Zemřel textař mnoha slavných písní Zdeněk Rytíř

02.10.2013 10:21 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Zdeněk Rytíř
© autogramy.blgz.cz
V noci z 1. na 2. října zemřel textař a autor mnoha známých hitů Zdeněk Rytíř. Zatímco před několika měsíci proběhla Českem fáma o jeho smrti, nyní už se jedná o krutou realitu. Rytíř ve věku šedesáti devíti let skonal na infarkt.

Dle informací serveru Blesk.cz byl textař převezen dnes v noci v kritickém stavu do nemocnice v Motole. Velmi těžko se mu dýchalo a nakonec ho zradilo srdce. V posledních měsících se na Rytíře lepily zdravotní patálie, před čtyřmi lety byl dokonce dva měsíce v bezvědomí. Musel se tehdy znovu učit chodit, jíst, pít i mluvit. Když už se zdálo, že je z nejhoršího venku a bude se moci konečně podrobit toužebně očekávané transplantaci plic, nastalo nečekané rozuzlení.

Rodák z Tábora nejenže psal texty, ale i hrál v mnoha kapelách - jmenovat můžeme Crossfire, Blue Five, Hells Devils, Karkulku, Mefisto, Golden Kids, Apollobeat a Tučňáky. Psal texty prakticky pro kompletní tuzemskou první ligu zpěváků a kapel. Mezi jeho majstrštyky patří trilogie s Olympicem "Prázdniny na Zemi", "Ulice" a "Laboratoř", spolupráce s Václavem Neckářem na desce "Planetárium" a také doprovázení kamaráda Michala Tučného.

Rytíř dokázal ovšem neméně skvěle přetextovat legendární originály Boba Dylana "The Times They Are Changin'" ("Časy se mění"), "Like A Rolling Stone" ("Jako solnej sloup") nebo Leonarda Cohena "Suzanne". Z poslední doby je známá píseň ze seriálu "Pojišťovna štěstí" "Den, kdy se vrátí láska".

Psal i texty k filmovým písním a také si v několika sám zazpíval, ponejvíce v duetech právě s Michalem Tučným, ale i například s Petrem Spáleným.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY