Se Třema sestrama do Evropy raději nechoďme

26.02.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Tři sestry opět po nějaké době sáhly po kytarách, akordeonech a paličkách a (ne)vyrazily do světa, konkrétně do Evropy. "Do Evropy nechceme", tak se jmenuje nová deska souboru kreténů kolem Lou Fanánka Hagena, kteří na ní spolu s Krakonošem drtí všechny osobnosti, Zemanem počínaje a Bushem konče.
4/10

Tři sestry - Do Evropy nechceme

Skladby: Africký pivo, Topič, Blondýna, Do Evropy nechceme! (Ruská), Slabší pohlaví, Kostičky, Na koksu, Hrobečky, Řezanice, Starý Hásek, Sighisoara, Básníci z Kovárny, Krakonošský rokenrol, Abdul Hasan, FM lomoz, Šlupka, Stará věc, Hymna Moravy, Titanic
Celkový čas: 45:34
Vydavatel: EMI Czech Republic
Někomu se už mohlo zdát, že dlouho nebylo o Třech sestrách slyšet. Právě těm, kteří tento pocit sdíleli, a nejen jim, vzkazuje kapela, že existuje, ba co víc, že se rozhodla v souladu s gradujícím integračním procesem České republiky přispět také svojí trochou do mlýna. Do Evropy se jí prý nechce, soudě dle názvu desky "Do Evropy nechceme".

Tři sestry nikdy neplatily za umělecky ambiciózní projekt, natož za skupinu vyznačující se výrazným instrumentálním potenciálem. Jejich devizou byly a jsou vtipné texty, punkové tempo a již tradiční harmonika. Punkovou muziku se hoši (a dívka) dokonce naučili relativně slušně ovládat, takže ačkoli je na každé desce osmdesát procent produkce navzájem absolutně zaměnitelných, není člověk při poslechu mučen hrůzostrašným a nesladěným hlomozem. Obsahová, lyrická složka je poněkud složitější na zhodnocení. Jestliže se na nové desce setkáme s texty relativně povedenými, vedle nich nás dozajista nepříjemně zaskočí paskvily, které jsou zřejmě výsledkem určité degenerace, jíž Fanánek prošel coby autor reklamních sloganů a písní pro všelijaké šmouly, Pokondry apod. Velice vtipná skladba, poměrně zdatně si hrající se slovy, je "Na koksu", v některých momentech zní docela zajímavě "Krakonošský rokenrol" nebo "Starý Hásek". Souběžně s nimi ovšem byly na desku "Do Evropy nechceme" zařazeny i písně výrazně slabší, jejichž text je takřka utrpením poslouchat - "Topič", "Šlupka" či "Slabší pohlaví".

K novému albu Tří sester se toho nedá příliš napsat. Skupina hraje již léta pořád to samé, jen občas zařadí na desku kousek, který se nějak vymyká z celkového rázu. Mám dokonce pocit, že na "Do Evropy nechceme" se nenajde hitovka typu "Lepší časy", která by pomohla Třem sestrám do rádií (kam ale soubor stejně nechce, jak dokazuje skladba "FM lomoz"). Novinka je prostě a jednoduše takový klasický tří sesterský nářez (tentokrát nikoli na Kovárně), kterému bohužel oproti minulým deskám chybí více humoru, více preciznější práce s texty a alespoň občasná snaha napsat skutečnou písničku (snad s výjimkou Sahulova "Abdula Hasana", který má ale na druhou stranu poněkud prvoplánový text, který si kvůli "protiarabskému" obsahu "vysloužil" poznámku, že byl napsán již v roce 2000). Přesto nelze pochybovat, že pro zaryté fanoušky bude nové album poměrně snadno přijatelné. U těch, kteří se nepočítají za vyslovené milovníky Sester, bude úspěch již komplikovanější.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY