Banda tupých hláv rekapituluje

09.12.2013 17:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Slovenská punk-rocková stálice Horkýže Slíže jako jedna z mála skupin prorazila i na český trh. V loňském roce se mohla pochlubit již desátým řadovým albem a letos svým fanouškům nadělila kompilaci nazvanou "Platinum Collection", která sestává ze tří nabitých disků reflektujících celou kariéru horkýžů.
8/10

Horkýže Slíže - Platinum Collection

Skladby: CD1: Maštaľ, Osemnásť, Logická hádanka, Ja chaču tebja, Dežo má lóve, Lístok na Mars, Veĺká Mača, Vincov Háj, Kožky, perie, Vodník, Telegram, Žltý sneh, Vlak, Brďokoky, Malá Žužu, L & G Song; CD2: Atómový kryt, Banda tupých hláv, Ho Hu He, A ja sprostá..., Kapely, Disciplína, Náboženské zvyky, Svobodnoje vremja, Sršen, Shanghaj Cola, Já žeru kvítí, Život, Motorkárska, Ukáž tu tvoju ZOO, Haji, haji; CD3: Silný refrén, Líza a Wendy, Emanuel Bacigala, Bernardín, R & B Soul, My fucking brother, Trápny vietor, Superstar CS, Žúrka, Vójak, Policemen alebo Jeej Balón alebo ako bolo v discobare Radúza na Halloween party, Terárium, Nerob!!!, SN, TO, MI, LM, BA, Mám v p... na lehátku, Nazdar!!!
Vydáno: 15.3.2013
Celkový čas: 41:21 + 37:83 + 45:18
Vydavatel: Parlophone
Platinové kolekce se už dočkali i Tři sestry, Mňága a Žďorp, Daniel Landa či Visací zámek. Do této skupiny se čerstvě začlenili i slovenští Horkýže Slíže. A zaslouženě. Jejich kombinace humoru a nápaditého punk-rocku je na česko-slovenské scéně téměř ojedinělá a za jednadvacetiletou kariéru díky ní získali zástupy fanoušků. Jim se teď dostává do rukou opravdu pečlivý a svědomitý výběr jejich největších hitů jak z doby prvních alb, tak i z desek posledních, včetně novinky "St. Mary Huana Ganja" z loňského roku.

První disk se věnuje právě songům nejstarším. Nezapomnělo se ani na povedený debut (nepočítáme-li demo "Prvý slíž") "V rámci oného", v zastoupení hitu "Maštaľ", který Horkýže Slíže často hrají na svých koncertech i nyní. Ze dvojky "Vo štvorici po opici" pak akorát zamrzí absence výborného "Hracího automatu". Četnějšího reprezentace se dočkala až nahrávka "Ja chaču tebja" a "Ritero Xaperle Bax", jejíž repertoár první disk uzavírá. Těchto prvních patnáct kousků dobře reflektuje ranou tvorbu skupiny, i když v ní mohl být kladem větší důraz na první dvě alba, jež jsou malinko upozaděny.

Druhé CD je naplněno hity, které mladší generace fandů zná už důvěrněji. Nechybí "Já žeru kvítí", "Motorkářská" (obě z "Ukáž tú tvoju ZOO"), "Shanghaj Cola" či "A ja sprostá..." (další dvě z "Ritero Xaperle Bax"). Prakticky co píseň to koncertní hit. Právě toto střední období bylo pro skupinu nejzásadnější. Z průměrné slovenské kapely se pomalu stávala rocková formace číslo jedna, která navíc dokázala získat na svou stranu i jindy slovenské scéně uzavřený trh v Česku.

Poslední disk pak sestává z písní nejnovějších, tzn. z alb "Ukáž tu tvoju ZOO", "54 dole hlavou" a "St. Mary Huana Ganja". Samozřejmě nechybí megahit "R & B Soul", parodie na německé Rammstein "Bernardín", koncertní tutovka "Silný refrén" nebo "Terárium" s hostující zpěvačkou BijouTerrier. Na žádný zásadní kus se nezapomnělo a tato kolekce může posloužit jako pěkný vánoční dárek jak dlouholetým fanouškům, kteří získají utříděný a chronologicky seřazený průřez tvorbou horkýžů, tak příznivcům novým, kteří znají kapelu jen z nejznámějších hitů a řadovým deskám se dosud vyhýbali. "Platinum Collection" vyšlo v ideální době, kdy tihle slovenští borci zažívají velmi úspěšné období a zařazují se do zlatého fondu rockové hudby na česko-slovenském území.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY