Nové desky pro 39. týden

22.09.2013 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Příval nových desek vede tentokrát Sting navrátivší se po deseti letech, rockoví King Of Leon, rekapitulují Chinaski i slavní interpreti s coververzemi Petera Gabriela. Nová CD představí Jessie J, Icona Pop a především čeští klasici Pavel Haas Quartet a Pavel Šporcl. Fanoušky tvrdších žánrů tento týden potěší Metallica společně s Megadeth a dalšími.
Pokud se v pondělí 23. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Sting - The Last Ship (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk rock / jazz / keltská hudba

Sting - The Last Ship
Ačkoli to možná díky nahrávkám "Songs From The Labyrinth", "If On A Winter's Night..." a "Symphonicities" ani nepřijde, Sting se v případě nové původní tvorby odmlčel na dlouhých deset let. Nyní je konečně dlouhé čekání na nástupce alba "Sacred Love" u konce a Sting nám představuje album "Last Ship" s tuctem autorských písní složených pro stejnojmenný muzikál, který by se měl na Broadwayi objevit v roce 2014. Vrací se s tímto albem domů, a tak si k jeho nahrání vybral i několik hostů, jejichž kořeny jsou v severovýchodní Anglii. Díky tomu uslyšíte ve skladbách, které hodně koketují s folk rockem a keltskou hudbou, interprety jako Brian Johnson z AC/DC, Jimmyho Naila, The Unthanks, The Wilson Family, nebo Kathryn Tickell. Desku produkoval uznávaný Rob Mathes, který vedle Stinga již spolupracoval s Ericem Claptonem, Eltonem Johnem nebo Lou Reedem. Ukázky všech dvanácti skladeb standardní verze jsou ke slyšení v sampleru na YouTube.com. Kromě ní bude k dispozici i dvoudisková deluxe edice s pěti bonusovými písněmi. Pro nejnáročnější vyjde i super deluxe verze, která kromě celkem dvaceti písní na dvou discích přinese i speciální balení.


Metallica - Through The Never (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Metallica - Through The Never
Jestli něco Metallice v repertoáru chybělo, pak je to regulérní film. Ne, nejedná se o žádné koncertní dévédéčka, ani o dokumentaci z nahrávání desky, jako tomu bylo u "St. Anger". "Through The Never" je sice hudební snímek, ale o hudbě Metalliky pojednává jinak. Vypráví totiž příběh o mladém bedňákovi jménem Trip, jenž dostane zdánlivě snadný úkol. Hudební kulisu obstará záznam z jednoho z nejlepších koncertů americké metalové ikony a to navíc ve 3D! Show totiž snímalo na čtyřiadvacet kamer, díky čemuž veškeré efekty vynikají dvojnásob. Režii obstaral Nimród Antal a zde se můžete podívat na trailer. Dodejme, že ke snímku vychází také nabušený soundtrack o dvou discích.


Peter Gabriel - And I'll Scratch Yours (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: art pop / art rock

Peter Gabriel - And I'll Scratch Yours
Ačkoli Peter Gabriel aktuálním turné připomíná legendární album "So", bude se prezentovat jiným projektem, který má svůj počátek v tři roky starém albu "Scratch My Back". Na něm předělal hity různých umělců k obrazu svému a už tehdy ho napadlo oslovit všechny hudebníky, jejichž skladeb se dotknul, aby naopak oni přezpívali jednu z jeho písní. Původně měly obě nahrávky vyjít společně, ovšem chvíli trvalo, než někteří umělci skladby nahráli. Nakonec se tedy na albu sešli Lou Reed, David Byrne jakožto zástupce Talking Heads, Paul Simon, Elbow, Arcade Fire, Bon Iver, Regina Spektor, Stephin Merritt z The Magnetic Fields, Randy Newman a Brian Eno, coby náhrada za Davida Bowieho. Radiohead a Neil Young se rozhodli projektu nezúčastnit, a tak je nahradili Feist a Joseph Arthur. Jak to celé dopadlo, zjistíte ze sampleru na YouTube.com a my jen dodáme, že bude k dispozici i edice zahrnující obě alba, jak bylo původně plánováno.


Kings Of Leon - Mechanical Bull (Sony)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Kings Of Leon - Mechanical Bull
Aktuální senzace hudební scény Kings Of Leon vydává po třech letech album "Mechanical Bull". Jejich šestá studiovka vynikala v průběhu posledních dvou let a většinu nových písní napsali muzikanti na turné a asi možná i proto se na něm kapela vrací zpátky ke svým kořenům. Z rádií můžete znát pilotní singl "Supersoaker" a pak také ochutnávku "Wait For Me". K první uvedené písni vznikl také videoklip, při jehož natáčení vsadili muzikanti na retro. Fanouškům se klip velmi líbil a co na něj říkáte vy?


Smashing Pumpkins - Oceania: Live In Nyc (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Smashing Pumpkins - Oceania: Live In Nyc
Loni na Halloween měli Smashing Pumpkins odehrát koncert v New Yorku, ale kvůli hurikánu Sandy a jeho ničivé síle bylo nutné koncert přesunout na 10. prosince. Kapela své vystoupení zachytila a nyní ho posílá k fanouškům ve formě DVD, 3D Blu-ray DVD a luxusního balíčku o dvou CD a DVD. Na DVD a Blu-ray najdete záznam z celé show společně s rozhovorem se Seanem Evansem, který měl na starost technologické zázemí vystoupení. Vaše oko potěší navíc i fotogalerie. Trailer najdete tady.


Dream Theater - Dream Theater(Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: progresivní metal

Dream Theater - Dream Theater
Už jsou tomu dva roky, co progresivně metaloví Dream Theater vydali své poslední album "A Dramatic Turn Of Events", které nyní následuje v pořadí již dvanácté a stejnojmenné dílo. O nahrávce "Dream Theater" se už nějakou dobu, že s její i přípravami začali muzikanti v dubnu loňského roku. Do studia nevkročili dříve než začátkem tohoto roku v lednu. Na skládání se nyní také poprvé aktivně podílel i Mike Mangini. Jeden ze členů John Petrucci, který desku také produkoval, k jeho práci řekl: "Jakmile uslyšíte jeho bicí, budete šílet!" A posoudit to můžete už teď: Stačí navštívit web rollingstone.com, kde najdete k poslechu stream celé desky.


Pavel Haas Quartet - Schubert: Smyčcový kvartet č. 14 d moll 'Smrt a dívka', Kvintet C dur (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: vážná hudba

Pavel Haas Quartet - Schubert: Smyčcový kvartet č. 14 d moll 'Smrt a dívka', Kvintet C dur
Pavel Haas Quartet patří momentálně mezi nejznámější české umělce v zahraničí. Po tom, co v roce 2011 získali prestižní ocenění Gramophone Award 2011 v kategorii Nahrávka roku za jejich "Smyčcové kvartety Antonína Dvořákova", je jejich nové album na scéně vážné hudby netrpělivě očekávané. Jak už napovídá název "Schubert: Smyčcový kvartet č. 14 d moll 'Smrt a dívka', Kvintet C dur", vzali si do parády tentokrát dvě vrcholná díla Franze Schuberta, které označují za dva z nejvzácnějších skvostů komorní hudby. Soubor si navíc k nahrávání přizval přítele, výjimečného německo-japonského violoncellistu Danjula Ishizaku, se kterým se seznámili již v roce 2007. Ukázky z tohoto alba si můžete poslechnout v internetovém obchodě Supraphonline.cz, kde je deska k dispozici také digitálně ve formátech mp3 a flac.


Megadeth - Countdown To Extinction: Live (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Megadeth - Countdown To Extinction: Live
Pokud nás Metallica láká na nový projekt, můžeme očekávat hudební útok i od Megadeth. Obě kapely, které se snad odjakživa neustále špičkují, budou v příštím týdnu opět soupeřit o pozornost posluchačů. Megadeth totiž opět připomínají svou nejslavnější desku "Countdown To Extinction" (tedy alespoň co do počtu prodaných kusů). V loňském roce podnikli turné k albu, vydali jeho reedici a nyní posílají na pulty záznam z živého vystoupení. V rámci koncertu totiž odehráli všechny písně z původního alba. V několika mutacích (CD, DVD a Blu-ray) na vás čeká zdokumentovaná show z Los Angeles a tamějšího Fox Theatre. Vedle všech písní legendárního alba zazněly také další slavné kousky jako "Symphony Of Destruction", "Foreclosure Of A Dream", "Sweating Bullets" a "Skin O' My Teeth". Oficiální trailer na vás čeká na stránkách YouTube.com.


Nirvana - In Utero (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: grunge metal

Nirvana - In Utero (20th Anniversary)
Dopad kultovní Nirvany na hudební scénu je neoddiskutovatelný, a proto je nad slunce jasné, že dvacetileté výročí vydání desky "In Utero" je dostatečným důvodem k oprášení flanelek a zavítání do obchodů s hudebními nosiči. Právě tam totiž najdete reedici, která je napěchovaná sedmi desítkami skladeb. Můžete se těšit na dvě verze nahrávky "In Utero" (originální remasterované LP a nový mix alba) a také na více než čtřicet kousků, mezi kterými najdete dosud nevydaná dema, záznamy ze zkoušek, béčka a nedávnou objevenou (a tudíž zatím neprezentovanou) instrumentální skladbu "Forgotten Tune". Překvapení na vás ostatně bude číhat už na první desce s originálním albem, jehož tracklist doplňují další dvě skladby "Heart Shaped Box" a "All Apologies", které Scott Litt namixoval pro finální verzi alba. Mezi béčkovými kousky své místo našly "Marigold," "Moist Vagina", "Gallons of Rubbing Alcohol Flow Through the Strip", "I Hate Myself and Want to Die" a "Sappy". Obří set doplňuje záznam z živého vystoupení "Live & Loud" z roku 1993. Jako tomu bylo už i u předchozí reedice alba "Nevermind", vzpomínkové set bude dostupný v několika variacích. Nejobsáhlejším z nich bude set na třech CD a jednom DVD, přičemž sběratele potěší jistě nejvíce verze na třech LP.


Jessie J - Alive (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / taneční pop

Jessie J - Alive
Jessica Ellen Cornish alias Jessie J patří v současnosti společně s Adele k nejúspěšnějším britským zpěvačkám, kterým se velmi dobře daří i za Velkou louží. Může za to pochopitelně její debut "Who You Are", jehož se prodalo více jak dva a půl miliónů kusů a ve Státech atakoval první desítku americké hitparády. Není tedy divu, že s druhou deskou "Alive" bude mít na co navazovat. Na druhou stranu jí přinesla takové renomé, že z nejslavnějších jmen spolupracovníků si tentokrát mohla vybírat. K Toby Gadovi, Claudu Kellymu a Dr. Lukovi, tak tentokrát přibyli například Rodney Jerkins, Sia Furler, The StarGate, Benny Blanco nebo Becky G. Poslední jmenovaná si navíc i zazpívala a nebyla sama. Dalšími hosty jsou Big Sean, Dizzee Rascal a Brandy. Jessie J z "Alive" už vydala dva singly - "Wild" a "It's My Party". Oba sdílí coby videa na svém webu


Tip týdne

Chvrches - The Bones Of What You Believe (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: electro / synthpop

Chvrches - The Bones Of What You Believe
Skotská trojice Chvrches uhranula svým skvělým elektropopem britský hudební tisk a ten ji začal opěvovat jako jednu z největších nadějí pro rok 2013. Do širšího povědomí posluchačů se dostala v lednu díky anketě BBC Sound of 2013, kde skončili na pátém místě. Čeští fanoušci navíc mohli kapelu vidět už i naživo, a sice jako předskokany Depeche Mode. Nyní ale konečně vychází i jejich debutové album, které nazvali "The Bones Of What You Believe". Na něm ve stylu na pomezí elektroniky a synthpopu, jemuž vévodí vokál zpěvačky Lauren Mayberry, připravili celkem dvanáct písniček, z nichž už vzešly čtyři singly. Ve videosekcí jejich webu najdete tři z nich. Vedle standardní edice bude k dispozici také verze na vinylu.


Icona Pop - This Is... Icona Pop (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: taneční hudba / synthpop

This Is... Icona Pop
Ještě než vystoupí 26. října vystoupí švédské elektronické duo Icona Pop v pražském paláci Akropolis, stihnou vydat svoji druhou desku, kterou dámy nazvaly originálně "This Is... Icona Pop". Pro ni připravily Caroline Hjelt a Aino Jawo celkem jedenáct skladeb míchající taneční hudbu a synthpop, mezi kterými nechybí ani singl "Girlfriend". Vzhledem k tomu, že jejich eponymní debut byl k dostání pouze velmi omezeně, neváhaly Icona Pop zařadit na druhou desku i několik písniček z něj, a to včetně hitu "I Love It", kde si zahostovala anglická zpěvačka Charli XCX. Album, kde se na produkci podíleli lidi jako Shellback, Stargate, či Patrick Berger, prezentují vcelku bohatě na svém soundcloud.com.


Jason Derülo - Tattoos (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: r'n'b / pop

Jason Derülo - Tattoos
Americký zpěvák Jason Derülo pro svoji novou desku napsal neuvěřitelných tři sta písniček, z nichž více jak třetinu nahrál. Z nich pak nakonec na album, které nazval "Tattoos", vybral pouze jedenáct kousků. Tedy alespoň v případě standardní verze. Pokud byste náhodou sehnali deluxe edici, tam vmáčkl ještě o tři songy navíc. Jak sám říká, snahou bylo nahrát desku, která bude naprosto odlišná od obou předchozích nahrávek. K tomu mu měla dopomoci celá armáda producentů sestavená z více či méně známých jmen. K těm známějším patří DJ Frank E (Flo Rida, Madonna), The Cataracs (Selena Gomez, Dev), dánský Jonas Jeberg (Pixie Lott, Kylie Minogue), nebo RedOne. Přizval si i několik hostů - všudypřítomného Pitbulla a 2 Chainze a nechybí ani rapper The Game a pochopitelně ani jeho přítelkyně Jordin Sparks. Z "Tattoos" už známe první tři singly a všechny jsou k dispozici na Derülově webu.


Pavel Šporcl - My Violin Legends (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: vážná hudba

Pavel Šporcl - My Violin Legends
Pavel Šporcl se po živém albu z pražské letiště rozhodl vzdát poctu legendárním českým houslistům a připravil album "My Violin Legends". Představuje tak na něm skladby, jejichž autory jsou nejvýznamnější čeští housloví virtuosové z období mezi Paganinim a Oistrachem. V 19. a na počátku 20. století sbírali houslisté jako Ferdinand Laub, Jan Kubelík, Otakar Ševčík, či Váša Příhoda nejvyšší pocty v hudebních metropolích světa (New York, Londýn, Vídeň, Berlín, Mnichov, Praha, Charkov či Kyjev) a často tam také pokládali pedagogické základy. Všem těm Pavel Šporcl skládá hold jejich vlastními skladbami, které sám vybíral po archivech, a jako návdavek přidal i jednu vlastní skladbu. Ukázky všech a také album v digitální podobě nabízí internetový obchod Supraphonline.cz,


Drake - Nothing Was The Same (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop

Drake - Nothing Was The Same
Americký rapper Drake se po necelých dvou letech vrací s novou deskou a má na co navazovat. Za album "Take Care" totiž letos získal Grammy v kategorii Nejlepší rapové album roku. Jeho nástupce pojmenoval "Nothing Was The Same" a začal na ni pracovat už loni. Pro spolupráci si vybral stejně jako Derülo frontu producentů, v níž nechybí jména jako Hit-Boy, Chilly Gonzales, Mike WiLL Made It, Zaytoven, Bink!, Detail, James Blake, Swizz Beatz a Timbaland. Přímo k mikrofonu pak pozval jak méně známé interprety jako Jhené Aiko, Majid Jordan, Detail, Sampha, tak i o něco známější jako Jay Z, Big Sean, a 2 Chainz. "Nothing Was The Same" zatím reprezentuje první singl "Started From The Bottom", jehož videoklip už dává nějaký čas na svém YouTube.com.


Chinaski - 20 let v síti (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Chinaski - 20 let v síti
Ačkoli Chinaski mají své kořeny ještě na konci osmdesátých let, pod tímto názvem existují teprve od roku 1994. U této příležitosti přichystali trošku v předstihu rekapitulační kompilaci "20 let v síti", kde na dvou CD nabídnou hned čtyřicet dva svých hitů, písniček, několik live verzí a především dvě zbrusu nové písně. Kapela chtěla v jejich případě udělat něco speciálního, a tak požádala o producentskou výpomoc zkušeného anglického producenta Grega Havera, který již spolupracoval s Manic Street Preachers, Mel C, nebo Bullet For My Valentine. Ten s nimi ve studiu Sono natočil dvě nové skladby, které následně v Británii smíchal Clint Murphy. Mastering proběhl ve studiu Sterling v New Yorku. Tou první je singl "Stížnost", jejíž lyric video už sdílejí na svém YouTube.com. Dodejme jen, že hlavní oslavou bude velký narozeninový koncert 6. února v pražské O2 areně.


Lenny Kravitz - Are You Gonna Go My Way / 20th Anniversary (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / soul / funk

Lenny Kravitz - Are You Gonna Go My Way / 20th Anniversary
Lenny Kravitz v březnu tohoto roku mohl docela příjemně slavit. Jeho nejslavnějšímu albu "Are You Gonna Go My Way" bylo právě dvacet let. Americký zpěvák a kytarista se ovšem s tímto výročím podělí i se svými fanoušky, a proto vydává výroční remasterovanou reedici této nahrávky. Na ní vedle původního alba přidal ještě druhý disk, přičemž na ten první zařadil navíc b-strany singlů a ten druhý zaplnil akustickými verzemi, demo nahrávkami nejen svými, ale i pro Vanessu Paradis a přihodil i jeden rozhovor.


Sabaton - Swedish Empire Live (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Sabaton - Swedish Empire: Live
Pokud bychom v metalové muzice hledali pravou superstár, pak by to museli být jedině Sabaton. Na trh uvádí své historicky první DVD, na kterém dokumentují své vystoupení na renomovaném polském festivalu Woodstock Festival, kde kapela vystoupila v roce 2012. Kromě této hlavní show najdete na DVD také další záznamy z koncertů v Gothenburgu, Londýně a Oberhausenu. Živák bude k dostání v několika verzích - na dvou Blu-ray discích, dvou DVD, CD a LP. Pro sběratele je tu "Earbook" se dvěma Blu-ray, DVD, CD a exkluzivním bonusovým CD plus s osmačtyřiceti stránkovou earbook.


Dále vychází:

City In The Sea - Below The Noise (Mystic Production)
Depeche Mode - Should Be Higher (singl) (Sony Music)
Elton John - The Diving Board/Deluxe (Universal)
Nirvana - Live & Loud (DVD) (Universal)
Různí - 50 důvodů, proč mít rád 90. léta (Universal)
Různí - DJ Pool 2013 (Universal)
Různí - Megahits 2013 (Universal)
Různí - Nej světové hity česky (Universal)
The Weeknd - Kiss Land (Deluxe edition) (Universal)

Vychází na vinylu:
Chvrches - The Bones Of What You Believe (Universal)
Deltron 3030 - Event Ii (Universal)
Dream Theater - Dream Theater (Supraphon/Warner Music)
Grateful Dead - Veneta, Or 8/27/72 (The Complete Sunshine Daydream Concert) (Supraphon/Warner Music)
Nirvana - In Utero (Universal)
Ry Cooder & Corridos Famosos - Live In San Francisco (Supraphon/Warner Music)
Sting - The Last Ship (Universal)
The Weeknd - Kiss Land (Universal)
Willie Nelson - To All The Girls... (Bertus)

Reedice:
Thin Lizzy - Renegade (Universal)
Thin Lizzy - Thunder And Lightning (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY