Dobří, ale zoufale neoriginální We On The Moon

11.10.2013 18:15 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Když se nějaké mladé domácí kapele podaří probojovat do playlistu komerčních rádií, je to vždy příjemné osvěžení éteru. Skupině We On The Moon se to povedlo se singlem "The Ocean Sky". Jak ale zní celá deska pojmenovaná "Beating The Heroes"?
6/10

We On The Moon - Beating The Heroes

Skladby: Iťs Time To Start Our Game, Paralyzed, Unexpected Changes, Title Doesn’t Explain The Content Of This Song, Gentlemen Are A Dying Breed And Whither The Ladylike Ladies?, The Ocean Sky, Against Delusions, Chapter No. Infinite, I Was A Sailor For Twenty Years And This Is The Only Thing I've Experienced, Conscious Dreaming, Fashion Is The Most Important Thing Right After Money, Paralyzed (Boris Carloff rmx)
Vydáno: 23.5.2013
Celkový čas: 36:30
Vydavatel: Championship Music
Už při psaní první věty téhle recenze na debutovou desku We On The Moon si uvědomuju, že na ně budu tvrdý. Možná až moc. Ale můžou si za to sami, i když neudělali vlastně nic špatně. "Beating The Heroes" totiž zní až moc světově, a tak je člověk chtě nechtě porovnává s jejich zahraničními vzory, místo se stovkami podobných českých formací, které se potloukají po klubech s (tom lepším případě) pár desítkami posluchačů. Ale když je postaví vedle Fall Out Boy či Good Charlotte, které v jejich hudbě slyším až nezdravě moc, už to nezní jako inspirace, ale jako totální vykrádačka.

Schválně dlouhé a rádobyvtipné názvy skladeb, což si vypůjčili právě od zmíněných Fall Out Boy, dávají tušit, že právě tato kapela je pro Brňáky alfou a omegou jejich muzikantského směřování. Fajn, ale chtělo to přidat i něco navíc, něco svého, klidně trochu špinavého... prostě něco s vlastním ksichtem. Jinak není důvod poslouchat ne úplně špatnou, ale přece jen kopii. Nestačí přece, že jsou z Česka.

Když jsem si ale tak hezky odbyl negativa, můžeme přejít k pozitivům. A těch je taky dost. We On The Moon rozhodně umí napsat chytlavé písničky, zpěv i angličtina jsou taky výborné, o produkci a zvuk se postaral Boris Carloff, takže i po této stránce je vše povedené. Jen jako celek zní deska jako jedna obrovská kopírka bez jakéhokoli vlastního názoru a invence. Je dost dobře možné, že kdyby byla nahrávka nazpívaná česky, výsledek by vyzněl o dost lépe, protože podobnou hudbu s českými texty u nás snad na takové úrovni nikdo netvoří. Ale to je pouze kdyby...

We On The Moon v sobě rozhodně mají potenciál, který snad rozvinou na dalším albu. Jen doufám, že se oprostí od svých vzorů a nebudou se bát do své hudby vložit i více originality. Formu mají už teď vycizelovanou, jen je třeba, aby jejich hudba dostala i o trochu osobitější ráz, a nabídli tak i pořádný obsah.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY