Staré kosti (prý) v novém světle

26.06.2013 19:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

V roce 2005 došlo ke znovuzrození jedné z legend velké čtyřky ze Seattle, Alice In Chains. Nové album "The Devil Put Dinosaurs Here", druhé se zpěvákem a kytaristou Williamem DuVallem, mělo údajně zavést kapelu do nových hudebních teritorií. Je to pravda?
7/10

Alice In Chains - The Devil Put Dinosaurs Here

Skladby: Hollow, Pretty Done, Stone, Voices, The Devil Put Dinosaurs Here, Lab Monkey, Low Ceiling, Breath On A Window, Scalpel, Phantom Limb, Hung On A Hook, Choke
Vydáno: 24.05.2013
Celkový čas: 67:16
Vydavatel: Universal
Jerry Cantrell, hlavní autor Alenky v řetězech, si pár experimentů vybočujících z tvorby jeho domovské kapely už vyzkoušel na svém prvním sólovém albu "Boggy Depot" (1998), takže klidně se dalo věřit jeho slovům o nových teritoriích, kam se s novou nahrávkou Alice In Chains vydali. Jenže "The Devil Put Dinosaurs Here" je nakonec mnohem tradičnější AIC deskou se všemi atributy, které k tomuto kvartetu neodmyslitelně patří. Těch slibovaných novinek a odchylek je pomálu.

Zase - ruku na srdce, kdo z fanoušků skupiny se na nějaké úkroky a novoty těšil (nový Cantrellův účes se zkrácenou čupřinou se nepočítá)? Album s vychytaným motivem Satana (té mazané potvory, co lidem podstrčila kosterní pozůstatky dinosaurů, aby jim podkopala víru) vytvořeného z fotek lebky triceraptora je opět plné valivých riffů, klaustrofobické atmosféry a neveselých témat, do nichž jen zřídka pronikne paprsek naděje.

Stejně jako na comebackové "Black Gives Way To Blue" a stejně jako v devadesátých letech staví Alice In Chains na svých ikonických dvojhlasech. A také nemají důvod zapomenout na poloakustické kousky z rodu legendárního EP "Jar Of Flies" - i dnes se jim urodily dva skvělé melodické kusy, "Voices" a "Scalpel", u nichž každý milovník grunge (jakkoliv ten termín nemám rád) musí uronit slzu za Laynea. To jsou perfektní harmonie!

Nakonec možná můžeme být i rádi, že Cantrell a spol. to s tou avizovanou cestou do neprobádaných oblastí nijak nepřehnali a zůstali u toho, co jim jde nejlíp a co je ostatně pro ně tak charakteristické. I když s minimálním progresem, vytvořili důstojné pokračování předchozího alba, navázali na minulost bez zaškobrtnutí a to rozhodně není málo. A jak ukazuje výborná novinka velkých otců-zakladatelů metalu Black Sabbath, může jim to vydržet ještě dlouho. Na hledání nových cest jsou tu jiní, mladší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY