Jay-Z udal milion desek, přesto si na vítězství počká

11.07.2013 23:03 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Americká hitparáda má svá pravidla a rozdání milionu kopií desky se do Billboard 200 nepočítá, Jay-Z tak musí počkat na zlato do příštího týdne. Vítězství se nově dočkal J. Cole, i když předtím debutoval až za Kanyem Westem. V singlech opět kraloval Robin Thicke, herečka Anna Kendrick se dostala do Top 10.
Robin Thicke - Blurred Lines
© facebook interpreta
SINGLY - Pokud máte po otevření článků komentářů tendenci hned skočit na pořadí níže, tak vidíte, že se toho v první desítce moc nezměnilo. Jak si vedl Robin Thicke? Úžasně. Prodal opět 423 tisíc digitálních kopií "Blurred Lines", takže potřetí v řadě prodal přes 400K, což se zatím podařilo jen Gotyemu. K prvnímu místu v Digital Songs přidal nově i prvenství v Radio Songs, když pošesté za sebou jako Airplay Gainer nakonec přeskočil Justina, dosáhl obrovských 156 milionů impresí. K tomu vede v On-Demand Songs (1,9 milionu přehrání), i když v celkovém Streaming Songs ne, ten je doménou bronzové Miley Cyrus. A protože "Blurred Lines" celkově nabral na síle a stříbrní Daft Punk naopak ubrali, má singl o propastných sedmdesát procent více bodů v polotajném billboardím vzorci.

Imagine Dragons zůstali čtvrtí a Florida Georgie Lines přeskočili Macklemorea. A zbývá číslo deset, jehož předchozí postup jsem sledoval, ale ani o něm neinformoval, protože jsem nečekal, že něčeho takového dosáhne: skladba z vřele přijatého hudebního filmu "Pitch Perfect" zazpívaná herečkou Annou Kendrick v 28. týdnu v žebříčku dosáhla Top 10. Acapella popěvek "Cups" byl pro rádia doistrumentalizován a přejmenován s vysvětlivkou na "Cups (Pitch Perfect's "When I'm Gone")" a poslední růst má na svědomí především televizní premiéra, film je přitom už z podzimu 2012.

Nejvyšší novinkou je rovná padesátka "I'm Out" Ciary a Nicki Minaj. Černou hudbou pokračujeme i s šedesát sedmičkou "Feds Watching" 2 Chainze a Pharrella Williamse a další all-star spolupráce se umístila na sedmdesát čtyřce: Fantasia si na "Without Me" pozvala Kelly Rowland a Missy Elliott.

    Top 10 - singly:
  1. Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell Williams - Blurred Lines
  2. Daft Punk feat. Pharrell Williams - Get Lucky
  3. Miley Cyrus - We Can't Stop
  4. Imagine Dragons - Radioactive
  5. ▲ Florida Georgia Line (/feat. Nelly) - Cruise
  6. Macklemore & Ryan Lewis - Can't Hold Us
  7. Justin Timberlake - Mirrors
  8. Bruno Mars - Treasure
  9. Selena Gomez - Come & Get It
  10. ▲ Anna Kendrick - Cups (Pitch Perfect's "When I'm Gone")

J. Cole - Born Sinner
© facebook interpreta
DESKY - Dvanáctá řadovka Jay-Zho "Magna Carta... Holy Grail" vyšla 4. července a okamžitě se stala platinovou. Jakto? Jay-Z uzavřel partnerství se Samsungem a v tento den byla deska vypuštěna k bezplatnému stažení ve speciální aplikaci pro vybraná mobilní zařízení. Štěstí mělo milion uživatelů. RIAA tak rapperovi okamžitě mohla udělit platinové ocenění, Billboard 200 ale funguje jinak, naštěstí, a tento týden tak v žebříčku album vůbec není. Pro běžnou distribuci, započítávanou do žebříčku, bylo vypuštěno až tento týden.

Vítězem se tak dle předpovědí stal J. Cole, který prostě nejméně ztrácel. Dokonce už celkově překonal prodej "Yeezuse" Kanyeho Westa, který zůstal na bronzu. Posledně zlatý Wale se vlezl mezi ně. Coleovo vítězství je raritní: pravděpodobnost, že album dosáhne prvenství v jiném než debutovém týdnu je velmi nízká (13% od roku 1991). 58 tisíc je jinak za stejné historické období šestý nejnižší prodej na prvním místě. A na Top 10 stačilo jen 22 tisíc.

Imagine Dragons vyšplhali na čtyřku, Florida Georgia Line na pětku a jedinou novinkou v první desítce byla desátá nahrávka r'n'b zpěváka Joe "Double Back: Evolution of R&B" na šestce.

Příští týden tedy zhodnotíme vítězství Jay-Zho, vypadá to na něco pod půlmilion, realita versus původní předpověď tak bude asi přesně naopak, jak to bylo u Kanyeho. Stříbro by měla brát Ciara s "Ciara".

    Top 10 - alba:
  1. J. Cole - Born Sinner (58, -32 %)
  2. Wale - The Gifted (50, -68 %)
  3. Kanye West - Yeezus (39, -40 %)
  4. Imagine Dragons - Night Visions (36, +23 %)
  5. ▲ Florida Georgia Line - Here's To The Good Times (32, +3 %)
  6.  N Joe - Doubleback: Evolution Of R&B (31)
  7. Daft Punk - Random Access Memories (28, -10 %)
  8. Macklemore & Ryan Lewis - The Heist (24, +1 %)
  9. Bruno Mars - Unorthodox Jukebox (22, -2 %)
  10. Blake Shelton - Based On A True Story... (22, -2 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY