Nečekané americké žebříčky: zazářila virální liška a dvě teenagerky

13.09.2013 02:07 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Ariana Grande je sice čerstvě dvacet, ještě nějakou dobu bude vypadat jako teenagerka, stejně jako šestnáctiletá Lorde. Prvně jmenovaná ovládla se svým debutem "Yours Truly" desky a druhá brala s "Royals" bronz mezi singly. Nejvyšší novinku měl švédský televizní vtipálek Ylvis s YouTube hitem "The Fox".
Katy Perry - Roar
© Capitol Records
SINGLY - Ale popořadě. První místo opět získala Katy Perry. "Roar" si hlavně díky novému videoklipu odnesl ocenění Streaming Gainer, celkově zaznamenal 12 milionů přehrání. Downloady spadly o 17 % na stále vysokých 373 tisíc. A je na cestě i k vítězství v poslední metrice, rádiích, kde si polepšil na stříbro s 28% nárůstem (Airplay Gainer) na 123 milionů impresí. Takto rychle na stříbro nikdo nevystoupal za posledních devět let.

Z tranďáků samozřejmě stále (už podesáté) nejvíce hraje Robin Thicke (194 milionů), downloady a streamy už ale "Blurred Lines" výrazně padají. Obrovským překvapením je rychlý nástup Lorde, protože mladinká Australanka vystřelila rovnou na trojku. Už několikrát za poslední roky jsme se však přesvědčili, že dostatečně líbivý a vlezlý indie/alternative hit dokáže dosáhnout mainstreamového úspěchu. "Royals" byl Digital Gainerem, když v downloadech dosáhl druhého místa s třetinovým nárůstem na 225 tisíc. Ve streamech je zpěvačka osmá s 4 miliony (+40 %) a je na cestě do Top 10 Radio Songs.

"Holy Grail" Jay-Zho a Justina Timberlakea si opět polepšil, na čtyřku, a pětku vybojoval Avicii. Výrazný úspěch "Wake Me Up" je také zapříčiněn kytarovou melodií, skladbu tak hrají i rádia nezaměřená na taneční a popovou hudbu. Až u několikátého singlu Tim Bergling pochopil, jak se zalíbit větší skupině. Dosud bodovalo pouze "Levels" na šedesátce. Připravil tak ideální pozici pro vydání desky "True" příští týden.

Další posun zaznamenali Lana Del Rey a Cedric Gervais, "Summertime Sadness" se vyšplhal na šestku díky stabilnímu výkonu v Digital a Streaming Songs a stále větší oblibě v rádiích. Lady Gaga spadla na sedmičku a kromě rádií je trend výkonu "Applause" hodně špatný. Naopak svěže vypadá Drake, s "Hold On, We're Going Home" se už dostal hned za ni a připsal si tak třináctý Top 10 hit.

Devátí byli v rádiích výrazní Capital Cities a první desítku uzavírá Eminem, který ztratil polovinu downloadů "Berzerk". Rádia a streamy ale ještě pořádně nenaběhly, takže není důvod plašit. Mimo nám však vypadli Miley Cyrus a Imagine Dragons. "Wrecking Ball" Miley ale příští týden udělá v žebříčku pořádnou spoušť.

Novinku a největší masakr týdne najdeme na dvacet devítce. Když jsem parodii "The Fox" prvně viděl na YouTube, rozhodně jsem ji za týden nečekal v Billboard Hot 100. Ale jak víme po "Harlem Shake", díky započítávání streamů a zhlédnutí toto možné je. O co tedy jde? Norské duo Ylvis pro svou TV show také připravuje skeče a vtipná hudební videa. Představte si Těžkej Pokondr, ale lepší. Tedy něco jako The Lonely Island či Jon Lajoie. Se svými dosavadními klipy zaznamenali lokální úspěch, na ujetou taneční hymnu si ale pozvali norské kolegy, producenty Stargate, a vznikl song, který zní jako všechny letní hity pohromadě a postavené na hlavu (např. náběh na refrén jako "Titanium" Davida Guetty). A co teprve ten klip, aneb největší WTF od "Gangnam Style". Dokonalé.

Ze zbylých novinek se hodí uvést hlavně Coldplay s "Atlas" na sedmdesát pětce a Miku s Arianou Grande s "Popular Song" na 87. místě.

    Top 10 - singly:
  1. Katy Perry - Roar
  2. Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell Williams - Blurred Lines
  3. Lorde - Royals
  4. Jay-Z feat. Justin Timberlake - Holy Grail
  5. Avicii - Wake Me Up
  6. Lana Del Rey - Summertime Sadness (+ Cedric Gervais Remix)
  7. Lady Gaga - Applause
  8. Drake feat. Majid Jordan - Hold On, We're Going Home
  9. Capital Cities - Safe And Sound
  10. Eminem - Berzerk

Ariana Grande - Yours Truly
© facebook interpreta
DESKY - Ariana Grande-Butera se narodila v roce 1993 na Floridě, má ale italské rodiče. Čistým překladem jména bychom dostali přezdívku "árijka s velkými dolíčky". Takže radši zůstaneme u Ariana Grande. Po tom, co několik let hrála herečku a zpěvačku v seriálech stanice Nickelodeon, nahrála vlastní desku "Yours Truly" a její start jí může kdekdo závidět - 138 tisíc je opravdu vysoké číslo, navíc pro debut. Mezi zpěvačkami naposledy Ke$ha před třemi a půl lety debutovala s prvotinou na jedničce.

Druhé místo obsadila r'n'b zpěvačka Tamar Braxton s druhou řadovkou "Love And War". Prodala výrazně více fyzických kopíí (63 tisíc z celkových 114) než Ariana (30 tisíc ze 138), přestože sama nabízela desku ke stažení na svém webu jen za minimální Billboardem započítávanou cenu 3,99 dolarů. Downloady byly tedy naopak doménou Ariany, navíc, když při zakoupení přes její stránky dostali kupující vstupenku na její koncert.

I na bronzu najdeme novinku, osmé album Nine Inch Nails "Hesitation Marks". Po dvou ne příliš úspěšných indie řadovkách 107 tisíc prodaných kusů potvrzuje, že major (v tomto případě nově Columbia Records) někdy umí úspěch zajistit. Čtyřku těsně před Lukeem Bryanem obsadil John Legend s čtvrtou deskou "Love In The Future" (68 tisíc). A aby byly hned čtyři z prvních šesti desek r'n'b, tak šestý skončil další zpěvák Jaheim s šestou řadovkou "Appreciation Day".

Posledně zlatí Avenged Sevenfold se propadli na osmičku a sedmé, deváté a desáté místo obsadili, mimo jiné díky iTunes slevě, Robin Thicke, Justin Timberlake a Imagine Dragons. První desítka těsně utekla Bastille, i tak je jedenáctka debutu "Bad Blood" velmi pěkným umístěním. Doma v Británii brali zlato.

Příští týden bude v první desítce těsno. O vítězství se poperou Keith Urban s "Fuse" a The Weeknd s "Kiss Land", oba s cirka stovkou tisíců prodaných kusů. Přes padesát tisíc asi prodají 2 Chainz s "B.O.A.T.S. II: Me Time" a Janelle Monáe s "The Electric Lady", dále budou debutovat Arctic Monkeys s "AM" nebo Sheryl Crow s "Feels Like Home".

    Top 10 - alba:
  1.  N Ariana Grande - Yours Truly (138)
  2.  N Tamar Braxton - Love And War (114)
  3.  N Nine Inch Nails - Hesitation Marks (107)
  4.  N John Legend - Love In The Future (68)
  5. Luke Bryan - Crash My Party (68, -25 %)
  6.  N Jaheim - Appreciation Day (58)
  7. Robin Thicke - Blurred Lines (57, +3 %)
  8. Avenged Sevenfold - Hail To The King (42, -74 %)
  9. Justin Timberlake - The 20/20 Experience (38, +3 %)
  10. Imagine Dragons - Night Visions (35, +44 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY