Kdo jsme? Memphis! O kom zpíváme? O ní!

01.11.2013 11:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Český rádiový éter potřebuje novou krev jako sůl. Jedněmi z těch, kdo nemusejí mít problém s rádiovými dramaturgy a přitom ani na festivalových pódiích, je kapela Memphis. Jejich debutové album "In Songs About Her" sice nabízí jen lehoučký pop, ale skvěle nahraný a zprodukovaný.
7/10

Memphis - In Songs About Her

Skladby: Sunshine, Get Up, Give Me More, Why I, My Words, Let This Party Start, Nothing On Me, Down On Me, One More Try, I Don't Need You, Such A Fool, No Tears, One More Try (Radio Edit)
Vydáno: 24.5.2013
Celkový čas: 43:47
Vydavatel: BrainZone
Dobrou písničku za tebe nikdo nenapíše (tedy... napíše, ale pak ji musíte krvavě zaplatit), ale se zvukem a produkcí je dobré si nechat pomoct. Mladíci z Memphis vsadili na Ecsona Waldese a udělali jedině dobře. Jejich debut skvěle hraje a rozhodně netrpí žádným českým syndromem. Stejně tak se kapela vůbec nestydí sázet jeden hit za druhým a hned od začátku svou dosud nejúspěšnější skladbou "Sunshine" ukazuje, že i ten nejsladší rádiový pop se dá dělat s nadhledem.

Kdyby si pánové až na jednu výjimku všechny skladby nenapsali sami a na koncertech nehráli na své nástroje, dali by se snadno zaměnit s nějakým zahraničním boybandem. Naštěstí ne s nějakým z devadesátek, ale s těmi aktuálními, jako jsou třeba One Direction (bez ironie). Taková "Get Up" by klidně mohla být jejich singlem a nikdo by nic nepoznal. Memphis jsou ale opravdová kapela, kde se po verších nestřídá pět sladkých zpěváků, ale utáhne to sladký zpěvák pouze jeden. Někdy toho cukru z jeho hlasu už kape přece jen moc, ale na to, že hlavním cílem formace jsou holky, je hlasový projev Honzy Řičaře pořád ještě v rozumných mezích. A kladné body mají i za to, že povinné pomalé skladby v podstatě nejsou uslzeně pomalé, ale spíše ve středním tempu ("One More Try" a hlavně skvělá závěrečná "No Tears".)

Dvanáctipoložková deska nabízí spoustu potenciálních rádiových hitů, z několika ("Sunshine", "Get Up", "Give Me More") se už menší hity na různých rádiích po naší republice staly. Jisté je, že jakákoli písnička z "In Songs About Her" vám prozáří den, v některých kouscích ("Down On You") se pánové i více opřou do kytar, což je jedině ku prospěchu věci. Samozřejmě že skladby vůbec nic neřeší, texty jsou hlavně o lásce, ale když už se Memphis na tuto dráhu nekomplikovaného poprocku dali, je fajn, že ho dělají po všech stránkách opravdu na úrovni.

Občas je fajn, když narazíte na album, které vám jen chce zvednout náladu. Debutová nahrávka hradeckých mladíků je přesně tou deskou, která sice nepřináší nic nového, ale výborně se poslouchá. A pokud se časem Memphis rozhodnout pustit i do složitějších kompozic a ne jen tak klouzat po povrchu, možná se od nich ještě dočkáme opravdu zajímavých věcí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY