Ozvracená strana Měsíce

22.10.2013 11:30 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

James Blunt, kosovský veterán se zálibou v modelkách, milovaný a nenáviděný zároveň, stále žije. Před časem sice byly nějaké zvěsti, že sekne s hudební kariérou (což značná část britské veřejnosti škodolibě oslavovala), ale kdepak. Je tu opět. Se čtvrtým albem "Moon Landing".
5/10

James Blunt - Moon Landing

Skladby: Face The Sun, Satellites, Bonfire Heart, Heart To Heart, Miss America, The Only One, Sun On Sunday, Bones, Always Hate Me, Postcards, Blue On Blue
Vydáno: 21.10.2013
Celkový čas: 40:06
Vydavatel: Parlophone
Slovníček:

(01) lamač srdcí - pěkná svině
(02) procítěný falzet - ukňourané mektání
(03) globální hit - kurva, už zase?!
(04) skladatelský um - chladný kalkul
(05) naléhavý zpěv - vtíravý opruz
(06) návrat ke kořenům - docházejí mi prachy
(07) srdceryvná balada - vypíčený doják
(08) poprocková skladba - bezpohlavní blitka
(09) chytlavý refrén - vlezlá halekačka
(10) velkolepý závěr - patetická sračka

Přiznat náklonnost k hudbě britského lamače srdcí (1) Jamese Blunta lze brát jako odvážný počin. Kromě pár zoufalců jeho procítěný falzet (2) prostě nikdo nemá rád. Takže úvodem jen hrdinské doznání: James Blunt se mi docela líbí. Tedy jeho hudba. Asi nějaké hezké vzpomínky nebo co. Whatever. On je taková moje malá guilty pleasure. Čtvrtá Bluntova deska "Moon Landing" je samozřejmě úplně stejná jako předchozí tři, jen už se mu nedostává globálních hitů (3) z debutové "Back To Bedlam".

James opět projevuje nepopiratelný skladatelský um (4) a prezentuje se naléhavým zpěvem (5). Je vidět, že se snaží dostát svým prohlášením o návratu ke kořenům (6), kdy bodoval hlavně srdceryvnými baladami (7), avšak je tu více poprockových skladeb (08) s chytlavými refrény (09), dokonce místy fušuje do tanečna ("Bones").

Blunt (01) na album dodal hned několik klavírních balad ve stylu "Goodbye My Lover" (07), ale snaží se je inovovat, viz třeba finální "Blue On Blue", která svým velkolepým závěrem (10) připomene Damiena Rice. Zda se z některé písně stane další celosvětový šlágr (03) (a první singl "Bonfire Heart" či "Miss America" tyto ambice jistě mají), je samozřejmě těžko říci. Jenže cesty Páně jsou nevyzpytatelné: stačí třeba šikovné použití písně v reklamě a je to doma.

P.S.: Rádoby reggae "Postcards" je fakt příšerná srágora.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY