Spojení úspěšně navázáno

14.10.2013 16:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Scott Weiland vyhozen. Tak zněla před několika měsíci zpráva z tábora rockerů Stone Temple Pilots. Pro zasvěcené novina ne zas tak překvapivá. Weiland se víc než hraní věnoval svému rebelskému, sebedestruktivnímu životu. Jeho náhradníkem se stal Chester Bennington, nikdo menší než zpěvák Linkin Park.
8/10

Stone Temple Pilots With Chester Bennington - High Rise EP

Skladby: Out Of Time, Black Heart, Same On The Inside, Cry Cry, Tomorrow
Vydáno: 8.10.2013
Celkový čas: 16:29
Žánr: rock
Vydavatel: 13Star Records
Chester Bennington ve Stone Temple Pilots? Ještě před rokem něco naprosto nemyslitelného. Dnes realita, která je navíc potvrzena vydáním EP "High Rise", pod hlavičkou Stone Temple Pilots With Chester Bennington. Nahrávka čítá pět skladeb, které mají za úkol nastínit, jakým směrem by se nečekané spojení dvou rockových světů mělo ubírat. Otázkou však stále zůstává, do jaké míry hodlá vzít frontman Linkin Park svou úlohu v čele Stone Temple Pilots vážně. Zda se jedná o pouhopouhý projekt na dobu určitou, nebo jestli z toho vyplyne nějaký vážnější vztah. A co by si měl vlastně posluchač přát? Odpovědět na to si kladou za cíl následující odstavce.

Chester Bennington i přes vydání nového remixového alba působení v Linkin Park upozadí. Alespoň prozatím. Aktuálně se hodlá věnovat propagaci nových skladeb se STP a pomýšlení na svůj osud. Nahradit Weilanda však není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Byl to sice egoistický, namachrovaný a věčně zdrogovaný průserář, ale svým hlasem a charismatem rockového ďábla si vytvořil nezpochybnitelnou roli v jedné z největších rockových skupin devadesátých let. Je až s podivem vzhledem k okolnostem frontmanova chování, že STP vlastně působili ve stále stejné sestavě už od roku založení, tj. 1986. Sice si dali krátkou pauzu mezi lety 2003 až 2008, ale i tak by jim mohla stabilitu kádru závidět leckterá jiná skupina.

Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že se najde mnoho fanoušků, kteří Chestera prostě nepřijmou, i kdyby se snažil sebevíc. Ti objektivnější a otevřenější však musí přiznat, že kolekce pěti skladeb je velmi zdařilá. Písně mají náboj, nápad i propracovaný koncept, navíc jsou okořeněny stále silným vokálem zpěváka Benningtona. Je pravdou, že volba zpěváka dříve nu-metalové kapely je více než překvapivá. Teoreticky by každého napadlo, že STP pravděpodobně sáhnou po někom víc z branže. Na druhou stranu experimentům v rocku se meze nekladou a jsou stále vítány.

Vybrat s čistým svědomím nejlepší skladbu v rámci EP by byla práce nemožná. Všech pět tracků se nese v podobném stylu, mísící vlivy jak STP, tak i Linkin Park (jeho hlas je prostě jedinečný svou barvou) i v podobném tempu. Pokusí-li se autor recenze přece jen do svědomí sáhnout, vybral by za nejzajímavější a nejzapamatovatelnější kus skladbu prostřední, "Same On The Inside".

"High Rise" je zkrátka zdařilé dílo, které překvapilo svým narozením celý svět rocku. Pod drobnohledem kritiků i fanoušků se možná svým experimentem odsoudili pánové k ubičování a upálení, ale mohou odejít se zdviženou hlavou. Nemají se totiž zač stydět.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY