Staré skladby Jaga Jazzist v novém hávu

02.10.2013 11:00 - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Jedním z hlavních představitelů nu-jazzu je bezesporu norská kapela Jaga Jazzist, jejíž kořeny sahají do první poloviny devadesátých let. Natočili řadu zajímavých alb, která patří ve svém žánru mezi ty nejlepší. Jejich poslední nahrávkou je živý záznam "Live With Britten Sinfonia".
7/10

Jaga Jazzist - Live With Britten Sinfonia

Skladby: One-Armed Bandit, Kitty Wu, Prungen, Banafluer Overalt, For All You Happy People, Toccata, Music! Dance! Drama!, Oslo Skyline
Vydáno: 13.05.2013
Celkový čas: 67:42
Žánr: Nu-jazz
Vydavatel: Ninja Tune
Jaga Jazzist nemusí být pro většinu lidí příliš známou kapelou, avšak co se týče žánru, který představují, tedy nu-jazz, se jedná o velmi kvalitní uskupení hudebníků. Tato norská skupina má za sebou dlouhou historii, vznikla už v roce 1994. Kapela od té doby stihla vydat pět řadových deset, řadu ípíček a také DVD obsahující záznam z vystoupení v Cosmopolite. Aktuální nahrávka "Live With Britten Sinfonia" není vyloženě řadovou deskou, protože se jedná o živý záznam. Nejedná se však o jen tak ledajaký záznam, skladby si s Jaga Jazzist zahrál, jak už je z názvu jasné, uznávaný komorní orchestr Britten Sinfonia z Velké Británie.

Mnohé při otázce, zda znají nějakého interpreta hrajícího nu-jazz, pravděpodobně napadne Rakušan Parov Stelar. Což je není tak přesné, alespoň v rovině, kdy bych měl porovnat Parova Stelara a Jaga Jazzist. Stelarovi prostě sluší jeho vlastní electro swing škatulka, která je melodičtější a tanečnější. Naproti tomu Jaga Jazzist si dávají záležet na vytvoření jedinečné atmosféry pomocí dokonalé souhry všech hudebních nástrojů, které mají k dispozici. Můžete tedy slyšet trubku, basu, elektrickou kytaru, pozoun, vibrafon, basový klarinet, piano Fender Rhodes, tubu či elektronické syntezátory. Z opravdu široké palety nástrojů se dá zahrát velmi dobrá instrumentální hudba. Obzvlášť, když na ně hrají šikovní hudebníci.

Živák "Live With Britten Sinfonia" obsahuje celkem osm skladeb a svou stopáží přesahuje hodinu. Není se čemu divit, první song "One-Armed Bandit" trvá čtvrt hodiny, dále nás čeká jedenáctiminutová věc "Bananfluer Overalt" a zbývající písně se drží okolo sedmi minut. Věřím, že naživo to musí být skvělý zážitek plný hutné atmosféry, ovšem to je právě věc, o kterou jsme na záznamu ochuceni a která mi na něm nejvíc chybí. I přes snahu o dynamičnost dlouhých hudebních kompozic mám problém udržet úplnou pozornost, neboť mám občas pocit, že by to šlo zkrátit. Ale jak jsem už podotkl předtím, naživo to musí být opravdu úchvatné. Staré skladby se díky živému orchestru dočkaly nového hávu. Je z nich cítit velkolepost a filmovost. Třeba "Kitty Wu" a "For All You Happy People" si umím představit v nějakém filmu či seriálu. Dlouhou jízdu po nu-jazzové cestě ukončuje skvělá píseň "Oslo Skyline", kterou nelze nemilovat. Opravdu vynikající zakončení vydařeného koncertu.

Koncertní záznam je rozhodně povedeným počinem. Komorní orchestr Britten Sinfonia důstojně zahrál původní písně Jaga Jazzist a dodal jim punc novoty. Živák sice ztrácí atmosféru, domácí fanoušci však nemusejí zoufat, ve čtvrtek 3. října si Jaga Jazzist s orchestrem mohou poslechnout naživo v Lucerně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY