Nové desky pro 46. týden

10.11.2013 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Fanoušci The Beatles třeste se, slavní Brouci vydávají druhý díl záznamů z BBC. Legendám pak bude sekundovat ještě moderní fenomén Lady Gaga s "ARTPOP", dívčí kvartet Little Mix, čeští Mandrage a Bratři Orffové a dvě slovenské hvězdy - jazzový Peter Lipa a bluesrockový Jerguš Oravec. S výběrem nejlepších písní přichází Keane.
Pokud se v pondělí 11. listopadu vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

The Beatles - On Air - Live At The BBC Volume 2 (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

The Beatles - On Air - Live At The BBC Vol. 2
Ačkoli The Beatles neexistují již desítky let, jen marně byste hledali slavnější kapelu. Není tedy divu, že každá deska s dosud nevydanými nahrávkami je fanoušky netrpělivě očekávána. Tou letošní je dvojalbum nazvané "On Air - Live At The BBC Volume 2", které, jak už název napovídá, navazuje na "Live At The BBC" z roku 1994. Novinka mapuje nahrávky skupiny pro BBC z let 1963 až 1965, a tak mezi více jak šedesáti skladbami najdete i coververze z počátků kariéry jako "I’m Talking About You" Chucka Berryho, "I Got A Woman" Raye Charlese nebo klasiku "Beautiful Dreamer". Nechybí pochopitelně i známé a řádně remasterované hity v alternativních verzích jako "I Saw Her Standing There", "Twist And Shout", "Please Mr. Postman", "Money", "And I Love Her" nebo "If I Fell". Některé jsou doplněné i o záznamy komentářů, kdy se kapela vyjadřuje například k samotnému nahrávání či k jejich vzniku. Vedle standardní edice bude titul k dispozici také digitálně, na vinylu (tuto verzi doplní téměř padesátistránkový booklet), i jako kombinace s prvním dílem. Upoutávku na tento titul naleznete na YouTube.com.


Lady Gaga - ARTPOP (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: synthpop / dance pop / electro pop

Lady Gaga - ARTPOP
Nové album Lady Gaga začalo vznikat už s okamžikem vypuštění její třetí desky "Born This Way", a ve výsledku tak jeho příprava zabrala více jak dva roky. Americká zpěvačka jej pojmenovala "ARTPOP" a celkem pro něj se svým týmem složila a nahrála patnáct písní, které tentokrát míří převážně do vod synthpopu s vlivy r'n'b, disco, techna i rocku. Stejně jako na předchůdci, i tentokrát se na něm výraznou měrou podílel Paul Blair alias DJ White Shadow a k němu nově přibyli ještě poměrně neznámí autoři Dino Zisis a Nick Monson, kteří v minulosti spolupracovali například s R. Kellym. Ten si navíc na desce společně trojicí rapperů T.I., Too Short a Twista také zahostoval. Mezi producenty se pak vedle již zmíněných mihl i rusko-německý DJ Zedd, izraelští Infected Mushroom, will.i.am, David Guetta, a dokonce i slavný Rick Rubin. Řadu písniček z "ARTPOP" jsme vám už představili, stačí navštívit náš profil Lady Gaga. Své dojmy pak již můžete konfrontovat s recenzí Lukáše Bočka. Nám pouze zbývá dodat, že album má i svoji deluxe podobu, kde k CD přibude ještě DVD s hodinovým koncertem na letošním iTunes Festivalu.


Bratři Orffové - Šero
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní pop

Bratři Orffové - Šero
Je tomu už skoro osm let, které uplynuly od vydání první (a zatím poslední) nahrávky Bratrů Orffových. Napadá vás, na co muzikanti tak dlouho čekali? Odpověď na tuto otázku zodpovídá samo osazenstvo kapely: "I když jsme nikam nespěchali, tak to šlo pomalu. Možná pomaleji, než bychom sami chtěli. A přestože jsme nové album začali ohlašovat už na rok 2009 (!), nový materiál se nám podařilo dát dohromady až v roce 2013." Výsledkem jejich práce je třináct skladeb, a jak ještě osazenstvo kapely dodalo, finální přípravy byly nejnáročnější. "Zhruba poslední rok a půl jsme doslova stovky hodin pečlivě skicovali, zaznamenávali, mazali, znovu se vraceli, a hlavně hodně debatovali o písničkách, které se nám nakonec podařilo dát dohromady." Jestli se úsilí vyplatilo, posuďte sami a navštivte stránky kultura.idnes.cz, kde si je všechny můžete poslechnout. Mezi nimi je i pilotní singl "Trávy".


Little Mix - Salute (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Little Mix - Salute
Je to zhruba rok a půl, co jsme vám v Nových deskách představovali debut dívčí skupiny Little Mix s názvem "DNA". Ani to moc dlouho netrvalo a už se hlásí s druhou deskou "Salute". Dámy, které se daly dohromady v průběhu osmé série britského X Factoru, a nakonec ho i vyhrály, se tentokrát daleko více zapojily do skládání písniček a stylově je posunuly daleko více k r'n'b. A byl to asi velmi dobrý krok, alespoň soudě podle prvních reakcí kritiky, která nešetří chválou a nebojí se novinku přirovnat k Destiny's Child či rozdávat absolutní hodnocení. Svoji zásluhu na tom mohou mít i producenti alba, kterými jsou TMS (Cher, Emeli Sandé, Olly Murs), MNEK (Rudimental) nebo třeba Fred Ball. Celkem formace na standardní verzi vyskládala dvanáct písniček, které reprezentuje první singl "Move". Deluxe edice je pak obohacená o další čtyři skladby.


Keane - The Best Of Keane (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: post britpop/ pop rock

Keane - The Best Of Keane
Keane mají za sebou šestnáct let na hudební scéně, čtyři studiová alba s jedenácti milióny prodanými kusy a pomalu se blíží deset let od vydání toho prvního "Hopes And Fears". Není tedy divu, že se kapela rozhodla své úspěchy zrekapitulovat a vydává výběr nazvaný prostě "The Best Of Keane". Fanoušci čtveřice z Východního Sussexu se na něm dočkají celkem sedmnácti největších hitů od "Everybody's Changing" až po "Sovereign Light Café", ke kterým navíc přibyl ještě bonus "My Shadow" z EP "Night Train", a především dvě novinky - "Won’t Be Broken" a aktuální singl "Higher Than The Sun". Druhou jmenovanou už Keane opatřili i klipem, který najdete na jejich stránkách. Kromě standardní edice si budete moci koupit i tu s přídomkem deluxe, která přinese bonusový disk s dalšími osmnácti kousky poskládaných především z b-stran singlů, doplněných live verzí "Sea Frog" a dosud nikdy nevydanou "Russian Farmer's Song".


Mandrage - Siluety (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop-rock

Mandrage - Siluety
Plzenští miláčci českého publika Mandrage se po dvou letech hlásí o slovo s novinkovým dílem "Siluety". Jeho přípravy probíhaly ve studiu Biotech a dohled obstaral Ecson Waldes, který dal s kapelou dohromady deset novinkových kousků, a i když se na skládání podílelo celé osazenstvo, autorem téměř všech textů je kytarista kapely Pepa Bolan. Blížící se vánoční tématika se na albu rozhodně nezapře, ale to není zdaleka vše: "Album samozřejmě nese i skladby, které odkazují na dřívější tvorbu Mandrage, ale z valné části jsme se snažili skládat takové písně, které v sobě mají určitý punc ponoření se sama do sebe a odstartování tak trochu jiné etapy, která by měla být pro naši kapelu jakousi zkouškou z dospělosti." Ze dvou vybraných singlů "Na dlani" a "Siluety" si nyní můžete poslechnout a podívat se na příslušný klip ke druhému z uvedených kousků.


Semafor - Vánoční opera Betlém (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / jazz

Semafor - Vánoční opera Betlém
Celý prosinec loňského roku bylo divadlo Semafor vyprodané. Hrála se totiž nepřetržitě vánoční "Opera Betlém", která vrátila Semafor do dob legendární "Kytice", již svou formou trochu připomíná. Tentokrát se Jiří Suchý inspiroval barokní operou a sám o ní říká: "Naše opera Betlém je upřímný pokus o naivní zpěvohru, která by vnesla na scénu Semaforu vánoční náladu, občas lehounce jazzem dotčenou. Měla by se podobat starým lidovým betlémům s jejich figurkami pastýřů, oveček a králů…". Příběh je jednoduchý: skupinka dětí se rozhodne navštívit právě narozeného Ježíška v Betlémě. V jejich cestě jim brání Herodes a jeho přítelkyně Luciferda, pomáhají jim anděl a další poutníci, kteří mají také namířeno do Betléma - selka, pastýř, tři králové, paní učitelka a dva reprezentanti Republiky Bramborie Jitka Molavcová a Jiří Suchý. Přes nástrahy Luciferdy a Herodese se cesta podaří, všichni končí u jesliček, kde za svitu svíček, znění zvonů a zpěvu "Purpury" vítají malého Ježíška. Záznam tohoto představení obohacené ještě o několik bonusů nyní vychází jak na CD, tak i digitálně. Ukázky si můžete poslechnout v internetovém obchodě Supraphonline.cz.


Jerguš Oravec Trio - Done So Far (Indies Scope)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: blues / rock blues

Jerguš Oravec Trio - Done So Far
Poprvé jsme mohli Jerguše Oravce zaznamenat v roce 2011 v druhé sérii Česko Slovenské SuperStar. Ovšem od té doby uplynulo hodně vody a slovenský zpěvák se na hony vzdálil této reality show, což ostatně dokazuje i jeho nové album "Done So Far". Jedná se vlastně o záznam dvou srpnových koncertů v brněnském klubu Stará Pekárna, kde Jerguš Oravec vystoupil se svými spoluhráči v klasickém obsazení kytara, basa, bicí pod názvem Jerguš Oravec Trio. Jeho náplní byly především bluesové standardy a skladby takových velikánů a legend blues a rocku, jako jsou Robert Johnson, John Mayer, Jimmy Page & Robert Plant, Bob Dylan či Jimi Hendrix, které navíc zpěvák doplnil ještě čtyřmi písničkami z vlastní autorské dílny. Jak zní blues-rock v jeho podání, můžete zkoumat prostřednictvím ukázek na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Tip týdne

Peter Lipa a Milan Lasica - Návštěva po rokoch (Indies Scope)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz

Peter Lipa a Milan Lasica - Návštěva po rokoch
Peter Lipa se rozhodl po osmi letech navázat na platinové album "Lipa spieva Lasicu" a na novince "Návštěva po rokoch" se opět vrátil k textům Milana Lasici. Vše začalo ale hned po dokončení prvního dílu, ale protože chyběly některé finální skladby, dostalo přednost loňské "Lipa 68". Čtrnáct Lasicových textů o lásce, vztazích, erotice a životě Lipa zhudebnil, doma nahrál jako dema a společně s producenty a muzikanty Marianem Čekovským, Jurajem Tatárem, Martinem Gašparem, Rolandem Kánikem, Borisem Urbánkem a Oskarem Rózsou následně dotvořil. Ve výsledku ale bylo nutné zvukovou podobu sjednotit. K tomuto úkolu se podařilo získat dvěma Grammy oceněného Vlado Mellera z newyorského Masterdisk, který má na svědomí stovky alb takových hvězd jako Celine Dion, Kanye West, Linkin Park nebo Red Hot Chili Peppers. První ochutnávkou je singl "Rozum", jehož videoklip najdete na YouTube.com. Album vychází jak na CD, tak i na vinylu ozdobeném originálními ilustracemi akademického malíře Marka Ormandíka.


4DOGS - The Pause (Indies Happy Trails)
bandzone.cz / facebook.com / psali jsme
žánr: raverock

4Dogs - The Pause
Čerstvou krev z českých luhů a hájů zastoupí tento týden 4DOGS. Mladá nadějná formace se představí na debutovém albu "Pause", žánrově zařaditelném do ranku raverocku. Z ukázek, které najdete na stránkách indies.eu, na vás dýchnou hutné kytarové riffy a silné melodie. Do studia Jámor, kde s přípravami vypomáhal Ondřej Ježek, zavítala také Beata Bocek, kterou pětice muzikantů hrdě uvádí jako hostující umělkni.


Karel Svoboda - Zlatá kolekce (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: střední proud / pop

Karel Svoboda - Zlatá kolekce
Karel Svoboda by se 19. prosince dožil půlkulatých pětasedmdesáti let, a není tak divu, že jeho jméno bylo další volbou pro seriál Supraphonu "Zlatá kolekce". Stejně jako u drtivé většiny předchozích, i tentokrát přinese kompilace hned tři audio disky a na nich více jak šedesát Svobodových skladeb. Jednotlivé disky "Lady Carneval", "Lásko má, já stůňu" a "Ještě, že tě lásko mám" nerekapitulují pět dekád Svobodovy tvorby přísně chronologicky, ale spíše posluchačsky vstřícně. Výběr má na svědomí kompilátor Jiří Brodský, Svobodův blízký rozhlasový spolupracovník, a Miloš Skalka, autor textu v obsáhlém bookletu. Kompletní seznam skladeb včetně ukázek najdete v internetovém obchodě Supraphonline.cz, kde je album k dispozici i digitálně.


Dále vychází:

Archive - Black Earth (Universal)
Ella Fitzgerald - The Voice Of Jazz (Universal)
Jelen - Magdalena (EP) (Universal)
Různí - Bravo Hits 2013/3 (Universal)
Různí - Do třetice šťastné a veselé (Universal)
Různí - Taneční liga 154 (Universal)
Různí - Thor: The Dark World / Thor: Temný SvěT (soundtrack) (Universal)
Zaz - Recto Verso (Collector's Edition) (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Arch Enemy - Black Earth (Universal)
Donna Summer - Love To Love You Donna (Universal)
Ennio Morricone - The Mission (Universal)
Genesis - Genesis (Universal)
Genesis - Selling England By The (Universal)
Gomez - Bring It On (Universal)
Massive Attack - Mezzanine (Universal)
Michael Nyman - The Piano (Universal)
Slayer - Christ Illusion (Universal)
Slayer - Diabolus In Musica (Universal)
Slayer - Divine Intervention (Universal)
Slayer - God Hates Us All (Universal)
Slayer - Live: Decade Of Aggression (Universal)
Slayer - Reign In Blood (Universal)
Slayer - Seasons In The Abyss (Universal)
Slayer - South Of Heaven (Universal)
Slayer - Undisputed Attitude (Universal)
Slayer - Undisputed Attitude (Universal)
The Beatles - Live At BBC Vol.2 (Universal)
The Chemical Brothers - Surrender (Universal)
The Who - Tommy (Universal)

Reedice:
Gary Moore - Back On The Streets (Universal)
Hybš hraje o lásce (Václav Hybš se svým orchestrem) (Supraphon)
Peter Lipa - Škrtni, co se nehodí (Supraphon)
Tommy Indian - Moon Dreamer (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY