Na známé adrese deset let poté

15.08.2013 11:00 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

K desátému výročí vydání své nejslavnější nahrávky "Ocean Avenue" natočili američtí Yellowcard její akustickou reedici. Pěkný sběratelský artikl vezme celou jednu generaci posluchačů zpátky na střední a za zvuku výborně zpracovaných verzí titulní písně či "Only One" to prostě bez nostalgie nepůjde.
9/10

Yellowcard - Ocean Avenue Acoustic

Skladby: Way Away, Breathing, Ocean Avenue, Empty Apartment, Life Of A Salesman, Only One, Miles Apart, Twenty Three, View From Heaven, Inside Out, Believe, One Year, Six Months, Back Home
Vydáno: 13.8.2013 (US)
Celkový čas: 47:16
Vydavatel: Hopeless Records
Album "Ocean Avenue" bude vždy jen jedno. A to to původní, deset let staré, které se pro generaci fandů stalo průvodcem bezstarostných časů dospívání a rané dospělosti. S dostatečným odstupem je ale příjemné si tohle období znovu připomenout skrze známé písně, které sice dostaly novou tvář, ale jejichž význam se ani v nejmenším nezměnil. Akustická verze "Ocean Avenue" je nostalgie s velkým en. Navíc skvěle natočená a svěže podaná.

Zkušenost s přenahráním celé desky unplugged už Yellowcard mají. Dva roky starý akustický kompliment k "When You're Through Thinking, Say Yes" zafungoval a spolu s původní nahrávkou vytvořil silné comebackové "dvojalbum", které posluchačům vynahradilo předešlé čtyři suché roky. "Ocean Avenue Acoustic" je ale docela jiný příběh. Už jen z toho pohledu, že předloha si získala pověst legendy mezi žánrovými deskami (a taky může být vzhledem ke svému věku konečně zařazena mezi naše Zaprášenosti).

Poslechněte si celé album zdarma

Nakladatelství Hopeless Records nahrálo na svůj YouTube kanál stream alba "Ocean Avenue Acoustic" v plné jeho délce. Poslechněte si ho v našem článku, případně přímo pod recenzí.

Sympatické na "Ocean Avenue Acoustic" je, že Yellowcard ponechali písně v jejich původním tempu. Zvuk unplugged verzí si tak částečně uchoval lehce punkový ráz a třeba "Ocean Avenue", "Way Away" nebo "Believe" nic neztratily ze svého drajvu. Zajímavě se proměnil zpěv Ryana Keye. Ten svůj vokál v některých skladbách posadil malinko jinak (třeba v intimní "Empty Apartment") a i z toho důvodu reedice nepůsobí jen jako prostoduchá kopie originálu.

Oživujícím elementem je i změna nástrojů v určitých pasážích, nebo dokonce v celé délce skladeb. Například "One Year, Six Months" je překvapivě hned od intra vedená klavírem, což ji významně proměnilo. Aranžmá nahrávky dává vyniknout houslovým vzorcům, mateřskému znamínku kapely, bez kterého by nebyla ve svém žánrovém ranku tolik výjimečná a tak jasně identifikovatelná.

Yellowcard o "Ocean Avenue" v roce 2013 vyprávějí, jako by na ní celých minulých deset let žili. Jsou natolik muzikálně vyspělí, že dokážou i dnes svým největším hitům vtisknout tentýž sexappeal, na jaký posluchač tehdy letěl. A to i v docela jiném zpracování. Pokud jste kdy tuhle adresu milovali, není důvod to tak nemít i tentokrát.

P.S.: 7.11.2013, klub Roxy, Praha. Yellowcard zahrají "Ocean Avenue Acoustic" od začátku do konce a doplní ho o některé své další velké hity. Buďte tam.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY