Mezi mořem a vzduchem

16.05.2013 10:45 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Mohli jste je potkat na loňských Colours Of Ostrava, kde překvapili jednak originálním skloubením cembala s obvyklejšími nástroji, druhak tím, že jako pouhé duo dokázali obsloužit řadu nástrojů, často více najednou. Sea + Air jsou právě na turné po Česku, a tak si pojďme připomenout jejich debutovou desku.
8/10

Sea + Air - My Heart’s Sick Chord

Skladby: Take Me for A Ride, Mercy Street, Dirty Love, The Sea After A Storm, You Don’t Care About Me, Safe From Harm, You & I, Do Animals Cry?, The Heart Of The Rainbow, Yeah I Know, Like A Spy On The Roof, 1st Life, My Heart’s Sickest Chord
Vydáno: 12.10.2011
Celkový čas: 51:02
Žánr: Indie rock / World music
Vydavatel: Motor Entertainment
Svět Sea + Air je křehký a krásný. Jejich melancholie je jakoby unáší na vlnách moře, někde těsně nad hladinou, kde se voda potkává se vzduchem. Jejich prolnutím - vzájemným propojením vzniká pěna, která se pohupuje v přesně definovaném světě. Na hranicích substancí, bez ambice tento svět opustit.

Manželé Daniel Benjamin a Eleni Stavros spojují svět ovlivněný německým rockem a řeckým pohledem na barokní hudbu. Tu zastupuje cembalo, na nějž hraje Eleni, zatímco zemitost dodává Daniel kytarou a bicími nástroji. A protože umí napsat poměrně chytlavé melodie ("Do Animals Cry" je super hit), poslouchá se "My Heart’s Sick Chord" velmi dobře a funguje od prvního poslechu. Navíc, právě díky zajímavému propojení ne tak obvyklých nástrojů vzniká čitelná a jasná, originální a nezaměnitelná tvář.

Sea + Air s přehledem a rychle zatáhnou posluchače do svého až posvátného světa. V tom je jejich velká síla, ale zároveň to může být i slabina. Protože právě jako zmiňovaná pěna na vrcholcích vln mohou působit monotónně, a to i přes schopnost udržet napětí a gradovat skladbu jen s pomocí spoře se jevících cest. Třeba opakováním refrénu "Safe From Harm" ve stejnojmenné skladbě. Ale jestli si právě v poklidné a inteligentní melancholii libujete a neočekáváte dramatické kotrmelce, budete spokojeni.

Turné po Česku

Kapela je právě na turné po Česku, které má šest zastávek. Jsou to:
16.5. Ostrava, Komorní klub
17.5. Brno, Café Práh
18.5. Kopřivnice, Mandala
26.5. Praha, Lucerna Music Bar
27.5. Beroun, sál České pojišťovny
28.5. Plzeň, Anděl Music Bar

Když jsem opakovaně poslouchal "My Heart’s Sick Chord" a nemohl jsem se jej nabažit, nakonec mi došlo, v čem je jeho hlavní kouzlo. Je to ve všudypřítomné harmonii. V tom, jak k sobě ladí hlasy obou manželů, v tom, jak do sebe zapadá cembalo s hudbou ovlivněnou krautrockem. Sea + Air mají křehký a krásný svět. Takový, že jej nebudete chtít jen tak opustit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY