Hithit.cz rozdělil pátý milion a oslavil stý projekt

26.10.2013 11:57 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Hithit logo
© facebook interpreta
Jednička mezi domácími crowdfundingovými portály Hithit.cz právě rozdělila českým a slovenským kreativcům pátý milion korun a zároveň nedávno oslavila stý dokončený projekt od založení v loňském listopadu. Úspěchů, kterých Hithit.cz dosáhl za necelý rok v oblasti crowdfundingu, tedy hromadného financování na internetu, si i všimla odborná porota prestižní soutěže Křišťálová lupa - Cena českého internetu. Hithit.cz je nominovaný ve dvou kategoriích: projekt roku a marketingová inspirace.

Přesně 110 projektů už prošlo přes stránky www.hithit.cz a téměř polovinu z nich fanoušci úspěšně zafinancovali. Rekord ve vybrané částce dosud drží písničkář Xavier Baumaxa, který získal na novou desku přes tři sta tisíc korun. Měřeno na procenta je ovšem nejúspěšnější novinář a publicista Luboš Brabec, který na povídkovou knihu o běhání od fandů vybral 270 % požadované sumy padesát tisíc korun, získal tedy 135.215 korun.

Aktuálně je na stránkách největšího českého crowdfundingového portálu přes čtyřicet projektů, z nichž vyčnívá především sbírka na film "Milada" producenta Davida Mrnky. Ten si předsevzal, že celovečerní film o popravené dr. Miladě Horákové vybere milion korun. Chce tak lidem umožnit aspoň částečně se podílet na financování národního snímku, který si zaslouží zpracování už mnoho let.

Za zmínku stojí i projekt výtvarníka známého na graffiti scéně pod přezdívkou Pasta Oner. Ten na katalog pro výstavu v The Chemistry Gallery překročil cílovou částku 59 tisíc korun za první den od spuštění. Kde se vybraná suma zastaví, je těžké odhadnout, Pasta Oner má před sebou ještě dalších 42 dní.

Zaslouženou mediální pozornost na sebe v posledních týdnech přitáhly sociálně inovativní projekty. Hlavně "Piana na ulici", jejichž autor Ondřej Kebza 180 tisíc vybraných na Hithit.cz slíbil rozmístit po Praze několik pian k volnému užití kolemjdoucích a pro potěšení obyvatel a návštěníků metropole. Dále "Nábřeží žije" sdružení Auto*Mat, které čtyři na víkendy obsadilo Smetanovo nábřeží a bikesharový projekt Re:kola, který nabídne veřejnosti kola k půjčení a mobilní aplikace, která jim napoví, kde bicykl najdou. Poslední dva zmiňované projekty finančně podpořila také Nadace Vodafone.

Hithit.cz je otevřenou platformou pro všechny, kteří mají skvělé nápady, umí oslovit hodně lidí, ale chybí jim peníze na realizaci projektů. Je to ideální cesta pro umělce, inovátory, vývojáře. Financování shora je mrtvé, budoucnost je v nezávislosti a crowdfundingu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY