Hudba Google Play přichází do Česka v plnohodnotné verzi

01.10.2013 11:40 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Google logo
© facebook interpreta
Multimediální platforma Google Play se dnešním dnem v České republice rozšiřuje o hudební obsah. Díky nové službě Hudba Google Play získají čeští uživatelé přístup k milionům písní od největších světových i českých interpretů a hudebních vydavatelství. Stejně tak mají možnost v rámci služby uložit až dvacet tisíc vlastních skladeb online a mít k nim přístup ze svých mobilních zařízení. Neomezený přístup k hudbě si mohou uživatelé předplatit prostřednictvím služby Hudba Google Play Naplno, kterou mohou první měsíc vyzkoušet zcela zdarma.

Frontman kapely Kryštof Richard Krajčo říká: "Je to skvělá zpráva nejen pro hudbu obecně, ale také pro fanoušky hudby. Mít možnost nakupovat své interprety, a tím je podporovat přímo ze svého telefonu, který se stává v dnešní době přehrávačem č. 1, je to nejlepší, co mohlo milovníky hudby potkat. Ti, kteří už nepotřebují vůni bookletu, nebo praskot vinylu, mají celý hudební obchůdek ve své kapse. A je skvělé, že tím můžou podporovat i české interprety. Díky za to. Díky Google Play." Česká republika je jednou ze sedmi zemí, kde dnes Google startuje plnohodnotnou službu Hudba Google Play (play.google.com). Uživatelům přináší 3 klíčové funkce. Hlavní součástí služby je internetový obchod Google Play, který nabízí miliony písní z celého světa. Uživatelé tak mají možnost vybírat a nakupovat své oblíbené skladby nebo celá alba a přidávat si je do své online hudební knihovny.

Na licenčních podmínkách pro zpřístupnění služby spolupracoval český Google s místním Ochranným svazem autorským. Roman Strejček, předseda představenstva OSA, k tomu dodává: "Velice mě těší, že jsme jako vůbec první kolektivní správce ve střední a východní Evropě dosáhli dohody se společností Google na licenčních podmínkách pro spuštění globální internetové hudební služby Google Play. Svět internetu nezná teritoriální hranice. Proto přicházíme s inovativním přístupem v licencování hudby na internetu, který opouští tradiční teritoriální způsob licencování."

Součástí nabídky je i téměř kompletní česká hudební produkce různých žánrů od známých i méně známých interpretů včetně kapely Lucie, Tomáše Kluse nebo Lucie Bílé. V rámci Hudby Google Play uživatelé najdou alba a skladby téměř padesáti hudebních vydavatelství včetně mnoha lokálních jako EMI, Championship Music, Sony Music, Supraphon a Universal Music.

"Český hudební trh je zrovna v bodě velkého zlomu, kdy po dekádě poklesů může očekávat konečně růst. Je skvělé, že Google vstupuje s tímto servisem právě k nám a vedle dobře fungujícího YouTube přidá i přímo placený legální servis," říká Tomáš Filip, Managing Director Universal Music Czech Republic.

Uživatelé mohou ode dneška také využít neomezeného přístupu k milionům skladeb a hudebních alb pod názvem Hudba Google Play Naplno. V rámci služby Naplno lze vytvářet interaktivní playlisty (tzv. rádia) podle vybrané skladby nebo interpreta, libovolně doplňovat, odstraňovat a znovu přidávat písničky do seznamu. Také je možné prohlížet doporučení předních hudebních expertů, vyhledávat skladby podle žánru a pomocí funkce 'Okamžitý poslech' poslouchat hudbu, kterou uživatelům služba nabídne na základě jejich oblíbených skladeb.

Přístup do služby Naplno mohou uživatelé získat již dnes a první měsíc ji mohou vyzkoušet zcela zdarma. Měsíční předplatné bude následně činit 149 Kč měsíčně, přičemž do 15. listopadu může kdokoliv využít zvýhodněné nabídky a získat předplatné za 129 Kč měsíčně.

"Jsme nadšeni, že se nám pro uživatele České republiky podařilo zpřístupnit službu Hudba Google Play, a to se všemi dostupnými funkcemi. Ode dneška může každý nezávazně vyzkoušet kouzlo neomezeného přístupu k hudbě včetně bohatého katalogu českých i slovenských interpretů," upřesňuje Michal Zachar, marketingový manažer Googlu, a dodává: "Věřím, že službu díky atraktivně nastaveným podmínkám ocení nejen majitelé Android zařízení, kteří mezi uživateli chytrých telefonů převažují, ale všichni milovníci hudby."

Třetím klíčovým atributem služby je možnost využívat ji jako úložiště a nakombinovat vytvořenou knihovnu s vlastní hudbou. V rámci služby lze nahrát svoji soukromou hudební sbírku v rozsahu až dvacet tisíc oblíbených skladeb, uložit si ji zdarma v cloudu a následně ji streamovat ze svých zařízení.

Hudba Google Play přináší výhody také hudebním vydavatelstvím, ale i stovkám místních nezávislých interpretů a labelů. Umělci mohou prostřednictvím platformy Google Play Artist Hub prodávat svou hudbu fanouškům napřímo. Jednoduše si vytvoří profil, nahrají soubory s hudbou, nastaví si cenu a prodávají. Součástí služby je i standardní zabezpečení ochrany autorských práv.

Služba Hudba Google Play je dostupná pro chytré telefony a tablety s operačním systémem Android v online obchodě Google Play a přes webové rozhraní play.google.com. Vybraná alba a playlisty písní si uživatelé mohou označit a mít je dostupné, i když jsou offline. Zakoupenou hudbu na Google Play lze také stáhnout ve formátu MP3 do počítače nebo do své iTunes knihovny.

Více informací o novince najdete na play.google.com.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY