Festival Bažant Pohoda tradičně láká na světová jména z nejrůznějších žánrů

30.05.2013 13:50 - Martin Spurný | foto: facebook interpreta

Atoms For Peace
© last.fm
Jeden z největších a fanoušky nejopěvovanějších hudebních festivalů ve střední Evropě, slovenský Bažant Pohoda, rozhodně během jara nezapomněl napěchovat svůj program lákadly nejrůznějších žánrů, jak jsme za poslední roky zvyklí. Akce se letos uskuteční ve dnech 11.- 13. července na trenčínském letišti, čímž oslaví sedmnáctý rok své existence. Její výjimečnost potvrzuje i zařazení do seznamu Top 10 prestižní festivalové ankety Festival Awards Europe.

Mezi největší letošní taháky na Pohodě bude nepochybně patřit formace Atoms For Peace utvořená kolem frontmana Radiohead Thoma Yorka. Hvězdná kapela zahrnující také producenta Nigela Godricha, basistu Flea z Red Hot Chilli Peppers a bubeníky Joeyho Waronkera a Maura Refosca letos vydala album "Amok" balancující na hraně alternativního rocku a IDM.

Milovníci kytarovek se můžou těšit na vybrnkávací orgie pod taktovkou Bloc Party. Ti vtrhli na světovou scénu v roce 2005 s deskou "Silent Alarm" a stále nepřestávají dokazovat svou výjimečnost. Jejich loňské album "Four" spatřilo kapelu v návratu na výsluní a rozhodně neudělalo ostudu. Z ostrovů přijede také známá písničkářka Kate Nash, která vyměnila image roztomilé holčičky za drzou punkerku, jak dokazuje její poslední nahrávka "Girl Talk".

Justice
© Warner Music
Milovníci taneční hudby jistě kvitují zařazení některých stálic i nováčků elektronické scény do festivalového line-upu. Na jednom pódiu se po sobě vystřídají britský DJ Erol Alkan a hlavně francouzské duo Justice. Díky jejich energickým nahrávkám "Cross" z roku 2007 a "Audio, Video, Disco" z 2011 můžeme očekávat elektrizující zážitek. Kurátorem drum'n'bassové scény se stal nejznámější slovenský d'n'b DJ B-Complex, který si přizval jména jako Naibu z Francie, Angličany Inside Info a Feint, českého zástupce Aze a domácí Inso. Ve výčtu účinkujících osobností elektronické hudby rovněž nebudou chybět SBTRKT, Bonobo, Diplo, Amon Tobin nebo Major Lazer.

Kromě výše zmíněných hvězd můžete na festivalu spatřit daleko více hudebních atrakcí, jako jsou třeba Nick Cave & The Bad Seeds, The Smashing Pumpkins, Kaiser Chiefs, Tony Allen, Peaches, Django Django nebo O. Children. Mezi české účinkující patří například N. O. H. A., Pavel Zajíček a Agon Orchestra, Pražský výběr, Midi Lidi, Prago Union, Zrní, Skyline, Xavier Baumaxa, Bratři Ebenové, Ventolin, Kyklos Galaktikos.

Festivalová vstupenka stojí v předprodeji 89 Eur (asi 2 300 Kč), na místě 99 Eur (2 600 Kč).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY