Paramore není nikdy dost

20.06.2013 19:05 - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Paramore se po dvou letech vrátili do České republiky, aby Lucerně zaplněné převážně mladými děvčaty ukázali, že jim personální přetřesy neubraly na přesvědčivosti a že novinky z eponymního čtvrtého alba budou naživo fungovat stejně jako starší kousky. Jak se jim to podařilo, se dozvíte v naší reportáži.

Live: Paramore

support: Dutch Uncles
místo: Lucerna, Praha
datum: 19. června 2013
setlist: Interlude - Moving On, Misery Business, For A Pessimist, I'm Pretty Optimistic, Decode, Now, Renegade, Pressure, Ain't It Fun, The Only Exception, Let The Flames Begin, Fast In My Car, Ignorance, Looking Up, Whoa, Anklebiters, That's What You Get, Still Into You, Proof, Brick By Boring Brick
Fotogalerie

Paramore, Velký sál - Lucerna, Praha, 19.6.2013
© David Karas / musicserver.cz
Večer v tradičně rozžhaveném Velkém sále Lucerny otevřeli britští Dutch Uncles. Manchesterští rodáci s vizáží upjatých studentíků informatiky svůj indiepop, čerpající tu od The Wombats, támhle od Everything Everything, pumpovali do diváků s neutuchající euforií, dominujícím prvkem jejich show však byly frontmanovy poťouchlé taneční kreace. V souhrnu šlo o vesele strávenou půlhodinu, která na hlavní hvězdy večera příjemně navnadila.

Paramore na pódium nastoupili chvíli po jednadvacáté hodině a za obrovského křiku svých příznivců svůj set zahájili netradičně - mezihrou "Moving On", která staví pouze na hlasu zpěvačky Hayley Williams a doprovodu na ukulele Taylora Yorka. Řady převážně dívčího publika s oranžově zbarvenými vlasy se však nenechaly vykolejit a své oblíbence ihned doplňovali sborovým zpěvem, který byl snad ještě hlasitější, než hudba linoucí se z pódia. Nutno říct, že ani po zbytek koncertu tomu nebylo jinak. Ať už se hrála následující "Misery Business", některá z nových skladeb nebo naopak vykopávky z debutu "All We Know Is Falling", bylo jasné, že publikum má své idoly dokonale nastudovány.

Paramore, Velký sál - Lucerna, Praha, 19.6.2013
© David Karas / musicserver.cz
Pomineme-li slabou hlasitost zpěvaččina mikrofonu, který byl přes zvuk bicích zřídkakdy slyšet, zůstává rozporuplnou součástí koncertu samotná sestava muzikantů, která se na pódiu tříštila na tři části. Tu první tvořila čtyřiadvacetiletá divoženka Hayley, druhou duo Taylor York a Jeremy Davis a tu třetí pak doprovodní muzikanti schovaní za hradbou světel a odposlechů - Jon Howard, Illan Rubin a Yorkův starší bratr Justin, mimo jiné také bývalý přítel Katy Perry.

Každý z nich si jel to svoje: drobná Hayley chvíli nepostála, do mikrofonu štěkala texty a bylo jí všude plno - pobíhala sem a tam, poskakovala na místě a nechyběly ani ikonické vysoké výkopy. Její charisma bylo nepřehlédnutelné a nebylo pochyb o tom, kdo je tady hlavní hvězdou večera. To Taylor York s Jeremy Davisem působili jako sehraná dvojka - synchronizované pózy nebyly výjimkou a došlo i na kotrmelce, přemety, vyplazené jazyky nebo polehávání po zemi. Parťácké vylomeniny ale s poletující zpěvačkou protnuli jen výjimečně. Jako pěst na oko proti tomu působila zbývající doprovodná trojice, která s kamennou tváří hrála nezúčastněně v pozadí. Navzdory výkřikům "We are Paramore!" se tak nezdálo, že před vámi stojí plnohodnotná kapela, nýbrž jen slepenec jejích tří částí, kterému to sice dohromady hraje skvěle, ale přece jen působí poněkud nekonzistentně.

Paramore, Velký sál - Lucerna, Praha, 19.6.2013
© David Karas / musicserver.cz
To však neznamená, že by šlo o špatný koncert, naopak. Přítelkyně kytaristy New Found Glory mezi bravurně odzpívanými písněmi nezapomínala ani na poctivé řečnění. Na přetřes tak dle očekávání přišla chvála českého hlavního města, které si trojice během předchozího volného dne stihla prohlédnout, obtíže při restartování Paramore bez bratrů Farrových nebo nějaké ty motivační proslovy ve stylu "stay strong".

Kapela bohužel vynechávala celou řadu starších hitů, kupříkladu "Crushcrushcrush", "Hallelujah", "Playing God" nebo "Monster", naproti tomu ale do setlistu zařadila méně známou, nicméně velmi povedenou "Renegade" z EP "Singles Club" a pochopitelně i novinky ze čtvrtého výlisku "Paramore". Vedle singlů "Now" nebo "Still Into You" se tak dostalo i na výbornou "Ain't It Fun", která naživo funguje ještě lépe než z desky, a také na přímočarou "Anklebiters", během které si několik fanoušků mohlo zaskotačit na pódiu spolu se svými oblíbenci. Rozpustilá zpěvačka pálila jednu přímočarou rozbušku za druhou, a tak nebylo divu, že koncert utekl jako mnohými vytoužená voda, které se od organizátorů dostalo alespoň lidem v prvních řadách. Před přídavkem "Proof" pak došlo k jednomu z nejpříjemnějších momentů večera, když domluvení fanoušci pozvedli cedule s nápisem "The only proof we need is you" a už tak rozjařené kapele znovu vykouzlili úsměvy na tvářích. Po závěrečné "Brick By Boring Brick" už zbývalo jediné. Ždímat trička.

Paramore při své druhé zastávce v Česku působili daleko lépe než při premiéře. Jejich výstup byl plný energie, optimismu, přirozenosti, a ačkoli se z jejich koncertu odcházelo v propoceném oblečení, tak i mladistvé svěžesti. Určitě to nebyl koncert roku (zde si prvenství prozatím pevně drží soulová diva Alicia Keys), ale podobně jako třeba u nedávné návštěvy Imagine Dragons šlo o velmi příjemně strávený večer ve společnosti usměvavé kapely, na které je vidět, že ji živé hraní opravdu baví. A to k dobrému koncertu občas i stačí.

Pro skalní příznivce - Jak se lišila vystoupení na Rock For People 2011, Novarocku 2013 a v Lucerně?

Paramore, Velký sál - Lucerna, Praha, 19.6.2013
© David Karas / musicserver.cz
Jednotlivé show jsou si samozřejmě v mnoha ohledech podobné, přesto neuškodí ukázat si na drobné rozdíly. První zastávka Paramore v Česku měla své nedostatky. Nemocná a v šedivém svetru navlečená Hayley Williams s polorozpadlou kapelou sice koncert ustála, ale po slabé třičtvrtěhodince fanoušci přesto volali "chceme víc!". Naopak světová premiéra singlu "Monster", závěrečné konfety anebo jiskry zdůrazňující sílu balady "The Only Exception" tehdy rozhodně potěšily. Jisker jsme se ale v Praze dočkali pouze coby součásti nenápadné vizualizace.

Navíc jen tři dny před pražským koncertem vystoupili koně ze stáje Fueled By Ramen na rakouském festivalu Novarock, kde se příznivci skupiny dočkali velkých pestrobarevných balónů, které se na auditorium vypustily během svižné písně "Now". V Lucerně byste však podobné propriety hledali marně. Přesto byla aktuální pražská zastávka nejzábavnější. Jak je to možné? Nebylo to jen plnohodnotnou délkou koncertu, ale především skvělou atmosférou, kterou se v Praze podařilo vytvořit. Znuděné náhodné kolemjdoucí z festivalů tak vystřídali zapálení fanoušci, kteří dávali hlasitě najevo, že tady jsou právě kvůli muzikantům z Tennessee, což se pochopitelně projevilo i na dosud nejpříjemněji naladěných hlavních hvězdách. Tolika úsměvů jsme se nikde jinde nedočkali. Není divu, že Hayley slibovala brzký návrat. Vzhledem k tomu, kolik velkých koncertů ten den v Praze proběhlo a jak moc byla Lucerna zaplněná, snad můžeme předpokládat, že svým slovům dostojí. Večírků s Paramore totiž není nikdy dost.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY