Tlukot srdce nočního města

08.11.2013 15:30 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Gold Panda miluje cestování, miluje pulsující noční život a k tomu rád poznává místní kultury, zejména ty hudební. Jeho druhá deska "Half Of Where You Live" je těmito aspekty ovlivněna ze všech stran. Vrtí se v rytmech, odhaluje vysamplované prvky world music a sama o sobě to je mozaika sestavená ze zážitků.
8/10

Gold Panda - Half Of Where You Live

Skladby: Junk City II, An English House, Brazil, My Father In Hong Kong 1961, Community, S950, We Work Nights, Flinton, Enoshima, The Most Liveable City, Reprise
Vydáno: 10.06.2013
Celkový čas: 48:46
Žánr: idm, house, techno, downtempo
Vydavatel: Notown/Ghostly International
Jeho melodramatický debut "Lucky Shiner" byl startovací záměr, který je na téměř tři roky skládaném a pilovaném pokračování "Half Of Where You Live" rozvinut do mnohem širších forem. Gold Panda (Derwin Panda) v albovém mezičase vydal prostředníka v podobě povedeného épéčka "Trust", a to se stalo odrazovým můstkem k jeho současnému zvuku. Velkou škálu ovlivnění přineslo cestování, kterého si v rámci vystupování v posledních letech užil požehnaně. Naplno však do sebe nechal vpít všechny vjemy pulsujícího nočního života na různých koutech naší planety, taktéž vnímal rozdílnosti hudebních kultur. Vše postupně přetavil v hybnou a pestrobarevnou variaci na téma mé oblíbené místo/město na cestách - svým způsobem je "Half Of Where You Live" muzikální atlas zastávek jeho minulého turné.

Derwin sice staví nové kompozice na podobných tvůrčích postupech jako u již zmíněného "Lucky Shiner", kdy si vyhrává s elementárními samply, které nad sebe vrství do mnoha úrovní, jde však na to tentokráte důmyslněji a za pomoci výraznějších rytmů. Dvojice "Brazil" a "Community" má k jeho prvotině zvukově asi nejblíže, nese její poznávací značku, jež navodí ten správný mód vnímání. "Half Of Where You Live" nejen pro to dostalo výraznou tvář - je ucelenější, dějové sekvence tady mají logičtější vazby. Ty jsou odhalovány s každým dalším poslechem. Při závěrečné "Reprise" se často dostanete do stavu, kdy máte nutkání si celou desku pustit hned znovu. A znovu.

Na druhou stranu interpret bez okolků prozrazuje, že stále hodně poslouchá své souputníky Jamese Holdena (label Border Community má stále co nabídnout), Axela Willnera (The Field), Kierana Hebdena (Four Tet) nebo Aphex Twina. Bere od nich použitelné základy, ty impulsivně tvaruje ve vlastní labyrint nálad, zvuků a smyček, kdy klasické houseové ideály v "An English House" jsou vtipnou paralelou k nosným (převažujícím) liniím orientálních motivů. S úvodní "Junk City II" vstupujete do tohoto hudebního bludiště, v němž melodické návnady a fascinující krátkometrážní preludia mají snahu vyzradit, kde mohly/nemohly vzniknout (ačkoliv odpověď zakódovaná v "The Most Liveable City" není prozrazena na první signální). Malebné krásky "My Father In Hong Kong 1961", "Flinton" a "Enoshima" si naopak pohrávají s emocionálním stabilizátorem. Každá skladba vypráví svůj vlastní příběh/zážitek v shluku barev kaleidoskopu dní a nocí, uprostřed městského roje atmosfér.

Gold Panda zůstal skálopevně ponořen do svých ideálů a tvůrčích scénářů, dal však všemu hybnější obrazce, které svou sousledností vytvářejí další úrovně vzájemného působení vazeb. "Half Of Where You Live" nikam zmatečně nechvátá, ale plnohodnotně vykresluje vibrace nočních panoramat známých/neznámých velkoměst. A je čistě na vás, zda nakonec přistoupíte na tuto hru, nebo zda neopustíte zasněné cykly na "Lucky Shiner".

Derwin Panda je nejenom díky desce "Half Of Where You Live" znovu na cestách, kdy ji představuje v nových vizuálních rovinách. Na pražské zastávce v MeetFactory, která se uskuteční v neděli 10. listopadu, jej podpoří domácí projekt One Bit Wonder.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY