To nejlepší na cestu do Spinkánkova

04.10.2013 10:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

V roce 2002 uvedlo vydavatelství Verve na trh poměrně neotřelý počin - kompilaci největších hitů, co kdy vydalo, prohnaných remixérskými studii aktuálních producentů a muzikantů. Byl to moc fajn rok. Letos vyšla po čase další část, na "Verve Remixed: The First Ladies" se ale s takovou nostalgií vzpomínat nebude.
5/10

Různí - Verve Remixed: The First Ladies

Skladby: Ella Fitzgerald - Too Darn Hot (RAC Mix), Astrud Gilberto - Fly Me To The Moon (Kaskade Remix), Sarah Vaughan - Please Mr. Brown (Pontus Winnberg of Miike Snow Remix), Nina Simone - Feeling Good (Bassnectar Remix), Marlena Shaw - Woman Of The Ghetto (Flume's Jackin House Mix), Nina Simone - Don't Let Me Be Misunderstood (Zeds Dead Remix), Billie Holiday - My Man (Toro Y Moi Remix), Astrud Gilberto & Walter Wanderley Trio - So Nice (Summer Samba) (Azari & III Remix), Sister Rosetta Tharpe - Jericho (C2C Remix), Nina Simone - I Put A Spell On You (Pretty Lights Remix), Ella Fitzgerald - Blue Skies (Maya Jane Coles Remix), Stan Getz, Antônio Carlos Jobim, João Gilberto & Astrud Gilberto - Corcovado (TOKiMONSTA Remix), Dinah Washington - I've Got You Under My Skin (DJ Carnage & Victor Niglio Remix)
Vydáno: 15.07.2013
Celkový čas: 54:07
Vydavatel: Universal
Jó, tehdá, když ještě frčel nu-jazz, to se to labelu Verve Records vydávalo. Jeho řada kompilací "Verve Remixed" budila v první polovině nultých let docela dost dobrej rozruch. A měla proč. Spojení legendárních jmen jako Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Dizzy Gillespie nebo James Brown s aktuálními jmény jako Fila Brazillia, Koop, Kruder & Dorfmeister nebo Gotan Project bylo fascinující, sexy, dráždivé a, co si budem povídat, zaručené, co se týče kvality a následného úspěchu.

V roce 2013 už si na nu-jazz vzpomene málokdo, Verve se ale rozhodli, že by stálo za to si ta dobrá léta připomenout, a tak pět let po vydání "Verve Remixed Christmas" přichází na trh s dalším dílem remixového výběru. Dostal jméno "Verve Remixed: The First Ladies", a jak se ti moudřejší dovtípí, půjde v něm tentokrát výhradně o ženy.

Ta jména a vlastně i skladby se v podstatě opakují od prvního cédéčka z roku 2002. Po čase tedy dojde znovu na "Feeling Good" Niny Simone, v tracklistu pak nechybějí ani zmíněné Ella, Billie nebo Sarah Vaughan či Dinah Washington. Co se týče skupinky remixérů a jejich výkonů, je to horší. Podstatně horší.

Už při čtení seznamu se žádná bomba nekoná. Toro Y Moi? Bassnectar? M'kay. Stejná kategorie jako Matthew Herbert to teda zrovna není. Naneštěstí pro kompilaci podobně béčkově dopadla i drtivá většina výsledných remixů. Jasně, ono je to vždycky těžký udržet takovou nesourodou směsku žánrů nějakým způsobem pohromadě, tady ta nesourodost ale v podstatě není tak do uší bijící jako celková ospalost a nuda, co se do těch uší vtírá.

"Too Darn Hot" paní Fitzgerald v úpravě partičky z RAC a ještě i Pontus Winnberg z Miike Snow, jenž si pohrál s paní Vaughan, dávají naději, že by to mohl být fajn poslech, ale není. Po drum'n'bassovém intermezzu Zeds Dead se jen těžko lze ubránit jakémusi vypnutí. Jednoduše to přestanete vnímat. A to je škoda, protože originální verze nikdy náboj nepostrádaly (viz třeba nejnudnější "Summer Samba" ever). Beaty jsou tu více hiphoppy, tu více jazzy, vokály tu více, tu méně nasekané, výsledek však skoro vždycky nudný. Ani electro v podání Pretty Lights tuhle utahanou party neroztančí.

"Verve Remixed: The First Ladies" je hodně zvláštní kompilace. Vlastně se jen těžko hledá ten nejvhodnější okamžik, při kterém by se dala pustit. Dojezd po akci? Když je každému jedno, co hraje, protože všechny už alkohol pomalu unáší do Spinkánkova? Možná. Fandy remixů tohle nezaujme (byť to, jakým způsobem se dá v dnešní době vyčistit desítky let starý záznam, je dech beroucí), na tanečních akcích to místo nemá rozhodně a pravověrní jazzmani si stejně vždycky radši pustí originál. A v tomhle případě jim to ani nikdo nemůže zazlívat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY