Pohádkoví Skyline bez pohádek

04.06.2013 13:30 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Všichni, kdo známe (a máme rádi) Skyline, v podstatě tušíme, jak bude znít každá jejich nová deska. Splňuje tenhle předpoklad i novinka "Fairytapes"? Splňuje, něco je sice jinak, spousta věcí ale samozřejmě zůstala na svém místě.
7/10

Skyline - Fairytapes

Skladby: Smudge Your Make-up, Fairytale Teller, Staying Alive, Dancing With Fire, I Can't Breathe (Forever), One In A Million, The Game, Everybody Wants The Same, Bad Dream, The Highest Mountain, Out Of Isolation, My Life
Vydáno: 8.4.2013
Celkový čas: 40:48
Vydavatel: Championship Music
Už před vydáním nového alba Skyline prohlašovali, že se na "Fairytapes" opět vrátí více k elektronice a kytary odloží zpátky do komory. Nelhali. Šesti strun se samozřejmě ani na novince nevzdali, ale elektronických nástrojů a zvuků si užijeme mnohem více než na minulé "Private Madness Public Danger". Úplně největší změna je ale jednoznačný příklon k normálním písničkám s normálními refrény, za což pravděpodobně může i odchod jednoho MCho, Pro mě jen dobře.

Dočkáte se samozřejmě i skladeb, v nichž jasně vede rappersko-raggamuffinovské brblání ("One In A Million"), jednoznačnou hvězdou nové desky je ale zpěvačka Marka Rybin. Vypadá to, že se konečně oprostila od své rockerské minulosti (ne že by na ní bylo něco špatného!) a rozhodla se zpívat více popově a odlehčeně. Mnohdy tak zní jako úplně někdo jiný a dává hudbě Skyline zcela nový rozměr. Jako by se kapela i frontmanka rozhodli přestat stydět za to, že umí dělat dobré popové pecky, a pořádně se o nich opřeli.

I tak si nedovedu představit, že by skupina novinkou získala nějaké nové fanoušky. Ti, co je znají, budou spokojení a zapaří si na nové i staší skladby na letních festivalech, pro ty ostatní je jejich mírný zvukový posun v podstatě neznatelný. Ale vůbec by se do tracklistu alba nemuseli bát hrábnout nějací rádioví dramaturgové, potenciálních radio-friendly písniček je na albu dost.

"Fairytapes" je další dobrá deska Skyline v řadě. Není to žádná bomba, ale nemá slabších míst, je zábavná, nabízí pár fakt skvělých kousků ("Staying Alive", "The Game") a jejich živé koncerty určitě obohatí hned o několik stálic.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY