Hlavně ať není nouze o srandu

15.07.2013 09:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Totáči se vrátili po dvou letech s dalším řadovým albem, aby opět bavili svým melodickým punkrockem a velkou dávkou humoru. Novinka "Oceloví ptáci" byla vytvořena poměrně ve spěchu. A tak doufejme, že se tento fakt nepodepsal na kvalitě nahrávky.
6/10

Totální nasazení - Oceloví ptáci

Skladby: Oceloví ptáci, Nezapomeneme, Jezírkář, Tisíckrát, Blahoslav Lodyha, Frgály & Mr.Dalí, Backstage Boys, Number Two, Truhlářská, Mistr pohádkář, Tajemství, Prokletý, Jak svět přichází o básníky
Vydáno: 18.02.2013
Celkový čas: 38:10
Vydavatel: Popron Music
Z trosek metalové kapely Dehöt vznikla zkraje devadesátých let dnes již legendární formace Totální nasazení, která se od ostatních tuzemských žánrových skupin odlišuje velkým počtem hitů a nesmírně vtipných textů. Jmenujme namátkově výborné kusy jako "Činčila", "AustralSká", "Černobílý svět" či "Pikaču a Nusle". A i když se kvalita jednotlivých nahrávek značně lišila, nikdy tito slánští patrioti nezanevřeli na svůj klasický sound a vždy dávali fanouškům nové a nové důvody, proč si zapogovat a zatančit na jejich koncertě. A novinka "Oceloví ptáci" není výjimkou.

Určitou změnu však přece jenom nabízí. Ubylo punku a jednotlivé skladby více inklinují k žánrové pestrosti (i když ta je v případě Totáčů samozřejmostí). Nechybí tradiční ska prvky i nějaký ten popík a rock. Vtipnou parodií (nebo poctou) je death metalová kopačka "Truhlářská", která sestává pouze z jedné věty. Je vidět, že metalové choutky pánům voní (viz skladba "Samowar" na minulém albu).

Úvodní titulní pecka "Oceloví ptáci" je jasným hitem, který také dostal rozpačité klipové zpracování. Ačkoliv působí poněkud prvoplánově a je více než pravděpodobné, že po pár posleších jí budou mít posluchači docela dost. Oproti tomu protikomunistická "Nezapomeneme" je trefou do černého a jeden z nejlepších kusů na desce. Pozadu nezůstává ani taneční "Jezírkář" a klasicky laděná "Backstage Boys", která připomene nejstarší hity skupiny. Přisprostlá dvojsmyslná "Frgály & Mr.Dalí" je úsměvná, leč trochu dětinská oddychovka. Poslední skladbou je známý hit z filmových Básníků "Jak svět přichází o básníky", jehož zařazení je s otazníkem, neboť se původní verze od této příliš neliší.

Totální nasazení se předvedlo na novince v dobré formě, některé kusy však působí dojmem "jen aby tam ještě něco bylo". Časový pres, který kapelu při nahrávání desky postihl, je tak docela patrný. Přesto skýtají "Oceloví ptáci" tolik zábavy a dobré punkové hudby, že ji nelze hodnotit nějak negativně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY