Haně Hegerové vyjde trojdiskový komplet písní

05.09.2013 08:04 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Hana Hegerová - Zlatá kolekce
© facebook interpreta
Supraphon chystá pro fanoušky dobré české muziky další opravdovou lahůdku. Hana Hegerová je bezesporu legendou českého šansonu, potažmo popu. Za svoji dlouholetou kariéru nazpívala mnoho krásných písní, jediné, co jí chybělo, byl opravdu ucelený zpětný pohled na její kariéru. Sice už vydala taktéž celkem reprezentativní kolekci "Vše nejlepší", nyní se ale vydavatelství rozhodlo sáhnout znovu do archivu a přichystat projekt mnohem obsažnější, komplexnější a dotaženější. Již 27.9. vyjde album "Hana Hegerová: Zlatá kolekce 1957-2010".

Již zhruba čtyři roky vydává Supraphon edici Zlatá kolekce, ve které představuje české legendy a jejich mnohaleté kariéry v trojdiskových kompilacích. Nyní se právě dostalo i na Hanu Hegerovou, která společně s dramaturgem výběru Tomášem Padevětem sestavila výjimečný soubor téměř sedmdesáti písní, které postupně rozdělili do tří kategorií. První disk ponese název "Srdcovky", druhý "Písně cizojazyčné" a konečně třetí "Písně filmové, televizní a raritní".

"Posluchači zde mezi téměř sedmdesátkou tracků najdou zhruba dvacet nahrávek vůbec poprvé uvedených na zvukovém nosiči. Výběr tak zahrnuje třeba i první bratislavskou rozhlasovou nahrávku z roku 1957, písně z devíti filmů (od počátku šedesátých do konce osmdesátých let minulého století) či skladby, které sama Hana Hegerová považovala za dávno ztracené," řekl Tomáš Padevět k výběru písní a dodal:

"Na 3CD bude mnohé z jejích největších hitů, ale také snad trochu přeslechnuté songy, zpěvaččinu srdci ovšem velmi blízké. Oprávněnou zajímavostí jsou jistě písničky v suverénně ovládaných cizích jazycích: zazní němčina, francouzština, angličtina, romština či jidiš. Její nezaměnitelný projev také doprovodil řadu televizních hudebních pořadů a seriálů, včetně živě natáčených specialit. Ukázky toho všeho tady jsou konečně k mání."

Hana Hegerová
© Jakub Ludvík
Součástí alba bude i rozsáhlý osmadvacetistránkový booklet s mnoha zajímavými informacemi i neznámými fotografiemi. Tento výběr lze také brát jako předčasný dárek Supraphonu ke zpěvaččiným dvaaosmdesátým narozeninám, které oslaví již 20. října.

Tracklist kompletu "Zlatá kolekce 1957-2010" je následující:
CD 1: Šťastné slunce (That Lucky Old Sun), Dnes naposled, Černá Jessie, Z mého života, Zlá neděle, Barová lavice, Kázání v kapli Betlémské, Žárlivost (Nem leszek a játékszered), Cesta, Lipicáni, Maestro Tango (Mister Giorgina), Váňa /Smutný příběh Váni/ (Vanka Morozov), Bože můj, já chci zpět (Ma jeunesse fout l'camp), Lásko prokletá (Ne me quitte pas), Milord, Levandulová, Potměšilý host, Čerešne, Rozdíl (Différence), Mlýnské kolo v srdci mém (The Windmills Of Your Mind), Ten zloděj čas (Avec le temps)
CD 2: Je suis seul ce soir (Som dnes večer sám), Mon Dieu, Oh, Daddy Blues, A Sing Of Spring, Wenn Schatten länger als die Wege sind, Nocturne, Erinnere dich, Augen, hell wie Bergkristalle (Oči jako jámy v nebi), Ein Pferd klagt an, Fahr doch allein Karussell, Der böse Sonntag (Zlá neděle), Student mit den roten Ohren (Študent s rudýma ušima), Liebe (Láska jsou jen písmena), Kann das plötzlich zu Ende sein, Als wär's grad gestern geschehn, Meine jiddische Mamme (My Yiddische Momme), Tum Balalayka, Schlofsche Schlof, Schlof mein Sohn, Dikta devla, Odol tejle, A já taká čarná, Búvaj, že mi búvaj, Ďaleká paseka
CD 3: Co je blues, Haleluja, Blues o stabilitě, Na nebi ani mráčku není - Kap, kap, kap si deštík, Princezna v hermelínu, Anežka Bémová, Pod Libeňským mostem, Panna Lízi, Pane, navštivte můj stánek, Trio Angelos, Tak poď, budem ťa viesť, Věř na lásku, Klíče, Clivota, Běh života, Můj Bože, mládí, Levandulová, Banální příběh (Anežka), Píšu vám, pane, v rozpacích, Kdo by se díval nazpátek?, Kdybych byla jahodú, Kde domov můj.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY