Fiordmoss se na podzim vydá znovu na turné

03.10.2013 10:29 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Fiordmoss
© facebook interpreta
V Berlíně sídlící české trio Fiordmoss se na podzim vydá po dlouhé odmlce na česko-slovenské turné, doprovod jim bude dělat mladý talentovaný písničkář Jakub Jirásek alias J (Jéčko).

Trio se skandinávskou estetikou a soundem nebo-li Fiordmoss vzniklo v roce 2008. Původně obsahovalo pouze písničkářku Petru Hermanovou a Dj-e Romana Přikryla, o tři roky později se nastálo přidal i Jan Baroš. Studenti brněnské Fakulty výtvarných umění k jejich hudebnímu projektu přistupují s citem vyplývajícím z jejich vzdělání - silnou roli pro ně tak hraje i vizualita a proto jsou všechny jejich videoklipy spíše videoartem nežli pouhou upoutávkou na nový singl. Jejich prvním počinem se stalo EP "Gliese" (2010), které představilo skupinu jako promyšlený projekt s prvky akustické hudby a elektroniky. EP obsahovalo pět autorských skladeb plus jedenu cover verzi Glena Hansarda odkazující k bývalému dívčímu duu Siren Petry Hermanové s Markétou Irglovou. Producentsky se na desce podílel Ondřej Ježek a hostoval i Martin E. Kyšperský ze skupiny Květy. Album doprovodil videoklip "Tigermy" od vlivné brněnské umělkyně Veroniky Vlkové.

Záhy následovalo i druhé EP "Ink Bitten", které už mělo syrovější zvuk a vyneslo skupině cenu Vinyla jakožto počinu roku. Fiordmoss odehráli turné se skupinou MIDI LIDI a procestovali Evropu od Německa přes Polsko a Rumunsko. Po náročném turné následovalo přemístění kapely do Berlína (2012) a práce na nové desce, v srpnu tohoto roku novinku uvedl příjemně chladně znějící singl "Siberia". Na nových nahrávkách se podílí norský producent a DJ Jon Eirik Boska, se kterým se Petra Hermanová seznámila na madridské Red Bull Music Academy 2011. Tato dvojice spolu intenzivně pracuje a vystupuje dodnes (DJ Boska, VJing Hermanová), proto bude tento skandinávský producent součástí Fiordmoss po dobu česko-slovenského turné.

Na turné s Fiordmoss se jako předskokan objeví i Jakub Jirásek neboli J, jednočlenná skupina si bohatě vystačí s kytarou a doprovodným iPodem, obsahem jeho textů jsou hlavně výlety s kamarády a s přítelkyní. První singl "Bears" (2010) byl silně podpořen Moimirem Papalescu. Do dnešního dne vydal J dvě EP - "Run From The Town" na kazetách s handmade přebalem a "Cold Cold Nights". Důkazem, že se jedná o velmi nadějný projekt může být i jeho plejáda vystoupení obsahující festival Colours of Ostrava nebo předskakování Kurt Vile v Meetfactory.

Fiordmoss/ J Tour:

03/10 Hořice Opilá Kočka + J
12/10 Valašské Meziříčí M-Klub
13/10 Ostrava Plán B
15/10 Ústí nad Labem Mumie + Boska & Roman DJ set



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY