Velký návrat Mistra Leonarda: Legendární Leonard Cohen se do Prahy vrací po čtyřech letech

12.07.2013 11:10 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Leonard Cohen
© facebook interpreta
Do Prahy se po čtyřech letech vrací legendární Leonard Cohen. V rámci svého turné "Old Ideas World Tour 2013" vystoupí 21. července v O2 areně. Díky fenomenálnímu úspěchu posledního koncertu a vřelému přijetí od českých fanoušků se kanadský básník, prozaik a především písničkář Leonard Cohen rozhodl, že znovu zavítá do Prahy.

Svoji uměleckou dráhu zahájil Leonard Cohen jako básník. První sbírku "Let Us Compare Mythologies" vydal ještě jako student v roce 1956. Značný ohlas v uměleckých kruzích sklidila hned jeho další sbírka "The Spice-Box of Earth" vydaná v roce 1961. Poté se na několik let usadil na řeckém ostrově Hydra. Z tohoto období pochází jeho sbírka "Flowers for Hitler" (1964) a romány "The Favourite Game" (1963) a "Beautiful Losers" (1966). Prakticky v celém svém díle, literárním i hudebním, se Leonard Cohen zabývá tématy náboženství, izolace, a složitých mezilidských vztahů.

V roce 1967 se přestěhoval do USA a odstartoval kariéru folkového zpěváka. Úspěch a světový ohlas se dostavil hned po vydání prvních alb "Songs of Leonard Cohen" (1967). Zde najdeme mimo jiné i Cohenovu asi nejznámější píseň Suzanne. Její text pochází z Cohenovy básně "Suzanne Takes You Down", která vyšla ve sbírce "Parasites of Heaven". Jako první ji nazpívala Judy Collins, Cohenova verze následovala až o pár let později. Časem se z ní stala nejčastěji přebíraná skladba z jeho repertoáru, kterou nazpívali mimo jiné Peter Gabriel nebo Aretha Franklin. Z prvního Cohenova alba pocházejí i další známé skladby jako například "So Long, Marianne" nebo "Hey, That‘s No Way to Say Goodbye".

Následující alba "Songs From a Room" (1968), "Songs Of Love And Hate" (1970), "I'm Your Man" (1990), "The Future" (1992) a "Ten New Songs" (2001) již "jen" potvrdila neotřesitelnou pozici Leonarda Cohena jako největšího písničkáře současnosti, který svým dílem ovlivňuje hned několik generací svých následníků. O významu a velikosti Cohenova díla svědčí i kolik předních hudebních osobností zařadilo jeho skladby do svého repertoáru. Na tomto seznamu najdeme vedle již zmíněných i taková jména jako U2, R.E.M., Sting, Nick Cave nebo Johny Cash.

Zatím poslední studiové album s názvem "Old Ideas" vydal Cohen v roce 2012 po více než osmi letech. Jeho načasování vyšlo v pro něj nejpříznivější době, alespoň co se tuzemského posluchače týká. Je to první deska nových písniček, která vznikla po dvou fantastických koncertech, co v Česku v letech 2008 a 2009 odehrál. Koncertech, na nichž jsme se mohli s tímto skromným a sympatickým pánem dostatečně seznámit a nasát jeho charisma. "Old Ideas" je tak přirozeným pokračováním toho, co jsme si mohli naživo společně prožít.

Letošní koncertní šňůra Leonarda Cohena následuje po vyprodaných World Tour 2008 a World Tour 2009, na která se kanadský bard vydal po dlouhých 15 letech. Nadšená hodnocení návštěvníků pražských koncertů slibuje, že i letošní setkání s Mistrem Leonardem bude nezapomenutelným zážitkem.

Vstupenky v cenách od 1 290 Kč jsou v prodeji na terminálech SAZKA Sázková kancelář, a.s. od pátku 1. března od 9:00, od 10:00 je jejich rezervace možná i prostřednictvím Sazkaticket.cz.

Do volného prodeje se dostane i omezené množství vstupenek v kategorii PLATINUM. Jejich držitelé získají nejen nezapomenutelný zážitek z koncertu, který si budou moci vychutnat z křesel v prvních dvanácti řadách přímo před podiem, ale i catering v restaurantu LOKOMOTIVKA před začátkem koncertu. Cena vstupenky v kategorii PLATINUM je 5 990 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY