Jana Kirschner chystá s projektem Moruša dvě alba

12.09.2013 10:37 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Jana Kirschner
© Benedikt Renč
Jana Kirschner už dávno není pouze zpěvačkou s jednoduchými melodickými hity. Stále více má v hudbě ráda experimenty a ráda by touto cestou šla i s projektem Moruša. Ten totiž tvoří hudebníci mnoha hudebních žánrů a světů, které by Kirschner touto cestou ráda spojila. Jak jí to vyšlo, ukážou hned dvě nová alba i speciální turné.

Interpretka hitů "Modrá", "Líška" či "Myslím na tebe" vydala již v roce 2010 kritikou ceněné experimentální album "Krajina rovina". Následující čas jí z velké části zabraly mateřské povinnosti, protože povila dcerku Matildu, kterou má se svým partnerem a shodou okolností i producentem posledních nahrávek Eddie Stevensem.

Během dvou týdnů nahrála novinku ve studiu Sono v Nouzově osmnáctičlenná sestava muzikantů z Velké Británie, Česka i Slovenska. Najednou se však všichni objevili ve studiu pouze v jeden den a právě toto byl impuls ke vzniku dvou alb.

"Dlouho jsem cítila, že symbolem tohoto projektu by měl být strom. Strom pro mě znamená dětství, moji zem, moji řeč, moji identitu. Věděli jsme, že dostat sto minut hudby na jednu desku není reálné. A právě v tu chvíli se mi v hlavě objevila moruše. Strom, který znám ze zahrady mé babičky. Černá a Bílá. Dvě alba, dva světy. Je to slovenské album, ale jsem přesvědčená, že díky jeho originalitě, poetice a výjimečnému talentu našich muzikantů se nám podařilo vytvořit něco, co zaujme a přesvědčí publikum kdekoliv na světě," říká Jana Kirschner.

V nástrojovém obsazení kapely nechybí ani cimbál, housle, akordeon, violoncello či klarinet. Pře sto minut originální autorské hudby bude rozděleno na dva disky, které by měly v sobě kombinovat prvky popu, klasiky i folkloru. První z nich s názvem "Biela" vyjde 15. listopadu a ještě v září by měl vyjít první singl.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY