinese poselství, že týrané ženy nejsou se svými problémy samy a že i v dnešní společnosti jsou lidé, kterým není jejich osud lhostejný. Přála bych si, aby společnost byla k tomuto problému vnímavější. Protože když nenajdou sílu k řešení problému ženy samy, může jim pomoci někdo z blízkého okolí."

Samotná pomalá skladba je hodně niterná, zároveň však není nijak zvlášť melodicky výrazná a též je těžké pochopit důvod toho, proč polovinu písně zpívá Kerndlová česky a polovinu slovensky. Její smysl je však úplně někde jinde než v boření hitparád, a pokud pomůže byť jen jediné ženě, bude její význam naplněn.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY